1. Haberler
  2. Dünya
  3. Şi Cinping Yeniden Seçildi, Tayvan’ı Çin’le Birleştireceğini Söyledi…

Şi Cinping Yeniden Seçildi, Tayvan’ı Çin’le Birleştireceğini Söyledi…

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Örnek Resim

Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) cumartesi sona eren 20. kongresinde Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in “merkezi rolü” bir kez daha teyit edildi.

ÇKP’nin 1921’de kurulmasından bu yana 20.’si düzenlenen kongre, Çin’in tekrarlanan sokağa çıkma yasakları ve Batı ile yaşadığı diplomatik gerilimler nedeniyle yavaşlayan büyümesinin gölgesinde gerçekleştirildi. Geçtiğimiz hafta boyunca, çeşitli parti organları tarafından seçilen yaklaşık 2 bin 300 delege, dünyanın en büyük ikinci ekonomisini yeniden şekillendirmek ve ülkenin gelecekteki yönünü belirlemek üzere partinin liderlik ekibini kapalı kapılar ardında seçmek için bir araya geldi.

Partinin bir tür iç “parlamentosu” olan Merkez Komite’nin üyelerinin de açıklandığı kongrede aralarında Başbakan Li Keqiang’ın da bulunduğu ÇKP’nin dört önemli isminin bulunmaması dikkati çekti. Bu yerlere Şi’ye “çok yakın” isimlerin atanacağı belirtilirken başbakanlık pozisyonuna parti içindeki en liberal seslerden biri olarak kabul edilen Wang Yang’ın getirileceği sanılıyor.

AFP’nin hesaplamalarına göre yeni Merkez Komite’nin üyelerinin 2017’ye kıyasla yüzde 65’i değişti. 205 kişiden oluşacak yeni komitede sadece 11 kadın görev alacak. Pazar günü bir araya gelecek komite üyeleri ÇKP’nin karar alma organı Politbüro’nun 25 üyesinin yanı sıra Daimi Komite’nin de 7 üyesini atayacak. Daimi Komite ülkede “gücü elinde tutan” kurum olarak görülüyor.

Şi’nin üçüncü dönemi güvence altına alındı

Uzmanlara göre Daimi Komite’nin üyeleri Şi’ye “sadık şahsiyetlerden” oluşacak. En yüksek pozisyonlardaki birçok ismin görevine son verilmesi de Şi’nin potansiyel bir halefinin komitede bulunmayacağını işaret ediyor.

Şi’nin ÇKP Genel Sekreteri olarak atanmasına kesin gözüyle bakılması da mart ayında 5 yıllık üçüncü görev süresine başlayacak Şi’nin ömür boyu iktidarda kalacağına dair ihtimali kuvvetlendiriyor.

Şi bu hedefle 2018’de anayasa değişikliğine gitmiş, devlet başkanlarının en fazla iki defa seçilmesine izin veren maddeyi kaldırmıştı.

Buna paralel olarak cumartesi günü Komünist Parti, tüzüğüne “Yoldaş Şi Cinping’in merkezi rolü” ifadesini oybirliği ile kabul ederek ekledi. Bu adım Şi’nin ülke ve parti içindeki gücünü daha da pekiştirmesini sağlayacak.

Tayvan sorunu

Şi Cinping 2012 sonunda iktidara geldiğinden beri rejimin güçlenmesine öncülük etti. Hem parti başkanı hem ordu başkomutanı hem de devlet başkanı olan lider, kongrenin açılışında yaptığı konuşmada politikalarının devamlılığını savunmuştu.

Kongreden onay alması dolayısıyla “sıfır Covid” politikasını ve siyasi baskısını artırarak sürdüreceği tahmin ediliyor. Uzmanlar, dış politikada da Şi’nin seleflerinin aksine “agresif” bir politika sürdüreceğini öngörüyor.

Örneğin Tayvan konusunda ÇKP ilk defa tüzüğünde değişikliğe giderek 23 milyon nüfuslu adanın bağımsızlığına “karşı” olduğuna dair özel bir atıfta bulunma kararı verdi.

Bu, ABD ile gerilimin daha da artması anlamına gelebilir.

Çin Komünist Partisinin Ulusal Kongresinde konuşan Cinping, Tayvan’ı yeniden birleştirme sözü vermişti

Çin Devlet Başkanı ve ÇKP Genel Sekreteri Şi Cinping, başkent Pekin’de başlayan iktidardaki Komünist Partinin (ÇKP) 20. Ulusal Kongresi'nde konuştu
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, iktidardaki Komünist Partinin (ÇKP) 20. Ulusal Kongresi’nde yaptığı konuşmada daha hızlı askeri kalkınma çağrısında bulunmuş ve partinin ekonomi üzerindeki kontrolünü sıkılaştıran politikalarda herhangi bir değişiklik olmadığını dile getirmişti.

Ülkenin gelecek beş yılki siyasi yönünü ve yönetim kadrolarını belirleyecek kongrenin açılış töreni ve ilk oturumu Büyük Halk Salonu’nda yapıldı.

Şi Cinping, yaklaşık 1 saat 45 dakika süren açılış konuşmasında Çin’in Hong Kong üzerinde kapsamlı bir kontrol sağlayarak bu bölgeyi ‘kaostan yönetime dönüştürdüğünü’ söyledi.

Tayvan’la birleşme sözü ve askeri seçeğin masada olduğu mesajı

Toplantıda ÇKP Genel Sekreteri ve Devlet Başkanı Şi Cinping, Merkez Komite Çalışma Raporu’nu kongreye sundu.

Modern Çin’in ve ÇKP’nin kurucusu Mao Zedong’dan bu yana en uzun süre görevde kalan başkanı olma unvanını eline alan 69 yaşındaki Şi Cinping, Tayvan’la ilgili yaptığı değerlendirmede, “Barışçıl bir yeniden birleşme perspektifi için samimiyetle büyük bir çaba göstermeye devam ediyoruz. Bununla birlikte, güç kullanımından vazgeçme sözümüz yok ve gerekli tüm tedbirleri alma seçeneğini saklı tutuyoruz,” tehdidinde bulundu.

Tayvan’ın ana kara ile yeniden birleşmesini tamamlama sözü de veren Şi, ayrılıkçı hareketlere karşı güç kullanma seçeneğini dışlamadıklarının altını çizdi.

Şi Cinping: Pekin, savaşa girmeye hazır

‘Çin ulusunun gençleşmesi’ için askeri ve teknolojik gelişmenin hızlandırılması çağrısında bulunan Çin lideri, “Askeri teori, personel ve silah modernizasyonu için daha hızlı çalışacağız. Ordunun stratejik yeteneklerini geliştireceğiz.” diye konuştu.

Pekin, Güney Çin ve Doğu Çin Denizleri ile Himalayalar’ın bir bölümü üzerindeki ihtilaflı hak iddiaları nedeniyle Japonya, Hindistan ve bazı Güneydoğu Asya ülkeleriyle çekişme halinde. Buna karşın ABD, Japonya, Avustralya ve Hindistan, “Quad” olarak adlandırılan stratejik bir grup oluşturmuştu.

ABD’den sonra dünyanın ikinci en güçlü ordusu ve savunma bütçesine sahip olan Çin ordusuna atıfla, Halk Kurtuluş Ordusu’nun Çin’in onuru ve temel çıkarlarını koruması gerektiğini belirten Şi, toprak bütünlüğüyle ilgili çıkışında “Pekin’in savaşa girmeye hazır olduğu” mesajını verdi.

“Yoksullukla mücadele en önemli başarı”

Şi, raporu kongreye sunduğu konuşmasında, “yeni dönem” olarak adlandırdığı kendi iktidarında en önemli başarının yoksullukla mücadele olduğunu öne sürdü.

Şi, “yüzyıl hedeflerinden” ilki olarak tanımladığı, ÇKP’nin 2021’deki 100. kuruluş yıl dönümüne kadar ülkede mutlak yoksulluğu sona erdirme hedefine ulaşıldığını, “her yönüyle ortalama refaha sahip bir toplum” yaratıldığını belirtti.

Ortalama refahı, “Çin halkının 1000 yıllık rüyası” olarak tanımlayan Şi, bunu başararak ülkeyi kalkınmada tarihsel başlangıç noktasından daha yüksek noktaya taşıdıklarını iddia etti.

Şi, gelecek dönemin, yüzyıl hedeflerinden ikincisi olan, Çin Halk Cumhuriyeti’nin 2049’daki 100. kuruluş yıl dönümüne kadar “her açıdan modern sosyalist bir toplum inşa etme” yönündeki çabalara odaklanacağını dile getirdi.

“Çin karakteristiğinde sosyalizm bayrağını yukarı taşımak”
Başkent Pekin’de 16-22 Ekim’de gerçekleştirilecek kongreye ülkenin çeşitli yerlerinden gelen 2 bin 296 delege katılıyor.

“Çin karakteristiğinde sosyalizmin bayrağını yukarı taşımak ve her açıdan modern sosyalist bir toplum inşa etmek için birlik içinde çabalamak” başlıklı raporda, parti yönetiminin son 5 yıldaki icraatları ve geleceğe yönelik hedeflerine ilişkin değerlendirmelere yer verildi.

Başkent Pekin’de 16-22 Ekim’de gerçekleştirilecek kongreye ülkenin çeşitli yerlerinden gelen 2 bin 296 delege katılıyor.

Toplantıya ÇKP’nin görevdeki ve eski liderleri de katılıyor.

ÇKP Ulusal Kongresinde delegeler, 205 asil ve 171 yedek üyeden oluşan ÇKP Merkez Komitesini seçecek. Ardından yeni seçilen Merkez Komitesi, kendi içinde, 25 kişilik Siyasi Büroyu ve 7 kişilik Siyasi Büro Daimi Komitesini belirleyecek.

Parti ideolojisi

“Biz, 96 milyondan fazla üyesi olan Marksist bir parti olarak daha da birleşmiş durumdayız.” diyen Çin lideri, parti ideolojisine ilişkin şöyle konuştu:

“Sürekli mücadele sayesinde Çin ulusunun bin yıllık ılımlı refah hayalini gerçekleştirdik. Zorluklara karşı duyarlılığımızı güçlendirmeli, dipten gelen düşünceye bağlı kalmalı, barış zamanlarında tehlikeye hazırlıklı olmalıyız. Yağmurlu günlere, sert rüzgarlara ve yüksek dalgaların büyük sınavlarına dayanıklı kalmaya hazır olmalıyız.”

Başkent Pekin’de 16-22 Ekim’de gerçekleştirilecek kongreye ülkenin çeşitli yerlerinden gelen 2 bin 296 delege katılıyor.AP

Nüfusun durağanlaşmasına yönelik de değerlendirmede bulunan Şi, “Doğum oranlarını artırmaya yönelik bir politika sistemi kuracak ve nüfusun yaşlanmasına karşı proaktif bir ulusal strateji izleyeceğiz.” şeklinde konuştu.

Uluslararası kamuoyu tarafından insan hakları ihlallerine yol açtığı gerekçesiyle sert şekilde eleştirilen sıfır Covid uygulamaısnı savunan Çin Devlet Başkanı, yönetiminin Covid-19’la mücadelesinin bir başarı hikayesi olduğunu savundu.

Şi Cinping, konuşmasında kendi yönetimi döneminde inşa edilen ve milyonlarca Doğu Türkistanlının toplama kamplarına konulması dolayısıyla eleştirilmesi konusuna ise hiç değinmedi.

Şi’nin iktidarda olduğu dönemde Doğu Türkistan’da “aşırılıkla mücadele” adı altında milyonlarca Uygur Türkü’nün “yeniden eğitim merkezi” ve “mesleki eğitim merkezi” adı verilen toplama kamplarda zorla alıkonulması dünyanın gündemindeki yerini koruyor.

Keza Rusya’nın Ukrayna işgaline ilişkin herhangi bir değerlendirmede bulunmadı.

Şi’nin, Mao’dan bu yana “iktidarı iki dönemi aşan ilk lider” olması bekleniyor

ÇKP Genel Sekreteri ve Devlet Başkanı Şi Cinping’in, kongrede iktidarını üçüncü döneme taşıyarak Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurucusu Mao Zıdong’dan bu yana parti liderliğini ve devlet başkanlığını iki dönemden fazla sürdüren ilk lider olması bekleniyor.

Çin Anayasası’nda 2018’de yapılan değişiklikle devlet başkanının görev süresini iki dönemle sınırlayan kural kaldırılmış, böylece Şi’nin liderliğini üçüncü döneme taşımasının önü açılmıştı.

Tek parti iktidarının olduğu ve anayasada güçler birliği ilkesinin bulunduğu Çin’de Komünist Parti, merkezi ve yerel hükümetlerin, yasama, yargı ve danışma organlarının, kamu kurum ve kuruluşları ile devlete ait işletmelerin yönetimini belirliyor.

Euronews / AFP

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Şi Cinping Yeniden Seçildi, Tayvan’ı Çin’le Birleştireceğini Söyledi…
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Sonsöz Gazetesi | İlkeli Gazeteciliğin Yerel Öncüsü ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin