Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping Moskova’da gerçekleşen görüşme sonrasında ortak bildiri imzaladı.
Çin’den Barış Planı
Putin ve Şi’nin Moskova’da gerçekleşen görüşmesinin ardından Çin’in hazırlamış olduğu barış planı açıklandı. Ancak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı ve Kiev’in barışa hazır olmadığını ileri sürdü.
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping‘in Rusya’yı ziyaretinde, iki ülke liderleri Ukrayna krizinde çatışmaların durdurulması ve sorunun diyalog yoluyla çözülmesi için çağrı yaptı.
Çin lideri Şi Cinping ile Rusya lideri Vladimir Putin’in dünkü görüşmelerinin ardından, iki ülke arasında stratejik işbirliği konusunda ortak bildiri yayımlandı.
“Yeni Dönemde Kapsamlı Stratejik İşbirliği Koordinasyonunun Derinleştirilmesi ve Ukrayna Krizinin Diyalog Yoluyla Çözülmesi” başlıklı bildiride taraflar, sorunun çözümü için en iyi yolun diyalog olduğunu vurgulayarak, gerginliği artıracak, çatışmayı uzatarak krizin kontrolden çıkmasına yol açacak adımlardan kaçınılması gerektiği belirtildi.
ABD ve Batılı ülkelerin krizdeki tavrıyla ilgili olarak “Taraflar, herhangi bir ülke veya ülkeler grubunun, başka ülkelerin meşru güvenlik çıkarlarına zarar vererek askeri, siyasi ve diğer alanlarda avantaj elde etmesine karşıdır,” ifadeleri yer aldı.
YAPTIRIMLARA KARŞI ORTAK TAVIR
‘ÇİN’İN BARIŞ PLANI, RUSYA’NIN YAKLAŞIMIYLA UYUMLU’
Öte yandan Rus lider Vladimir Putin’in, bildirinin imzalanmasının ardından düzenlenen ortak basın toplantısında barış görüşmelerin devamını konusunda daha kesin bir tutumu dile getirdi. Çin’in ortaya koyduğu barış planı hükümlerinin birçoğunun, Rusya’nın yaklaşımlarıyla uyumlu olduğunu ifade eden Putin, “Batı ile Kiev hazır olduğunda barışçıl bir çözüm için baz alınabileceğini düşünüyoruz. Ancak şimdiye kadar onların buna hazır olduğunu göremiyoruz,” dedi.
Putin, Batılı ülkeler ve Ukrayna hazır olduğunda, Çin’in Ukrayna’yla ilgili barış planının barışçıl çözüm için ana belge olarak esas alınabileceğini söyledi.
ÇİN’in BARIŞ PLANI
– Bütün ülkelerin egemenliğine saygı, BM anlaşmasına uyulması
– Soğuk savaş zihniyetinden vazgeçilmesi ve bir ülkenin güvenliğinin diğer ülkelerin aleyhine önlemlerle sağlanmaması prensibine saygı
– Askeri çatışmaların sona ermesi, gerilimi artırıcısı adımlardan kaçınılması, Rusya ve Ukrayna’nın diyaloğa davet edilmesi
– Barış görüşmelerinin yeniden başlaması;
– İnsani krizin çözülmesi;
– Sivillerin ve savaş esirlerinin korunması;
– Nükleer santrallerin korunması;
– Nükleer, kimyasal ya da biyolojik silah kullanma tehdidine karşı durulması
– Tahıl koridoru anlaşmasının desteklenmesi;
– Tek taraflı yaptırımlara son verilmesi;
– Üretim ve sevkiyat zincirlerinin istikrarının sağlanması
– Çatışma sonrası yeniden yapılanmaya destek olunması
ABD’den Açıklama
Görüşmeye ilişkin ABD’den yapılan açıklamada ise liderlerin Ukrayna konusundaki önerilerinin savaşın yakın zamanda biteceğine dair büyük umutlar vermediği ifade edildi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, tarafların, BM Şartı’nın amaç ve ilkelerine uyulması gerektiğini savunduğunu, bunun Rusya’nın bir başka BM üyesi olan Ukrayna topraklarından çekilmesi gerektiği anlamına geldiğini vurgulayarak, “Çin, yapıcı bir rol oynamak istiyorsa, Rusya’ya Ukrayna’dan çekilmesi konusunda baskı yapması gerekir,” dedi.
Çin-ABD
Çin ile ABD arasında jeostratejik rekabetin ve bölgesel gerilimlerin arttığı bir dönemde başlayan Rusya-Ukrayna savaşı, Pekin yönetimini, “ortak düşman” algısıyla benzer meydan okumalarla karşı karşıya olan Moskova’ya yakın bir tutum izlemeye yöneltmişti. Pekin yönetimi, çatışmaların başlamasının ardından “savaş” ve “işgal” sözcüklerini kullanmaktan kaçınırken BM Genel Kurulu’ndaki oylamada çekimser kalarak Moskova’yı kınamayan az sayıda ülke arasında yer almıştı.
Çin, savaşın yıl dönümü olan 24 Şubat’ta krizin siyasi çözümü için önerilerini içeren 12 maddelik “tutum belgesi” açıklamıştı. Belgede ülkelerin egemenliklerine saygı gösterilmesi, meşru güvenlik kaygılarının dikkate alınması, tek taraflı yaptırımlara son verilmesi ve gerginliklerin aşamalı olarak azaltılarak ateşkesin sağlanması gerektiği vurgulanmıştı.
Ateşkes önerisi, ABD ve Avrupa Birliği’nin yanı sıra öneriyi fiili durumun kabulünün dayatılması olarak algılayan Ukrayna tarafından da kabul görmemişti. Kiev yönetimi, bu koşullardaki bir barışın, “savaşın dondurulması” anlamına geleceğini dile getirmişti. Rusya da Çin’in görüşüne önem verdiğini ancak mevcut koşullarda Ukrayna meselesinin çözümünde barış yoluna geçişin sağlanması için gerekli koşulların oluşmadığını bildirmişti.
Yorumlar kapalı.