Bilimi ve sanatı önceleyen herkese
1983 yılında İstanbul-Ankara otoyolu gündeme gelince hızlı tren ve otoyol geçeneği (koridoru) ekibimiz tarafından çalışıp ilgili tüm çevrelere sunuldu.
1985’te
- Başkentin 4 içme suyu barajı ve kolları üzerinden geçip içme sularımızı zehirleyen,
- 250 km’si Kuzey Anadolu Fayı tarafından yaratılan birinci sınıf alttan ısıtmalı ve beslemeli ovaları katleden,
- Düşük standartlı
- Yolu 160 [eksen uzunluğu (80) + standart uzunluğu (80)] km uzatan,
- 1985’te 67 milyon dolara yapılması imzalanan Bolu Dağı geçişine 1 milyar 642 milyar dolar harcanan
- 1999 depremlerinde yıkılan ve şu anda tektonik gerilmelerin artmasıyla tekrar yıkılmaya hazırlanan ve benzeri olumsuzlukları içeren katliam otoyolu tüm uyarılara karşın öngörüldüğü gibi 4 senede değil 20 senede yapıldı (Şek. 1).

Şekil 1. Bilim ve sanat katledilerek yapılan kıyım otoyolu ve öneri otoyol ve hızlı tren geçeneği.
Önceki gün sınıf arkadaşım Dr. C.S. (petrol uzmanı) ve sevgili müzisyen-toplumbilimci eşi E.S e-postayla 40 senelik uğraşımızın kabul edildiği Gazete haberini (Şek. 2) ulaştırdılar. @40 senelik mücadelede binlerce anılarımız oldu. Burada anlatarak sizlerin değerli zamanını almayacağız.

Şekil 2. Bu kararın alınmasında emeği geçen herkese binlerce teşekkürler.
Şek. 1’de sunulduğu gibi Ankara-İstanbul hızlı tiren projesi de aynı geçki içerisindedir. Şek. 2 ve ilgili açıklamalarının hepsi doğru. Ancak Ayaş’a gelmeyecek. Ayaş’ın batısından Malıköyü’ne (Temelli) gelip buradan Oyaca üzerinden Niğde otoyoluna ve leğen tipi Balaban vadi yamaç eteklerinden Kırıkkale’ye geçip Karadeniz’e ve Doğu Anadolu’ya ilerleyecek. Kırıkkale’ye bu geçki üzerinden >100 km daha kısa yolla ulaşılabilecek.
Bu geçkinin güçlük açısından %90’ını oluşturan Dokurcun (Akyazı) Nallıhan arası 2×2 olarak projelendirilip Karayollarına Gen. Müdürlüğüne teslim edilmiştir. Bu bağlamda Dr. Jeoloji ve İnşaat Yük. Mühendisi Özgür Yılmazer başta olmak üzere tüm ekibine sınırsız teşekkürler.
Yeni otoyolun (2×3) ve hızlı tren geçenek, geçki, seçenek ve seçki (corridor, route, alignment ve construction line) aşamalarının belirlenmesi ve projelendirilmesinde ücretsiz danışman olarak göreve hazır olduğumu bildirmek isteriz.
Eğitim – Enerji – Ekonomi – Estetik ve çevre – Doğal kıyımlar (afetler) – Ulaşım (EDU) Ulusal Çalışma Grupları adına Prof.Dr. İlyas YILMAZER
Yorumlar kapalı.