1. Haberler
  2. Kategori Dışı
  3. Malcolm X Suikastı: Eski Güvenlik Görevlileri FBI ve NYPD Komplosuna İşaret Eden Yeni Ayrıntıları Açıkladı

Malcolm X Suikastı: Eski Güvenlik Görevlileri FBI ve NYPD Komplosuna İşaret Eden Yeni Ayrıntıları Açıkladı

featured
0
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Örnek Resim

Malcolm X suikastının 59. yıldönümünde, iki eski güvenlik görevlisi, New York Polis Departmanı tarafından, Malcolm X’in öldürülmeden önce korumasını kaldırmaya yönelik bir komplonun parçası olarak nasıl yanlışlıkla tutuklandıklarını ilk kez konuşuyor. 

Malcolm X’in ölümcül bir şekilde vurulmasından sadece birkaç gün önce uydurma suçlamalarla gözaltına alındığını söyleyen 81 yaşındaki Khaleel Sayyed’den haber alıyoruz ve aileyle çalışan iki sivil haklar avukatı olan Ben Crump ve Flint Taylor ile konuşuyoruz. Eski bir polis memuru olan New York Belediye Başkanı Eric Adams’ı davadaki önemli delillerin açıklanmasını desteklemeye çağırıyorlar. Crump, “59 yıl sonra nihayet Malcolm X’in ailesi için bir nebze de olsa adaleti sağlamak için katmanları soymaya çalışıyoruz” diyor. Taylor ayrıca suikastı polis ve FBI’ın , Chicago’daki önemli bir davada açığa çıkmasına yardım ettiği Fred Hampton gibi COINTELPRO aracılığıyla Siyah sivil haklar liderlerini hedef alması bağlamına yerleştiriyor.

Deşifre metni

Bu aceleye getirilmiş bir transkript. Kopya son haliyle olmayabilir.

AMY GOODMAN : Artık Demokrasi Bu ! , demokrasinow.org, Savaş ve Barış Raporu . Ben Amy Goodman, Nermeen Shaikh’le birlikteyim.

NERMEEN SHAIKH : 59 yıl önce bu hafta, sivil haklar lideri Malcolm X, 21 Şubat 1965’te New York’ta Harlem’in Audubon Balo Salonu’nda kalabalığın önünde podyumda dururken suikasta kurban gitti. İkizlere hamile olan eşi Betty Shabazz ve dört kızı balo salonunda izliyorlardı. Malcolm konuşmaya başladığında bir adam bağırdı ve bir başkasını cebini karıştırmakla ve rahatsızlık yaratmakla suçladı. Sis bombası atıldı. Karışıklığın ortasında salonun önündeki üç silahlı kişi ateş açtı. Ardından gelen kurşun yağmurunda Malcolm 17 kez vuruldu. Kaos patlak verince sahnede öldü.

Çarşamba gecesi, şu anda Washington Heights’ta bulunan Malcolm X ve Betty Shabazz Merkezi’nde Malcolm’un kızı İlyasah Shabazz o korkunç günü hatırladı.

ILYASAH SHABAZZ : Annemle babamın gençlik hayatları sevinçlerle ve zorluklarla doluydu. Babamın suikastından bir hafta önce ailemizin evi hedef alındı. Kız kardeşlerimle benim bebekken uyuduğumuz çocuk odasına yangın bombası atıldı. Tarih, yara almadan kurtulduğumuzu kaydediyor. Ancak sadece yedi gün sonra ailem hayal bile edilemeyecek bir şeye tanık oldu. Babamız tam burada, o mekanda konuşmaya hazırlanırken vurularak öldürüldü. Hamile annem bizi silah seslerinden korumak ve gözlerimizin önündeki terörden korumak için vücudunu üç kız kardeşimin ve benim üzerime koydu.

AMY GOODMAN : Malcolm X’in kızı Dr. Ilyasah Shabazz, dün gece eski Audubon Balo Salonu’nda, şimdi Malcolm ve Dr. Betty Shabazz Anıt ve Eğitim Merkezi’nde, Malcolm X suikastının 59. yıldönümü anma töreninde konuşuyor. Malcolm X sık sık Kurşun yağmuru nedeniyle yarım kalan konuşması da dahil olmak üzere konuşmasına, salondaki herkese hitap ederek başladı. Bu onun 1964’te Audubon Balo Salonu’nda yaptığı bir konuşma.

MALCOLM X: Es-selamu aleyküm . Sayın Moderatör, değerli konuklarımız, kardeşlerimiz, dostlarımız, düşmanlarımız, burada bulunan herkes.

NERMEEN SHAIKH : Malcolm X’in bu haftaki suikastından 59 yıl sonra, güvenlik ekibinin iki eski üyesi, Malcolm X’in öldürülmesinden yalnızca birkaç gün önce New York polisi tarafından tuzağa düşürülmeleri ve hapsedilmelerinin ayrıntılarını ilk kez ortaya çıkarmak için öne çıktı. Dün Malcolm X’in iki adamından biri ve aile üyelerinden biri basın toplantısına katıldı. Bu 81 yaşındaki Khaleel Sultarn Sayyed.

KHALEEL SULTARN SAYYED : 1964’teki kuruluşundan 1965’e kadar,el-Hac Malik Shabazz ve Malcolm X tarafından kurulan Afro-Amerikan Birliği Örgütü ( OAAU) tarafından düzenlenen halka açık etkinliklere katıldım. Malcolm X’e olan derin sevgimi, Malcolm X’e olan saygımı sık sık dile getirdiğim gibi, konuşmalarına da her zaman katılmaya çaba harcadım.

Ocak 1965’te veya buna yakın bir zamanda halka açık etkinliklere katıldım – üzgünüm. Ocak 1965’te veya buna yakın bir tarihte Raymond A. Wood ile tanıştırıldım. Wood’la yalnızca yaklaşık iki kez etkileşime girdim. Yeni tanıştığım Robert Collier, beni bazı fikirleri olan arkadaşıyla tanıştırmak istediğini söyledi. Bu arkadaş Raymond Wood’du. Collier beni Wood’la tanıştırdığında Collier’ı yalnızca iki veya üç aydır tanıyordum. Collier davet edecekti – ayrıca Walter Bowe’u da katılmaya davet etti. Wood gizli görevde olduğundan kolluk kuvvetleri için çalıştığına dair hiçbir fikrim yoktu. Daha sonra Wood’un gizli görevde bir polis ajanı olduğunu öğrendim – ya da üzgünüm, Wood New York Şehri Polis Departmanı’nın Özel Hizmetler ve Soruşturmalar Bürosu’nda gizli görevde olan bir polis memuruydu.

Wood’un ortaya attığı fikir, ulusal anıtları, özellikle de Özgürlük Heykeli’ni yok etmeye yönelik bir komploydu. Toplantıdakiler güldü, ben de Wood’un bu fikir konusunda ciddi olmadığını düşündüm. Toplantıda çok az şey söyledim. Haksız yere tutuklanıp hapse atılmamdan önceki haftalarda bu fikri bir daha hiç duymadım.

Malcolm X’in yakın bir takipçisi, 14 Şubat 1965’te Malcolm X’in evine bomba atılmasının ardından evinde güvenlik görevi yapmamı istedi. Bana bu fırsat teklif edildi çünkü Malcolm X’e saygı duyduğum ve OAAU ile ilgilendiğim yaygın olarak biliniyordu . Malcolm X’in evinin güvenliğini sağlamaları istenen kişilerden oluşan küçük bir grup vardı; her vardiyada yalnızca iki veya üç kişi vardı. Yaptığım gibi, kendimi her zaman Malcolm X’in güvenliği olarak hizmet etmeye hazır hale getirirdim; haksız yere tutuklanmasaydım, kendimi her zaman Malcolm X’in güvenliği olarak hizmet etmeye hazır hale getirirdim. Malcolm X’in hayatının çoğu zaman tehlikede olduğu ve sürekli tehdit altında olduğu yaygın olarak biliniyordu.

16 Şubat 1965’te veya buna yakın bir tarihte, Malcolm X’in suikastından beş gün önce, Wood’un komplosuyla ilgili olarak New York Şehri Polis Departmanı tarafından gözaltına alındım ve tutuklandım. New York Polis Departmanının beni Özgürlük Anıtı’nı yok etmeye yönelik komplo kurmakla suçladığını duyduğumda şok oldum. İşlemediğim bir suç yüzünden gençlik hayatımın 18 ayını kaybettim. Tutuklandığımda henüz 22 yaşındaydım. Howard Üniversitesi’nde elektrik mühendisliği diploması almak için dört yıl öğrenci olarak çalıştım. Tutuklandığımda, öğrenimime ara verdiği bir yılda babama dükkanında yardım ediyordum. Tutukluluğum sonucunda Howard Üniversitesi’nden hiç mezun olamadım.

Malcolm X’e planlanan suikastın başarılı olmasını sağlamak için NYPD , BOSSI ve FBI tarafından bu komplo içinde gözaltına alındığıma inanıyorum . Tutuklanmasaydım konuşmasına katılacak ve güvenlik ekibinin bir parçası olarak görev yapabilecektim.

AMY GOODMAN : Yani, 81 yaşındaki Khaleel Sultarn Sayyed Çarşamba günü, Malcolm X’in ailesi adına adalet için mücadele eden ve hükümetin sivil haklar ikonuna yönelik suikasttaki rolünün derinliğini ortaya çıkarmak için mücadele eden sonraki iki konuğumuzla birlikte konuşuyordu. hem NYPD hem de FBI . Artık aramıza sivil haklar avukatı Ben Crump ve avukat ve Chicago’daki Halkın Hukuk Bürosu’nun kurucu ortağı Flint Taylor da katılıyor.

İkinizi de Democracy Now’a tekrar davet ediyoruz! Ben Crump, seninle başlayalım. Bu ifadeyi bağlam içine koyabilir misiniz? Geçen yıl Malcolm X suikastının 58. yıldönümünde oradaydım, siz de yeni bilgiler açıklayan bir basın toplantısı düzenlediniz. Bu yıl ve bu iki adamın söylediklerinin önemi hakkında konuşun.

BENJAMIN CRUMP : Çok teşekkür ederim Amy.

Geçen yıl The New York Times’daki fotoğraflarda gösterilen Mustafa Hassan’ın Malcolm X’in suikasta kurban gittiği gün Audubon tiyatrosunda bulunduğunu, aslında saldırganlardan birini yakalarken görülen kişinin o olduğunu düşündüğünüzde oldukça anlamlıdır. Malcolm X’i vurduktan sonra kaçmaya çalışırken ifadesi oldukça sürükleyiciydi çünkü üniformalı New York polis memurlarının orada olmadığını ve Malcolm’un vurulmasının ardından yaşanan tüm kaosun ardından ortaya çıktıklarını ve yaptığı ilk şey olduğunu söyledi. “O bizimle mi?” dediklerini duydu. O bizden biri mi?” sanki NYPD bile o gün Audubon tiyatrosunda gizli polis memurlarının bulunduğunu biliyormuş ve o gün tiyatroda ne yaptıklarını bilmiyormuş gibi.

Ve şimdi bu yıl, daha önce hiç konuşmamış iki tanığımız daha gelip yeni deliller sunuyor. Bunlar Malcolm X’in güvenlik ekibinin üyeleriydi: Şu anda 93 yaşında olan ve Malcolm X ile birlikte OAAU’nun sözleşmeli üyesi olan Walter Bowe ve az önce kendisinden haber aldığımız Khaleel Sayyed. Ve bu kişilerin her ikisi de, bilmedikleri halde BOSSI ve FBI ile çalışan gizli bir polis memuru olan Ray Wood tarafından tuzağa düşürüldü . Ve o –

AMY GOODMAN : BOSSI’nin ne olduğunu açıkla.

BENJAMIN CRUMP : Özel Hizmetler Bürosu, özellikle siyahi örgütlere sızmayı hedef aldı. New York şehrinde Kara Panterler’e, CORE’a , Malcolm X’in örgütüne ve İslam Milleti’ne sızdılarNew York’taki FBI’ın küçük kardeşi gibi bir koluydular tabiri caizseVe biz onların yaptıklarının, en tepedeki J. Edgar Hoover’ın emriyle hareket etmek olduğuna inanıyoruz.

Ve bu genç adamlar, Malcolm X’e yönelik suikast komplosunu örtbas etmek için haksız yere mahkum edilen diğer kişiler gibi, Malcolm X suikastına uğramadan beş gün önce tutuklandılar. Tutuklanmalarının tamamen Ray Wood, BOSSI ve FBI’ın Malcolm X suikastına suç ortağı olmaya çalışmasıyla ilgili olduğuna inanıyorlar . İşte bu yüzden avukat Flint Taylor, ben, Ray Hamlin ve hukuk ekibimiz, 59 yıl sonra nihayet Malcolm X’in ailesi için bir nebze de olsa adaleti sağlamak için bu katmanları geriye almaya çalışıyoruz.

NERMEEN SHAIKH : Peki Ben Crump, tutuklanmalarının bahanesinin ne olduğunu açıklayabilir misin? Özgürlük Anıtı’nın yok edilmesi komplosundan bahsedebilir misiniz?

BENJAMIN CRUMP : Kesinlikle. Yani New York’ta gizli görevde olan polis memuru Raymond Wood’un çalışmalarını gördüğümüz tek olay bu değildi. Bunu aynı zamanda Panther 21’in üyelerini ele geçirmek için de kullandı. Tupac Shakur’un annesi Afeni Shakur, Panther 21’in bir üyesiydi. Ve hepsi Amerika Birleşik Devletleri’ndeki anıtları, yani Heykeli bombalamaya çalıştıkları iddiasıyla tutuklandılar. özgürlüğün. Bu, Malcolm X’in güvenlik üyeleri Khaleel Sayyed ve Walter Bowe hakkında söyledikleriyle aynı. Özgürlük Anıtı’nı bombalamaya gittiklerini söylediler. Demek istediğim, yeni bir şey ortaya çıkarabileceklerini düşünürdünüz. Ama tüm bu Siyah kendi kaderini tayin etme örgütleri, onlara sızacak ve şöyle demeye çalışacaklardı: “Ah, Özgürlük Anıtı’nı bombalamak için komplo kuruyorlardı, bu yüzden onları tutuklamalıyız.” İşte Panther 21’e de aynısını yaptılar ve Malcolm X’in güvenlik ekibine de aynısını yaptılar. Sahte bir teori ortaya attılar ve onları gizli görevdeki polis memurlarının planladığı suçlardan mahkum ettirdiler.

AMY GOODMAN : Şimdi, Ben Crump, Audubon Balo Salonu’nda trençkotunun altında uzun bir silahla serbest bırakılan adamdan bahsedebilir misin?

BENJAMIN CRUMP : Kesinlikle. Malcolm X’in ailesi için adaleti sağlamak amacıyla hukuk ekibimize katılan Chicago Halkın Hukuk Bürosu’ndan avukat Flint Taylor, ortaya çıkan dosyalardan tanıdığımız Bradley’nin bir pompalı tüfeği olduğunu ve onlardan biri olduğunu ifade etti. Malcolm X’in katillerinden biri olmasına rağmen tutuklanmadı. Audubon Balo Salonu’nu serbest bırakmayı başardı. Ve Malcolm X’in ölümünden sorumlu olduğunu bildikleri kişileri örtbas etmek için iki masum insanı tutukladıklarına inanıyoruz.

Ve bu Bradley denen adam, dört yıl sonra, kendisi ve suç ortağıyla birlikte bir banka soygunu nedeniyle tutuklandı. Suç ortağı 25 yıl hapisteydi ama yine de Bradley’nin kaçmasına, ceza almadan hapisten çıkmasına izin verildi. Ve böylece, Bradley karakteriyle bağlantılı bir şeyler olduğunu biliyorsunuz, eğer o büyük suçlar, federal suçlar işlemeye devam ediyorsa ve yine de hükümet onun ceza almadan yürümesine izin veriyorsa, sanki bunların bağlantılı olduğu bir şey varmış gibi, şunu söylemek için: alçakça eylemlerinden dolayı hiçbir suçu olmayacak.

İşte bu yüzden bu dosyaları istiyoruz. Malcolm X’in suikasta kurban gittiği gün Audubon Balo Salonu’nda bulunan gizli ajanların kimler olduğunu görmek için bu dosyalara ihtiyacımız var. Ve gerçek buradadır. 59 yıl sonra. Kimi korumaya çalışıyorlar? 59 yıl sonra hangi insanın hayatı tehlikeye girecek? Bilgi için FOIA’ları her aldığımızda bize mazeret üzerine mazeret sunmaya devam ediyorlar. Hatta Malcolm X’in izlenmesine ilişkin talep ettiğimiz bilgileri ve Malcolm X hakkında ellerinde bulunan belgeleri bize verememelerinin nedenlerinden birinin, Malcolm X’in potansiyel olarak hala hayatta olması olduğunu söyleyecek kadar ileri gittiler.

AMY GOODMAN : Potansiyel olarak hâlâ hayatta mı? Flint Taylor’ı hemen getirelim. Malcolm X’in 59 yıl önce bu hafta, dün Malcolm X’in ailesiyle, Dr. Ilyasah Shabazz’la ve Ben Crump’la birlikte vurularak öldürüldüğü Audubon Balo Salonu’nda orada duruyordunuz. Ama aslında Chicago’da yaşıyorsunuz. Ve bunun neden mümkün olduğunu konuşabilirseniz, neredeyse 60 yıl sonra, tüm bu belgeler kamuya açıklanmıyor ve Chicago’da başka bir lider, Kara Panter lideri Fred Hampton ve Mark hakkında bilgi almaya çalışırken edindiğiniz deneyim Clark, 1969’da vurulduklarında mı?

FLINT TAYLOR : Günaydın. Beni kabul ettiğin için teşekkür ederim.

Evet, ilk kez o balo salonunda durmak benim için çok güçlü bir deneyimdi. Ve bildiğiniz gibi, 55 yıl önce Fred Hampton’ın suikasta kurban gittiği sabah onun kanındaydım. Ve tabi ki bunun benim ve o dönemde Halkın Hukuk Bürosu’ndaki insanlar üzerinde de benzer şekilde güçlü bir etkisi oldu. Ve bu bizi gerçeği bulmak ve 21 yaşındaki genç, çok açık sözlü, çok güçlü, çok karizmatik lider, genç Kara Panter lideri Fred Hampton’ın başına gelenlerle ilgili anlatıyı değiştirmek için 13 yıllık bir mücadeleye başlattı. .

Ve elbette ilk başta bundan bir çatışma olarak bahsettiler. Davaya girdikçe ve toplum yıllar boyunca davayı kamuoyunun gözü önünde gündeme getirdikçe, COINTELPRO programının, Karşı İstihbarat Programının var olduğuna dair ağırlıklı olarak FBI tarafından örtbas edilen kanıtları elde etmek için mücadele edebildik. Kara Panterleri hedef alan, o dönemde Kara Panterleri yok etmeye çalışan süper gizli bir program -Washington’daki Hoover’dan geliyordu- ve ayrıca programının bir parçası olarak, mesih dedikleri, onları bir araya getirecek ve onları bir araya getirecek kişilerle ilgili olduğunu da iddia ediyordu. Siyahların kurtuluş hareketine liderlik etmek. Ve Malcolm X’i bu mesihlerden biri olarak gösterdiler.

Yani Malcolm X hakkında kanıtlar ortaya çıkmaya başlıyor. O parça o zamanlar da vardı. Ama şimdi ortaya çıkan şey, avukat Crump’ın da belirttiği gibi, William Bradley ile ilgili bir FBI dosyası olan bu dosya ve doğrudan Hoover’dan gelen, balo salonunda dokuz muhbirin, FBI muhbirinin bulunduğunu ve ne pahasına olursa olsun onların gitmesi gerektiğini söyleyen bir açıklama. bu muhbirlerin bilinmesine izin vermeyin ve ne pahasına olursa olsun ne yapmış olabileceklerinin ve elbette COINTELPRO için çalışıp çalışmadıklarının bilinmesine izin vermeyin , çünkü FBI’ın yaptığının bölünmeyi kışkırtmaya çalıştığını biliyoruz. İslam Milleti ile Malcolm ve örgütü arasında. Yani bu kanıtları bir araya getiriyorsunuz ve Bradley hakkında, o muhbirler hakkında, BOSSI’nin rolü hakkında daha fazla kanıt talep ediyorsunuz. Ve BOSSI, New York’ta bir nevi FBI’ın COINTELPRO programı gibi görünüyor . “Öyle görünüyor” dememeliyim ama öyleydi. İşte biz de bu noktadayız.

Avukat Crump’un benden ve ofisimden içeri girmemizi istemesinin nedenlerinden biri de bu, çünkü FBI’ın Chicago polis muhbirlerini gizlediği benzer bir davayla, bir suikast davasıyla savaştık . Elbette Chicago’daki vakamızın asıl muhbiri Fred Hampton’a suikast düzenleyen William O’Neal’dı. Yani aynı sorular burada da ortaya çıkıyor. Ve Cyrus Vance’in , gizlenen FBI dosyaları ve yok edilen BOSSI dosyalarıyla ilgili buzdağının görünen kısmını ortaya çıkarmasından sonra , işte o zaman avukat Crump ve tabii ki aile ve şimdi de Halkın Hukuk Bürosu olaya dahil oldu.

Ve biz bunun sadece adalet için bir hukuk davası olmadığını, aynı zamanda bir insan hakları davası olduğunu da düşünüyoruz. Ve bu sadece New York’ta önemi olan bir dava değil, sadece ulusal düzeyde önemi olan bir dava değil, aynı zamanda uluslararası önemi de var. Ve sanırım Avukat Crump ve ben, New York belediye başkanına ve federal hükümete şeffaflık, bu dosyaları bize vermeleri ve aslında bunca yıl sonra tazminat ödemeleri konusunda çağrıda bulunuyoruz. Ve olan da budur. Bu tazminatlar, Chicago’da uğruna mücadele ettiğimiz ve polis işkencesinden sağ kalanlar için elde ettiğimiz tazminatlardan pek farklı değil. Bu aileye tazminat. Bu, New York toplumuna ve ulusal düzeyde adalet ve tazminat açısından bir tazminattır.

AMY GOODMAN : Ben Crump, seninle bitirelim. Flint az önce New York belediye başkanından bahsetti, değil mi? Eric Adams eski bir polis memurudur. Onunla konuştun mu? Malcolm X’in suikastından yarım yüzyıl sonra, hem BOSSI hem de New York Polis Departmanı ve FBI’daki belgelerin açılması için yapılan çağrıya katılıyor mu

BENJAMIN CRUMP : Şu anda şeffaflık çağrısında bize katılıp katılmayacağından emin değiliz. Geçmiş konuşmalarımızda İlyasah ve benim, New York Polis Departmanı’nın – kusura bakmayın, New York’taki şehir yönetiminin burada doğru olanı yapacağına ve Malcolm X’in ailesinin sonunda adaleti sağlamasına yardım edeceğine dair güvence hissettiğimizi biliyorum. Şimdi avukat Flint Taylor, ben ve hukuk ekibimizle birlikte, 59 yıl sonra tarihin doğru tarafında olup olmayacaklarını bize söyleyebilmek için topu doğrudan onların sahasına koyduk. Kayıtlarından vazgeçecekler mi?

Kaynak: Democracy Now

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Malcolm X Suikastı: Eski Güvenlik Görevlileri FBI ve NYPD Komplosuna İşaret Eden Yeni Ayrıntıları Açıkladı
+ -

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin