Pakistan, İran’dan gaz tedarik etmek için boru hattı inşa edecek.
Pakistan, İran’dan doğalgaz taşıyacak bir boru hattı inşa etmek için harekete geçti.
Bakanlar Kurulu Enerji Komitesi, İran sınırından Pakistan’ın liman kenti Gwadar’a uzanacak 800 kilometrelik boru hattının 80 kilometrelik (40 mil) bölümünün inşasına devlet fonları kullanılarak başlanmasını onayladı.
Pakistan, Birleşmiş Milletler’in İran’a yönelik yaptırımları ve dolar işlemlerine getirilen kısıtlamalar nedeniyle yatırımcıların projeye destek vermekten kaçınması nedeniyle birkaç yıldır boru hattı üzerinde çalışmaya isteksizdi.
İki ülke 2013 yılında 25 yıllık bir gaz anlaşması imzalamış ve bu da İran’ın uluslararası mahkemelerde mücadele tehdidinde bulunmasına neden olmuştu.
GELİŞMELER
İran’ın Pakistan’a petrol ihracatı yaptırımlar ve gelişen karaborsa nedeniyle engellenmişti.
İran, Pakistan tarım ürünleri karşılığında Pakistan’a doğal gaz, ham petrol ve petrokimya ürünleri taşıyabileceği acil, karşılıklı ulusal ihtiyaçları karşılayacağını açıklamıştı.
İran ile düzenlenmiş ticarete muhalefet
Geçtiğimiz yıl, BM Küresel İlkeler Sözleşmesi başkanı ve Karaçi Ticaret ve Sanayi Odası’nın (KCCI) eski başkanı Majyd Aziz, The Cradle‘a çeşitli Pakistan “çıkar gruplarının” İslamabad’ın İran’la ticareti düzenlemesini istemediğini söyledi. Aziz, defalarca verilen sözlere rağmen Pakistan Ticaret Bakanlığı’nın, İran’la düzenli ticaretin yeniden başlatılması için gerekli olan takas ticaret yöntemlerini henüz uygulamamasından yakındı. Benzer şekilde iki ülke arasında ticareti kolaylaştıracak doğrudan bankacılık bağlantılarının bulunmadığını belirterek, “Yasadışı sınır ticaretini meşru sektöre yönlendirmemekle, Hindistan, Çin ve Afganistan’ın zaten sahip olduğu İran’dan gelen düşük maliyetli petrol tedarikinden kendimizi mahrum bıraktık” dedi.
Pakistan’ın eski maliye ve gelir bakanı Miftah İsmail, Ağustos 2022’de İslam Cumhuriyeti Haber Ajansı ( IRNA ) ile yaptığı özel röportajda, iki ülke arasındaki kayıtsız ticaretin ekonomi üzerinde bir yük olduğunu itiraf etti. İran ve Pakistan sınır toplulukları arasında ticaretin haklı olarak gelişmesi gerektiğini vurgulayarak, “Uluslar genellikle önce komşularıyla iş yapmayı tercih ettiğinden, bu ticareti resmileştirmenin hiçbir dezavantajı yok. Miftah, İran ile Pakistan arasında daha fazla ticaretin olacağı günü sabırsızlıkla bekliyorum” dedi.
Kârlı sınır ötesi kaçakçılık
Sınır ticareti mekanizmasının yokluğunda, İran‘ın Belucistan sınırından ham petrol, yakıt ve diğer petrol ürünlerinin yasa dışı transferini içeren petrol kaçakçılığı çok yaygın.
Bu yasadışı faaliyet genellikle ağırlıklı olarak Pakistan’daki organize suç ağları tarafından gerçekleştirilmekte ve hem yerel hem de uluslararası aktörler tarafından kolaylaştırılmaktadır. İran petrolünün Belucistan sınırından kaçakçılığı bu suç grupları için önemli bir gelir kaynağıdır ve uyuşturucu kaçakçılığı, insan kaçakçılığı ve terörizm gibi faaliyetlerin finansmanına yardımcı olmaktadır.
Yasadışı petrol ticareti yasallaştırılır ve komşu ülkelerle ikili ticaret yeniden sağlanırsa, Pakistan’ın sivil ve askeri bürokrasileri İran’ın petrol kaçakçılığından elde ettiği olağanüstü kazançları kaybedecek. Belucistan’daki güvenilir iş kaynaklarına göre, en üst düzey sınır güçleri ve yerel hükümet yetkilileri, iki komşu ülke arasındaki yasa dışı petrol trafiğinden milyarlarca dolar kâr elde ediyor.
Güvenilir bir iş kaynağı The Cradle’a , “İşlemi resmileştirmek istemiyorlar ve İran petrolünün yoğun kaçakçılığı nedeniyle önemli miktarda para kaybetme riskiyle karşı karşıya kalıyorlar” dedi .
Kaynak, “Pakistan hükümeti, İran’la resmi sınır ticareti kurma konusunda ayak sürüyor çünkü İslamabad, halihazırda ABD ve AB yaptırımlarına tabi olan İran’la ticaret yapmanın Batı’ya yanlış mesaj göndereceğinden endişe ediyor” dedi.
ABD etkisine açık olan Pakistan, İran’la ikili ticaretini genişletmeye devam ederse Washington’un tepkisinden korkuyor.
“Barış Boru Hattı” olarak da bilinen İran-Pakistan gaz boru hattı, Batı’nın İran’a yönelik yaptırımları nedeniyle son on yıldır kapalı
Bu, Washington’un İran’ı en azından ekonomik olarak tecrit etme yönündeki inatçı çabalarını daha da gözler önüne seriyor. Pek çok faktör ABD’yi, tamamlanması durumunda İran için petrol ihracatı alanında sembolik bir zafer anlamına gelecek olan bu boru hattı projesine karşı çıkmaya itiyor. Bu aynı zamanda, özellikle İran’ın Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru’na (CPEC) katılma isteği ışığında, Çin ile İran arasında daha derin bir ilişki olasılığını da artırıyor.
Ek Kaynak: The Cradle
Yorumlar kapalı.