Cumartesi sabahı başlayan saldırılar sonucu İsrail tarafında hayatını kaybedenlerin sayısı bini aştı. İsrail’in verdiği karşılık sonrası hayatını kaybeden Filistinli sayısı da 704’e ulaştı. Ölen Filistinlilerin 143’ü çocuklar, 105’ini ise kadınlar oluşturuyor. Bununla birlikte, İsrail Gazze’deki 2 mülteci kampını da hedef aldı. Gazze’de tam abluka ilan edildi. İsrail, Gazze’ye su ve elektrik akışını kesti. Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) ise 7 Ekim’den bu yana 137 binden fazla Filistinlinin Gazze Şeridi’ndeki okullarına sığındığını açıkladı. Diğer taraftan, İsrail savaş uçaklarının, Gazze Şeridi’ne düzenlediği hava saldırısında iki gazetecinin hayatını kaybettiği belirtildi.
İsrail ordusunun, Gazze Şeridi ve Batı Şeria’daki saldırıları sırasında hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısının 143’ü çocuk, 105’i kadın olmak üzere 704’e yükseldiği bildirildi. Yaralıların sayısının ise yaklaşık 4 bin olduğu kaydedildi.
İsrail saldırılarında, kasıtlı olarak ambulansların hedef alındığı ifade edilen açıklamada, hava saldırıları sebebiyle Gazze’deki Beyt Hanun Hastanesi’nin hizmet dışı kaldığı aktarıldı.
Sağlık Bakanlığı daha önce yaptığı açıklamada, Batı Şeria’ya bağlı el-Halil kentinin kuzeyindeki Arrub mülteci kampında Muhammed Macid İbrahim Hammad (20) adlı bir gencin İsrail kurşunuyla yaralandığı ve hastanede hayatını kaybettiğini duyurmuştu. Bakanlık bu son ölüm haberiyle 7 Ekim’den bu yana Batı Şeria’da ölen Filistinlilerin sayısının 18’e yükseldiğini aktarmıştı.
Gazeteciler hayatını kaybetti
Filistinli gazeteciler Said et-Tavil ve Muhammed Subh İsrail hava saldırısında yaşamını yitirdi. Görgü tanıklarına göre, iki gazeteci Gazze’nin batısındaki Rimal semtinde İsrail savaş uçaklarının bir binayı hedef almasına ilişkin çekim yaptıkları sırada, hava saldırısına maruz kalarak hayatlarını kaybetti. Ayrıca, bombardımanın takibi sırasında aynı bölgede yaralanan başka gazetecilerin de olduğu belirtildi.
Diğer taraftan, İsrail’de hayatını kaybedenlerin sayısı 900’ü aşarken, 57’si ağır 2 bin 616 kişi de yaralandı.
İsrail’de Gazze’deki bir çok camiye de saldırı düzenledi. Al-Sousi camii hava saldırılarının ardından kullanılamaz hale geldi. Tel Aviv ve Kudüs’ten saldırı uyarı sirenleri yankılandı.
İsrail, Hamas tarafından saldırıya uğrayan Gazze sınırındaki yerleşim yerlerinde kontrolü yeniden sağladıklarını duyurdu.
İsrail savunma bakanı Yoav Gallant Gazze’de tam abluka emri verdi. İsrail ordusu Gazze’deki Hamas merkezlerine geniş çaplı saldırı başlattıklarını bildirdi.
Saldırıların daha büyük bir bölgesel çatışmaya dönüşebileceği endişesi sürerken İsrail-Gazze sınırı yakınlarına çok sayıda tank, asker ve zırhlı araç yığdı.
Sınıra yapılan bu yığınak İsrail’in Gazze’ye yönelik olası kara operasyonuna hazırlık olarak yorumlandı.
İsrail ordusu Lübnan sınırına da asker ve tank konuşlandırdı. Lübnan’dan İsrail’e sızan silahlı saldırganların sınırda çıkan çatışmada öldürüldüğü bildirildi.
Bununla birlikte, İsrail sınırından ülkeye sızan silahlı kişilerle çıkan çatışmalarda ordu saflarından bir subayın öldüğünü duyurdu. İsrail ordusundan konuya ilişkin yazılı açıklama yapıldı.
Açıklamada, “Celile Tümeni (Lübnan sınırındaki İsrail ordu birliği) 300’üncü Tugay Komutan Yardımcısı Yarbay Alim Saad Abdullah, Lübnan topraklarından İsrail topraklarına sızan teröristlerle çıkan çatışmada öldü.” ifadesine yer verildi.Yedek subayları göreve çağıran İsrail, son 50 yılın en büyük ve koordineli saldırısıyla karşı karşıya kaldı. Netanyahu hükümeti ‘savaş hali’ ilan etti. Her iki taraftan yüzlerce kişi hayatını kaybetti.
Hamas’ın silahlı kanadı cumartesi sabahı İsrail’e karşı yüzlerce roket fırlatarak mayıs ayındaki çatışmaların ardından varılan ateşkesi sona erdirdi. Saldırıyla birlikte çok sayıda silahlı Hamas militanı da İsrail’e girdi. İsrail ordusu “savaş hali” ilan ederken, Hamas’ın sürpriz ve koordineli saldırılarında şu ana kadar İsrail’de en az 900 kişi, Gazze’de ise İsrail’in misillemesinde en az 700 kişinin yaşamını yitirdiği ve Hamas’ın ayrıca 130 kişiyi kaçırdığı belirtiliyor.
Yedek subayları göreve çağıran İsrail, son 50 yılın en büyük ve koordineli saldırısıyla karşı karşıya kaldı. Netanyahu hükümeti ‘savaş hali’ ilan etti. Her iki taraftan yüzlerce kişi hayatını kaybetti.
Hamas’ın silahlı kanadı cumartesi sabahı İsrail’e karşı yüzlerce roket fırlatarak mayıs ayındaki çatışmaların ardından varılan ateşkesi sona erdirdi. Saldırıyla birlikte çok sayıda silahlı Hamas militanı da İsrail’e girdi. İsrail ordusu “savaş hali” ilan ederken, Hamas’ın sürpriz ve koordineli saldırılarında şu ana kadar İsrail’de en az 900 kişi, Gazze’de ise İsrail’in misillemesinde en az 700 kişinin yaşamını yitirdiği ve Hamas’ın ayrıca 130 kişiyi kaçırdığı belirtiliyor.
Fransız solcu lider Melenchon’a İsrail’le ilgili sözleri nedeniyle ‘cumhuriyet düşmanı’ suçlaması
Fransa’nın önde gelen solcu liderlerinden Jean-Luc Melenchon, ‘terörizmi meşrulaştırmakla’ suçlanıyor.
Fransa’da aşırı solcu Fransız siyasetçi Jean-Luc Melenchon, Hamas saldırısıyla ilgili açıklamaları sonrası Yahudi azınlığın büyük tepkisini topladı.
Ülkenin en büyük Yahudi kuruluşlarından Fransız Yahudi Kurumları Konseyi (CRIF) Başkanı Yonathan Arfi, Hamas’ın İsrail’de gerçekleştirdiği son saldırıya ilişkin solcu liderin tutumunu “iğrenç” olarak nitelendirerek kendisini “Cumhuriyet düşmanı” olarak itham etti.
La France Insoumise (LFI, Boyun Eğmeyen Fransa) siyasi parti lideri Belenchon’un, CRIF’i “aşırı sağcı” bir hükümetin gündemini uygulamakla eleştirmesi sonrası konuşan Arfi, “Jean-Luc Melenchon İsrail ile dayanışma içinde olduğunu ifade etmek yerine İsrail’i Hamas ile bir tutarak terörizmi meşrulaştırmayı seçti” dedi.
Dünyadan tepkiler ve gelişmeler
Rishi Sunak: Birleşik Krallık’ta Hamas’ı destekleyen herkesten hesap sorulacak
İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, İsrail’e yönelik saldırının ardından Birleşik Krallık’ta Hamas’ı destekleyen herkesten “hesap sorulacağı” sözünü verdi.
Başbakan Salı günü Staffordshire’a yaptığı bir ziyaret sırasında hükümetin yardıma ihtiyacı olan tüm İngiliz vatandaşlarına destek vermeye hazır olduğunu söyledi.
Dışişleri Bakanı James Cleverly daha önce yaptığı açıklamada, “önemli sayıda” İngiliz-İsrail çifte vatandaşının İsrail ve Gazze’deki çatışmaların ortasında kaldığını söylemişti.
Sunak İsrail’e olan desteğini teyit ederek “bu barbarca terör eylemleri karşısında” İsrail devleti ve halkıyla dayanışma içinde olduğunu söyledi.
Pazartesi gecesi Londra’nın kuzeyindeki bir sinagoga yaptığı ziyareti de değerlendiren Sunak, “şu anda kendilerini güvende hissetmelerini sağlayacağımız konusunda onlarla açık bir şekilde konuştuğunu” söyledi.
Sunak, polis memurlarının “yasalara aykırı her türlü davranışın üzerine gideceklerini” söyledi.
Sunak sözlerini şöyle sürdürdü: “Herkese Hamas’ın yasaklanmış bir terör örgütü olduğunu hatırlatmak isterim. İnsanlar Hamas’ı desteklememelidir ve eğer destekliyorlarsa bunun hesabını soracağımızdan emin olabilirsiniz.”
Suudi Arabistan ve İran, İslam İşbirliği Teşkilatı’nı olağanüstü toplantıya çağırdı
Suudi Arabistan, İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi’nde yaşanan son gelişmeleri görüşmek üzere İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarının acilen toplanması çağrısında bulundu.
Suudi Arabistan’ın resmi televizyonu El-İhbariyye kanalının haberinde Suud yönetiminin çağrısına yer verildi. Haberde, Gazze’deki Filistin-İsrail çatışması kaynaklı gerilimi görüşmek için İİT’ye “dışişleri bakanları düzeyinde olağanüstü toplantı” çağrısı yapıldığı belirtildi.
İran da ayrı bir girişimle, Gazze’deki durumla ilgili gelişmeleri görüşmek üzere İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi ülkelere dışişleri bakanları düzeyinde olağanüstü toplantı çağrısında bulundu.
İran Dışişleri Bakanlığının yazılı açıklamasına göre Dışişleri Bakanı Abdullahiyan ile İİT Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha, Filistin’deki durum hakkında telefonda görüştü.
İİT’ye, Filistin halkına yardım için dışişleri bakanları düzeyinde olağanüstü toplanması için çağrıda bulunan Abdullahiyan, ülkesinin toplantıya ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu belirtti.
İİT Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha da İsrail’in Filistin halkına yönelik saldırılarını kınarken, konuyla ilgili İslam ülkeleri arasında işbirliği ve koordinasyonun gerekliliğini vurguladı.
Olağanüstü toplanma teklifini de olumlu karşılayan Taha, konuyu üye ülkelere bildireceğini aktardı.
İsrail, Gazze Şeridi’ne elektrik ve su akışını kesti
İsrail Enerji Bakanı Yisrael Katz, yaklaşık 2 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi’ne giden su akışının kesildiğini söyledi.
İsrail merkezli Kanal 12 televizyonunun haberine göre Bakan Katz, İsrail’den Gazze Şeridi’ne giden su borularındaki su akışının durdurulduğunu belirtti. Katz, dün X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, İsrail’in Gazze Şeridi’ne sağladığı elektriğin kesilmesini öngören talimatı imzaladığını duyurmuştu.
İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant da Gazze Şeridi’ne tam abluka uygulayacaklarını ve bölgeye elektrik, yiyecek ve yakıt sağlanmayacağını söylemişti.
BM: İsrail’in Gazze’de elektrik ve suyu kesmesi yüz binleri olumsuz etkileyecek
BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Sözcüsü Jens Laerke, BM Cenevre Ofisi’nin haftalık basın toplantısında değerlendirmelerde bulundu.
Laerke, İsrail-Filistin çatışmasının devam ettiğini belirterek Gazze’den İsrail’e roketler fırlatıldığını ve Gazze’ye yönelik İsrail’in hava saldırılarının sürdüğünü söyledi.
İsrail’in Gazze’deki elektrik ve suyu kesmesinin, enerji santralini birkaç günde yakıtsız bırakabileceğini kaydeden Laerke, bu durumun 610 binden fazla kişi için içme suyu kıtlığına neden olabileceğini bildirdi.
Basın toplantısında, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Tarik Jasarevic de taraflar arasındaki şiddetin son bulması çağrısında bulundu.
Jasarevic, kritik tıbbi malzemeleri insanlara ulaştırabilmek için Gazze’ye insani koridor açılması çağrısında bulundu.
Ulaştırma Bakanlığı: İsrail sularında seyredecek Türk gemileri için güvenlik seviyesini ‘3’e çıkarttık
Türkiye Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, İsrail-Hamas arasındaki çatışmalar ve İsrail kuvvetlerinin Gazze’ye yönelik havadan ve denizden sürdürdüğü operasyonlara ilişkin değerlendirmede bulundu. Bakan Uraloğlu, gelinen durumun deniz ulaşımında Türk gemiler için riskleri artırdığına dikkat çekerek, “Son günlerde İsrail’de yaşanan gelişmeler sebebiyle İsrail limanlarına uğrayacak ve bu limanların açıklarında seyir gerçekleştirecek Türk bayraklı gemilerimizin güvenlik seviyesini 3’e çıkarttık” dedi. Sosyal medya hesabından konuyla ilgili bir paylaşımda bulunan Uraloğlu, “Bakanlık olarak ilerleyen süreci hassasiyetle takip ediyoruz” ifadelerini kullandı.
BM: Gazze’nin topyekun kuşatılması uluslararası insani hukuka aykırı
BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, İsrail’in Gazze’de uygulayacağını ilan ettiği tam kuşatma ile ilgili değerlendirmede bulundu. Türk, yaptığı basın açıklamasında, “Sivilleri hayatta kalmaları için gerekli olan mallardan mahrum bırakarak hayatlarını tehlikeye atan kuşatmaların uygulanması uluslararası insani hukuk tarafından yasaklanmıştır” dedi.
Gazze çevresindeki yerleşimlerde 1500 Filistinli’nin cesedine ulaşıldı
İsrail Ordu Sözcülüğü, Filistinli silahlı unsurların 7 Ekim’de sızdığı Gazze Şeridi’ni çevreleyen yerleşim birimlerinde İsrail güçleriyle yoğun çatışmaların ardından 1500 Filistinli silahlı unsurun cesedinin bulunduğunu söyledi.
Filistinli gruplar ise henüz konuya ilişkin açıklama yapmadı.
Filistin Devlet Başkanı Abbas, Arap liderlerle İsrail saldırılarının durdurulmasını görüştü
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Arap liderlerle İsrail saldırılarının durdurulmasının imkanları üzerine görüşmeler yaptı.
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Ürdün Kralı 2. Abdullah, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ile görüşmeler yaptı.
Filistin resmi haber ajansı WAFA’ya göre, Devlet Başkanı Abbas, Arap liderler ile bir dizi telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
Abbas, Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile görüşmesinde, Riyad’ın Filistin halkına verdiği destek ve değişmeyen duruşunu takdirle karşıladığını belirterek teşekkür etti.
Görüşmede Veliaht Prens, ülkesinin Filistin halkının yanında olmayı sürdüreceğini, sükunet ve istikrarın yeniden sağlanması için elinden geleni yapacağını söyledi.
İki lider, Gazze ve çevresinde tırmanan askeri gerginlikle sivillerin hayatını, bölgenin güvenlik ve istikrarını tehdit eden gelişmeleri ele aldı.
Abbas ayrıca Ürdün Kralı Abdullah, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ve Katar Emiri Şeyh Temim ile telefonda görüştü.
Liderler ile görüşmesinde Abbas, özellikle Gazze’de olmak üzere her yerde Filistin halkına yönelik İsrail saldırılarının durmasını sağlayabilecek tüm taraflarla çalışmanın zorunlu olduğunu ifade etti.
Gazze’ye tıbbi ve insani yardımların ulaştırılmasının önemini vurgulayan Abbas, bölgede tırmanan sorunların tek çözüm yolunun, başkenti Kudüs olan Filistin devleti topraklarındaki İsrail işgalinin son bulmasını sağlayacak siyasi çözüm olduğunu kaydetti.
Liderler, Abbas ile görüşmelerinde, bölgede gerginliğin dinmesi için her türlü çabayı göstererek tüm bölgesel ve uluslararası taraflarla iletişime geçeceklerini belirtti.
İsrail, denizden de Gazze’yi vurmaya başladı
İsrail donanmasına ait hücum botlarının, Akdeniz kıyısındaki Gazze Şeridi’nin orta kesimlerini ve Han Yunus kenti sahilindeki yerleşim yerlerini denizden vurduğu bildirildi.
Filistin resmi haber ajansı WAFA’nın haberine göre, İsrail hücum botlarından kentin sahil kesimlerine onlarca roket atıldı.
Akdeniz kentlerinden Gazze Şeridi’nde, İsrail savaş uçaklarının gece boyu aralıksız hava saldırıları sürerken, bu kez şehrin orta kesimleri ve Han Yunus kenti sahil kesimlerindeki yerleşim yerleri denizden atılan roketlerin hedefi oldu.
Can kaybı, yaralılar ya da maddi hasara ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.
BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı: Gazze’de yaklaşık 137 bin Filistinli okullarımıza sığındı
Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA), 7 Ekim’den bu yana 137 binden fazla Filistinlinin Gazze Şeridi’ndeki okullarına sığındığını açıkladı.
Olayların başladığı 7 Ekim’den itibaren evlerini terk eden 137 binden fazla Filistinlinin Gazze Şeridi’nin çeşitli bölgelerindeki 83 okula sığındığı belirtilen açıklamada, bu sayının İsrail’in hava saldırılarının devam etmesiyle giderek arttığına işaret edildi.
Açıklamada, UNRWA’nın, sayıları 14’ü bulan gıda dağıtım merkezlerinin tamamını kapatmak zorunda kalması nedeniyle yarım milyon insanın hayati önem taşıyan gıda yardımından mahrum kaldığı aktarıldı.
UNRWA’dan dün yapılan açıklamada, olayların başladığı 7 Ekim’den itibaren evlerini terk eden yaklaşık 74 bin Filistinlinin Gazze Şeridi’nin çeşitli bölgelerindeki 64 okula sığındığı belirtilerek, bu sayının artabileceği belirtilmişti.
Kaynaklar: Anadolu Ajansı, Euronews
Yorumlar kapalı.