Okullara İMAM Ataması Protesto Ediliyor! Laiklik Karşıtı Uygulamaya Tepkiler Artıyor. ÇEDES Protokolü Protesto Ediliyor…

ÇEDES

ÇYDD’den okullara imam atanmasına tepki: Laikliğe aykırı eğitim

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, okullarda imamların görevlendirilmesine tepki gösterdi. ÇYDD, “Laiklik siyasal uygulamalarla saldırıya uğruyor. Çocukların psikolojik gelişimi risk altında. Bu ağır yanlıştan dönülmeli” açıklaması yaptı.

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), İzmir ve Eskişehir’deki milli eğitim müdürlüğü ile il müftülüğü arasında imzalanan protokol kapsamında “manevi danışmanlık” hizmeti adıyla okullara imam, müezzin, vaiz, din hizmetleri uzmanı ve Kuran kursu öğreticilerinin görevlendirilmesine tepki gösterdi.

İlgili derslerin pedagojik formasyon eğitimi almış öğretmenler tarafından da verilebileceğini söyleyen ÇYDD, imzalanan protokolün laiklik ilkesine ve kanunlara da açık bir şekilde aykırı olduğunu ifade etti.

Açıklamanın devamında özetle şunlar kaydedildi:

“Çağdaşlaşmanın, bilimsel ilerlemenin ve toplumsal barışın güvencesi olan laiklik, siyasal uygulamalarla saldırıya uğruyor, hukuksal güvencelerin içi boşaltılıyor. Pedagojik formasyonu olmayan imam, müezzin, vaiz, din hizmetleri uzmanı, Kuran kursu öğreticisi ve Diyanet İşleri Başkanlığı personelinin eğitim-öğretim süreçlerine katılmaları çocukların psikolojik gelişimi için ciddi bir risk oluşturmaktadır. İlgili dersler Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde pedagojik formasyon eğitimi almış öğretmenler tarafından da verilebilecekken böylesine anayasaya ve yasalara aykırı bir düzenlemeye gidilmesi ülkemizin geleceği adına kaygı vericidir.”

ÇYDD, MEB’i yasal sorumluluklarını yerine getirmeye çağırdı.

Okullara imam, müezzin ve vaiz atanmasına karşı birçok ilde eylem çağrısı: “Laiklik ve bilimsel eğitim düşmanı ÇEDES protokolü iptal edilsin!”

Birçok ilde, okullara imam, müezzin, vaiz gibi din görevlilerin atanmasını sağlayan ÇEDES protokolüne karşı eylem çağrısı yapıldı.

Eğitim-Sen, Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, Halkevleri, Alevi dernekleri ve Sosyal Haklar Derneği’nin çağrısıyla birçok ilde, okullara imam, müezzin, vaiz gibi din görevlilerin atanmasını sağlayan “Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum” (ÇEDES) protokolüne karşı eylem çağrısı yapıldı.

Protokol kapsamında İzmir ve Eskişehir’de  842 okula “manevi danışman” adı altında imam, müezzin ve vaiz gibi din hizmetlerinde çalışan kişiler atanmıştı.

Eğitim-Sen sosyal medyadan yaptığı paylaşımlarda “Laikliği ve laik eğitimi hedef alan politika ve uygulamalara derhal son verilmesi için yarın alanlardayız” diyerek eylemlere çağrıda bulundu.

Birçok kurumun ortak çağrısıyla yapılacak eylemlerin programları şu şekilde:

  • Ankara – Selanik Caddesi Eğitim Sen Ankara 1 No’lu Şube önü – saat 16.00
  • İstanbul – Kadıköy Süreyya Operası, saat 18.00
  • İzmir – Kemeraltı İş Bankası önü, saat 13.00
  • Antalya – Attalos Meydanı, saat 18.00 (12 Haziran 2023 Pazartesi)
  • Aydın – Atatürk Kent Meydanı, saat 19.00
  • Bursa – Fomara Meydanı, saat 15.00
  • Çorum – Kadeş Barış Parkı, saat 12.00
  • Denizli – Candoğan Parkı, saat 19.00
  • Gaziantep – Yeşilsu Parkı, saat 16.00
  • Giresun – Atatürk Meydanı, saat 18.00
  • İskenderun – Sağlıklı Yaşam Parkı, saat 13.00
  • Kocaeli – Uğur Mumcu Parkı, saat 13.00
  • Tarsus – Yarenlik Alanı, saat 16.00
  • Trabzon – KESK Şubeler Platformu Lokali, saat 13.00
  • Sivas – Cumhuriyet Meydanı, saat 14.00
  • Yalova – Cvdet Aydın Parkı, saat 13.30
  • Van – Aydın Perihan AVM önü, saat 18.00

CHP İzmir Milletvekili Gökçe Gökçen, ‘Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum (ÇEDES)’ projesi kapsamında İzmir’deki 842 okulda imam ve vaiz görevlendirilmesine tepki gösterdi. Gökçen, “Din bilgisi ve rehber öğretmenler dahil olmak üzere görev yapan ya da atama bekleyen on binlerce öğretmen bulunurken eğitim alanında uzman olmayan kişilerin okullara görevlendirilmesi kabul edilemez. Öğretmenlik bir uzmanlık mesleğidir” dedi.

CHP İzmir Milletvekili Gökçe Gökçen, ‘Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum (ÇEDES)’ projesi kapsamında İzmir’deki 842 okulda imam ve vaiz görevlendirilmesine tepki gösterdi. Gökçen, “Din bilgisi ve rehber öğretmenler dahil olmak üzere görev yapan ya da atama bekleyen on binlerce öğretmen bulunurken eğitim alanında uzman olmayan kişilerin okullara görevlendirilmesi kabul edilemez. Öğretmenlik bir uzmanlık mesleğidir” dedi.

CHP PM üyesi ve İzmir milletvekili Gökçe Gökçen, İzmir’de her üç okuldan birine manevi danışman görevlendirilmesine tepki gösterdi.

Gökçe Gökçen konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi:

“Anayasa, eğitim ve öğretimin çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre Atatürk ilke ve devrimleri doğrultusunda yapılacağını güvence altına almıştır. Bilimsel ve laik eğitim ilkesi doğrultusunda henüz çocuk olan öğrenciler, pedagojik eğitime ve uzmanlığa sahip öğretmenlerden ders alarak geleceğe hazırlanmalıdırlar. Öğretmenlik, tüm toplantı ve görüşmelerimizde atanmış veya atanmamış bütün öğretmenlerimizin özellikle vurguladığı üzere bir uzmanlık mesleğidir. Din bilgisi ve rehber öğretmenler dahil olmak üzere görev yapan ya da atama bekleyen on binlerce öğretmen bulunurken eğitim alanında uzman olmayan kişilerin okullara görevlendirilmesi kabul edilemez. Daha önce KYK yurtlarında görevlendirilen manevi danışmanların öğrencileri kötü yönde etkilediği yönünde iddialar ve Akdeniz Üniversitesi’nde öğrenci intiharlarının gündeme gelmesiyle beraber uygulamanın terk edildiğini ve uzman psikologların görevlendirildiğini hatırlatıyoruz. Olayın gündemden kalkmasıyla beraber sessiz sedasız bu uzman olmayan kişiler yeniden göreve getirilmişlerdi ve bu durum öğrencilerin tepkisini çekmişti. Velilerden, öğretmenlerden ve öğrencilerden büyük bir tepki alan, endişe yaratan bu uygulama terk edilmelidir.

Emek Partisi: Eğitimde dini kuşatmaya ve okullarda imam görevlendirilmesine hayır

Emek Partisi, ÇEDES Projesine tepki gösterdi, “İktidar, eğitim sistemini kendi siyasal ve ideolojik ihtiyaçları üzerinden dizayn etmeye devam etmektedir” denildi.

Emek Partisi (EMEP), ‘Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum (ÇEDES)’ Projesi kapsamında okullara imam ve vaiz görevlendirilmesine tepki gösterdi.

Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Sedat Başkavak imzasıyla yayımlanan açıklamada şunlara vurgu yapıldı:

“Seçim öncesi hazırlanarak seçim sonrası yürürlüğe sokulan ÇEDES ‘Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum’ Projesi ile eğitimde dinselleşme çalışmalarına hız vermeyi amaçlayan iktidar, eğitim sistemini kendi siyasal ve ideolojik ihtiyaçları üzerinden dizayn etmeye devam etmektedir.

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ortaokullar ve imam hatip okulları, Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı il/ilçe spor müdürlükleri/gençlik merkezleri ile Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Diyanet Gençlik Merkezleri iş birliğinde yürütülmekte olan ÇEDES projesi kapsamında çalışmalar başlatılmıştır.

MESEM SORUNU

21 yıllık AKP iktidarının eğitim karnesi kırıklarla doludur. AKP’nin eğitim olarak emekçi hakla ve çocuklarına verecek hiçbir şeyi yoktur. Eğitim toplumsal sınıflara bölünmüştür.  Okul türleri ve okullar neredeyse gelir durumuna göre sınıflara ayrılmıştır. AKP iktidarı ve temsilcisi olduğu sermaye düzeni her gün okula aç gelmek zorunda kalan emekçi halkın çocuklarına bir tas çorbayı fazla gördüğü gibi, onları meslek liselerine iterken, artık meslek liselerini bile çok görmekte, MESEM adı altında çocuk işçiliği gizleyerek, çocuklarımızı gerekli donanıma sahip olamadan, gelişimi için eğitimden mahrum bırakarak fabrikalara, atölyelere sürmektedir.

Gençlerimiz niteliksiz eğitimi istememekte, mevcut iktidarın verdiği eğitimde bir gelecek görmemektedir. Ya ekonomik zorlukların da etkisi ile MESEM kanalı ile çocuk yaşta çalışma hayatına itilmekte, ya da devamsızlık yolu ile eğitim sisteminin fiilen dışına çıkmaktadır.

Eğitime ayrılan bütçeye bakıldığında AKP hükümetlerinin gençliğe bütçeden hakkı olan payı vermediği, vermeyeceği ve onları donanımlı bir bireyler olarak geleceğe hazırlamak niyetinde olmadığı anlaşılacaktır. ÇEDES projesi tam da bu noktada devreye girmektedir. İçi boşaltılmış eğitim sistemi ve geleceksizleştirilmiş gençlik tarikatlar ve cemaatlerle kuşatılmak istenmektedir. AKP iktidarı işçi sınıfını birleşmesinden korktuğu kadar, gençliğin kendi öz talepleri etrafında da birleşmesinden korkmaktadır. Tam da bundan dolayı, mili-manevi değerler, tarikatlar adı altında, yeni ayrışmaların, kutuplaşmaların önü açılmaktadır.

“ÜCRETSİZ ÖĞÜN TALEBİNİ YÜKSELTME ZAMANI”

Siyasal iktidar, sorumluluklarını kolayca gizlemek, gençliği yeni kutuplaştırmalarla Ortadoğu’nun mezhep kavgası bataklığına sürüklemek istemektedir. İşçi sınıfı ve emekçi halkımız AKP’nin bu oyunlarına geçen 21 yılda düşmemiştir. AKP istediği kindar gençliği yaratamamıştır, ancak ısrarında da vazgeçmemiştir.  Şimdi sahneye konan bu yeni oyunu emekçi halkımız ve gençlik yine birlikte bozacaktır. Şimdi AKP’nin gençlik üzerinde kirli amaçlarına karşı, herkes için parasız, nitelikli, kamusal, laik, bilimsel, anadilinde eğitim talebini daha güçlü söyleme zamanıdır. Şimdi bütün eğitim kademelerinde her öğrenci için ücretsiz bir öğün yemek talebini yükseltme zamanıdır.

Emek Partisi olarak bilimsel ve laik eğitim için mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz, çocuklarımızın geleceğine sahip çıkacağız.

ğitim Sen’den okullarda imam görevlendirilmesine tepki

İzmir’de Eğitim Sen tarafından yapılan basın açıklamasında, okullarda ‘manevi danışman’ adı altında din görevlisi görevlendirilmesine tepki gösterildi. 

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) İzmir şubeleri; Milli Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı arasında imzalanan Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum (ÇEDES) projesi kapsamında, ilk etapta İzmir ve Eskişehir’deki okullarda “manevi danışman” adı altında din hizmetlerinde çalışan kişilerin görevlendirilmesine basın açıklamasıyla tepki gösterdi.

Ellerinde ‘Laikliği ve laik eğitimi hedef alan politika ve uygulamalara derhal son verilmeli’ yazılı büyük bir afiş taşıyan sendika üyeleri, “Okullarda imam istemiyoruz”, “İmam camiye öğretmenler okula”, “AKP elini çocuklardan çek”, “Karanlığa teslim olmayacağız” sloganları attı.

Türkiye genelinde bütün Eğitim Sen şubeleri tarafından yapıldığı belirtilen açıklamada, laikliğe ve laik eğitime aykırı olduğu dile getirilen bu uygulamadan vazgeçilmesi çağrısı yapıldı. Bu projenin hiçbir şekilde bilimsel dayanağının olmadığı, “Biz istiyoruz o yüzden olacak” mantığıyla hayata geçirildiği belirtilerek buna karşı İzmir ve tüm Türkiye’den ortak ses yükseltildiği kaydedildi.

“LAİK EĞİTİMİ HEDEF ALAN UYGULAMALARA DERHAL SON VERİLMELİDİR”

Açıklamayı okuyan Eğitim Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Necip Vardal, şunları söyledi:

*Son yıllarda Milli Eğitim Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı ile dini dernekler arasında çok sayıda protokol imzalanmıştır. Laik yaşamı hedef alan uygulamalar hayata geçirilmiştir. ÇEDES projesi kapsamında bir süredir çeşitli çalışmalar yapılmaktadır.

*ÇEDES projesinin, öğrencilerin ‘millî, ahlaki, insani, manevi ve kültürel değerleri  benimseyen, koruyan ve geliştiren fertler olmalarına’ ayrıca çağın ve geleceğin becerileriyle donanmış, bu donanımı insanlık hayrına sarf edebilen, bilime sevdalı, kültüre meraklı ve duyarlı; millî, ahlaki, insani, manevi ve kültürel değerleri  kendi yaşantılarında inşa etmiş; akl-ı selim, kalb-i selim ve zevk-i selim sahibi, bedensel ve sosyal bakımdan dengeli bireyler olarak yetiştirilmesine katkı sağlayacağı ifade edilmektedir.

*ÇEDES laik, bilimsel eğitime aykırı olarak uygulanmaya başlamıştır. Hiçbir pedagojik eğitimi bulunmayan imam, vaiz, kuran kursu öğreticileri okullarda görevlendirilmeye başlanmıştır.

*Manevi danışmanlara atfedilen görevler, 4 yıllık üniversite mezunu psikolojik danışmanlar tarafından zaten yürütülmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı çocuğun üstün yararı ilkesini sekteye uğratmaktadır.

*İktidar, okulları ve öğrencileri dini referanslı eğitim anlayışıyla siyasallaştırmaktadır. Eğitimin bütün kademelerinde niteliğini yükseltmek ve iyi yetiştirmek için adımlar atılmalıdır.

*Tek din tek mezhep anlayışıyla hareket edilmemelidir. Laikliği ve laik eğitimi hedef alan politika ve uygulamalara derhal son verilmelidir.

KUTUPLAŞTIRMA YARATACAĞI UYARISI YAPILDI

Devletin bütün inançlara eşit mesafede ve tarafsız yaklaşması gerektiği vurgulanan açıklamada, ÇEDES projesinin bu yönüyle laikliğe temelden aykırı olduğu belirtildi. Türkiye’de eğitim politikalarının temelinde tek din, tek mezhep anlayışının yer almaya başladığı, ÇEDES projesinin de toplumdaki kutuplaşmayı derinleştireceği kaydedildi. Eğitim ve inanç alanlarının birbirine karıştırılmasına yönelik bu tür uygulamalardan vazgeçilmesi istendi. Açıklamada tüm kesimler bu duruma karşı ortak mücadeleye davet edildi.

CHP’Lİ GÖKÇEN: BU DURUM ÇOCUKLARIN GELECEĞİ İÇİN BÜYÜK BİR TEHLİKEDİR

Açıklamaya CHP İzmir Milletvekili Gökçe Gökçen ile öğrenci velilerinin kurduğu bazı dernekler, Alevi dernek ve vakıfları ile bazı sivil toplum kuruluşları da destek verdi. CHP Milletvekili Gökçe Gökçen, konuyu yakından takip ettiklerini söyledi.

Gökçen, “Öğretmenler atama beklerken, öğretmenlik uzmanlık mesleği iken, formasyonu olmayan eğitim görevlilerinin okullara atanması kabul edilemez. Hem CHP hem de bileşenler olarak bu konuyu takip etmeye devam edeceğiz. Bugün itirazımızın başlangıcı. Takipçisi olmaya devam edeceğiz. Bu durum çocukların geleceği için büyük bir tehlikedir” diye konuştu.

Okullarda imam görevlendirilmesini protesto edenler gözaltına alındı

Eskişehir’de okullarda imamların görevlendirilmesini ve artan kadın cinayetlerini protesto etmek isteyen Türkiye İşçi Partili (TİP) kadınların eyleminde gerginlik yaşandı. Gruba müdahale eden polis 8 kişiyi karga tulumba gözaltına aldı.

Türkiye İşçi Partili kadınların eyleminde, polis müdahalede bulundu, 8 kişi gözaltına alındı.

KADIN CİNAYETLERİNİ VE OKULLARDA İMAMLARIN GÖREVLENDİRİLMESİNİ PROTESTO EDECEKLERDİ

TİP üyesi kadınlar, Eskişehir Valiliği onayı ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile İl Müftülüğü arasında imzalanan protokol kapsamında, okullarda imamlar tarafından öğrencilere milli, manevi, ahlaki, insani ve kültürel değerlerin benimsetilmesi amacıyla eğitim verilmesini ve artan kadın cinayetlerine tepkilerini göstermek amacıyla ‘Haklarımızdan, hayatlarımızdan vazgeçmiyoruz’ konulu bir eylem düzenledi.

Eskişehir Tepebaşı ilçesi İsmet İnönü Caddesi üzerinde bir AVM önünde düzenlenen eylem başlamadan grup içerisinden LGBT bayrağı açıldı. Çevrede toplananlar ise bayrak açılmasına tepki gösterdi. Güvenlik tedbiri alan polis ekipleri de bayrağın gerginliğe neden olduğunu belirterek kaldırılmasını istedi. Ancak grup bayrağı kaldırmak istemedi.

KARGA TULUMBA GÖZALTINA ALINDI

Bayrağın kapatılmaması üzerine polis ile aralarında gerginlik yaşandı. Grup, açılan bayrağı kaldırmaması üzerine polis müdahalede bulundu. Grup ile polis arasında arbede yaşandı. Polis, bazı TİP üyelerini yere yatırarak ters kelepçe ile karga tulumba gözaltına aldı. Gözaltına alınan 4’ü kadın 8 TİP üyesi sağlık kontrolünden sonra ifadeleri alınmak üzere Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

 

Kaynaklar: Cumhuriyet, Sözcü, Birgün, Evrensel, Sendika.org

Exit mobile version