Çin lideri Şi Jinping, kendisini Macaristan ve Sırbistan’a da götürecek Avrupa turunun ilk ayağı olan Fransa’ya resmi ziyarette bulundu. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in de katılacağı Paris’teki görüşmeler, ABD’de yoğunlaşan Çin karşıtı politikalar karşısında Çin ve Avrupa’nın karşılıklı yarar sağlayan bir ortaklık kurup kuramayacağını gösterecek. Çin lideri, AB’nin Avrupa’daki Çin sermayesini bloke etmeyeceğine ve Çin’deki yatırımları artırmayacağına dair garanti vererek bu geziden ayrılmayı planlıyor. Diğer taraftan, zor durumdaki Avrupa ekonomisi Pekin’le daha elverişli bir ortaklık üzerinde anlaşmaya varmanın yollarını arıyor. Xi’nin ziyareti aynı zamanda Çin’in Ukrayna ihtilafının çözümünde nasıl bir rol oynayabileceğini de göstermeli.
Şi’nin ziyareti, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron‘un Çin’e gitmesinden bir yıl sonra gerçekleşti. Nisan 2023’te Çin, AB’nin Washington’dan daha bağımsız olması, ABD ve Çin’in yanında “üçüncü bir süper güç” olmaya çalışması gerektiğini savunarak, Avrupa’nın “stratejik özerkliğe” ulaşma ihtiyacı hakkında bir dizi yankı uyandıran açıklamalarda bulundu.
Şi Jimping’in gelişi öncesinde Elysee Sarayı, Fransa cumhurbaşkanının Xi’yi Paris’teki görüşmeler için kabul etmenin yanı sıra, “daha yakın bir kişisel ilişki kurmak” amacıyla ülkenin güneybatısındaki Hautes-Pyrenees turu sırasında Çinli mevkidaşına da eşlik etmeyi planladığını söyledi.
Çin’in beklentileri ise Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Jian tarafından formüle edildi. Pekin’in önümüzdeki zirvenin Çin ile Fransa arasındaki kapsamlı stratejik ortaklığı yeni bir seviyeye taşımasını ve “Çin-AB ilişkilerinin sağlıklı ve istikrarlı gelişimine yeni bir ivme kazandırmasını ve barışa, istikrara, kalkınmaya yeni bir katkı sağlamasını” beklediğini söyledi.
Moskova Devlet Üniversitesi Asya ve Afrika Çalışmaları Enstitüsü müdürü Alexey Maslov, Telegram kanalında, Şi’nin Çin sermayesinin Avrupa’da bloke edilmeyeceğine dair garanti vererek seyahatinden dönmesi halinde Çin’in ziyareti başarılı olarak değerlendireceğini yazdı. Buna ek olarak Pekin, AB yetkililerinin başta teknoloji olmak üzere Çin’deki yatırımları genişletmeye hazır olduklarını ifade etmelerini istediğini söyledi. “Şi Jinping’in aradığı siyasi çıkarlar arasında Ukrayna’ya yönelik tutumunun desteklenmesi de yer alıyor” diye ekledi.
Kommersant
Yorumlar kapalı.