1. Haberler
  2. Kategori Dışı
  3. Sergey Lavrov: Karadeniz Tahıl Anlaşması’nı Uzatmak İçin Neden Yok

Sergey Lavrov: Karadeniz Tahıl Anlaşması’nı Uzatmak İçin Neden Yok

featured
0
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Örnek Resim
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov tahıl anlaşmasının uzatılmasının Türkiye’de iç siyasette yaşanan süreçlerle hiçbir şekilde bağlantılı olmadığını vurguladı.
Moskova’da Uganda Dışişleri Bakanı Abubaker Jeje Odongo’yla ortak basın toplantısı düzenleyen Lavrov tahıl anlaşmasının 2 ay daha uzatılmasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Lavrov tahıl anlaşmasının 2 ay daha uzatılmasının Türkiye’nin iç siyasetindeki süreçlerle hiçbir şekilde bağlantısı bulunmadığını belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanı, “En başında beri anlaşma, Türkiye veya herhangi başka bir ülkeyle bağlantılı olmadı. Anlaşma, beyan edilen hedefle alakalıydı. Bu da gıda güvenliğinin, en başta en yoksul ülkelerin çıkarlarının sağlanmasıdır” dedi.
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan - Sputnik Türkiye, 1920, 17.05.2023

Mevcut tüm koşulları, Rusya’nın ortaklarının başvurularını dikkate alarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün açıkladığı, anlaşmayı 2 ay daha uzatma inisiyatifini desteklediklerini anlatan Lavrov, önümüzdeki 2 ayın anlaşmanın geleceği açısından belirleyici olacağını vurguladı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Karadeniz Tahıl Anlaşması’nı 17 Temmuz’dan sonra yeniden uzatmak için ortada bir neden görmediğini söyledi.

Batı ülkelerini anlaşmaya uymamakla suçlayan Lavrov, bununla birlikte ülkesinin yoksul ülkelere tahıl ihracatının devam edeceği yolunda güvence verdi.

Başta İngiltere ve ABD olmak üzere Batı ülkelerinin anlaşmayla ilgili tavrının çok “çirkin” olduğu görüşünü dile getiren Lavrov, Tolyatti-Odessa amonyak boru hattına bu ay başı düzenlenen saldırıdan dolayı Ukrayna yönetimini bir kez daha sorumlu tutarak, bu sabotajın tahıl anlaşmasının sonunu getirebileceği imasında bulundu.

Rusya, Ukraynalı sabotaj ve keşif grubunun Harkov bölgesi yakınlarında Tolyatti-Odessa amonyak boru hattını havaya uçurduğunu iddia ediyor.

Lavrov, “Karadeniz tahıl anlaşması girişimini sürdürmek isteyenlerin şimdi ne tür gerekçeler sunabileceklerini anlamıyorum.” dedi.

Tahıl anlaşmasının yürürlükten kalkması durumunda, Rusya’nın masrafları Moskova’ya ait olmak üzere dünyanın fakir ülkelerine tahıl sevkiyatı yapabileceği güvencesi veren Lavrov, “Karadeniz Tahıl Anlaşması yürürlükten kalkarsa, yoksul ülkelere, masrafları bize ait olmak üzere, aynı miktarda veya daha fazla tahıl sevkiyatını ücretsiz olarak sağlayacağız.” dedi.

Karadeniz Tahıl Anlaşması, BM ve Türkiye’nin girişimiyle geçen yıl temmuz ayında belirli aralıklarla uzatılmak üzere uygulamaya sokulmuştu.

Ukrayna’nın üç limanında yurt dışına tahıl ve gübre ihracatına olanak sağlayan anlaşma, şu ana kadar üç kez uzatıldı.

Afrika’nın fakir ülkeleri Rusya ve Ukrayna’dan gelecek tahıla bağımlı

BM’ye göre, 2018-2020 arasında Afrika, Rusya’dan 3,7 milyar dolar (toplam Afrika buğday ithalatının yüzde 32’si) ve Ukrayna’dan 1,4 milyar dolar (toplam Afrika buğday ithalatının yüzde 12’si) değerinde buğday satın aldı.

Rusya’yı, Karadeniz Tahıl Anlaşması için ikna etmek üzere BM, Moskova’nın yurt dışına gıda ve gübre sevkiyatıyla ilgili engellerin kaldırılacağı vaadinde bulunmuştu.

Rusya bunun için kamu tarım bankası Rosselkhozbank’ın uluslararası ödeme sistemi SWIFT’e bağlanmasını ve sigorta kısıtlamalarının da kaldırılmasını istiyor.

Rusya bunun dışında ürettiği kimyasalı Ukrayna’nın ana Karadeniz limanına pompalamasına izin veren Togliatti-Odesa amonyak boru hattının yeniden açılmasını ve gıda ile gübre ihracatı yapan Rus şirketlerinin varlıklarının ve hesaplarının bloke edilmesi yolundaki karardan geri adım atılmasını talep ediyor.

İstanbul’da 22 Temmuz 2022’de imzalanan Tahıl Koridoru Anlaşması’nda Rusya’dan gelen, Ukrayna üzerinden geçerek Karadeniz’e inen Tolyatti-Odessa amonyak boru hattının kullanıma açılması da yer alıyordu.

Ancak Rusya, Ukrayna’nın bu hattın kullanımına açmaya izin vermediğini belirterek, anlaşma gereği boru hattının eski haline getirilmesini istiyor.

 

Kaynaklar: Sputnik, Euronews, AFP, AP

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Sergey Lavrov: Karadeniz Tahıl Anlaşması’nı Uzatmak İçin Neden Yok
+ -

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin