El Cezire’nin Şam muhabiri, İsrail’in cuma gecesi Suriye’nin başkentini vurduğu hava saldırılarında, yakındaki kırsalda bulunan ordunun 4. tümeninin karargahı ile bir radar taburunun hedef alındığını bildirdi.
On binlerce kişi, Beşar Esad’ın devrilmesini kutlamak için cuma günü Şam ve ülkenin diğer kent ve kasabalarında sokaklara döküldü.
Yeni uydu görüntüleri, Rusya ordusunun Suriye’nin Lazkiye kentindeki Hmeymim üssünde ekipman topladığını gösteriyor. Ancak Rus medyası, Moskova’nın muhalif grup Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) ile temas kurduğunu ve ülkedeki üslerini korumaya çalıştığını bildiriyor.
Arap Birliği, İsrail’in iki ülke arasındaki tampon bölgedeki Suriye topraklarına el koyma girişimini kınadı.
Ürdün‘ün, Suudi Arabistan, Irak, Lübnan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Katar, Türkiye, ABD, Avrupa Birliği ve BM’den üst düzey diplomatların katılacağı Suriye konusunda acil bir zirveye ev sahipliği yapması planlanıyor.
İsrail neden Suriye’ye saldırıyor?
Esad’ın devrilmesinin ardından İsrail’in Suriye’ye saldırması ne kazandırıyor?
Suriye’de Beşar Esad’ın devrilmesinin ardından İsrail, komşusunun topraklarına tecavüz etmeye başladı.
Esad’ın Pazar günü Rusya’ya yaptığı dramatik kaçıştan bu yana İsrail, Suriye’ye 400’den fazla saldırı düzenledi ve BM’nin itirazlarına rağmen, iki ülkeyi 1974’ten beri ayıran tampon bölgeye askeri müdahale başlattı.
Bu saldırılar, ülkenin 53 yıllık hanedan aile yönetiminden uzaklaşmaya çalıştığı bir dönemde yaşandı.
İsrail, son birkaç ayda komşusu Lübnan’a saldırdı ve kuşatma altındaki Gazze halkına karşı soykırım olarak lanetlenen savaşı sürdürdü.
Peki İsrail şimdi neden Suriye’ye saldırıyor? Bilmeniz gereken her şey burada.
İsrail neden Suriye’ye saldırıyor?
İsrail, yıllardır Suriye’ye yönelik saldırılarını, İran askeri hedeflerini ortadan kaldırdığını iddia ederek meşrulaştırdı. Ancak İran, şu anda hiçbir gücünün Suriye’de olmadığını söyledi.
İsrail şimdi Suriye’nin askeri altyapısını yok etmeye odaklandığını söylüyor.
İsrail, silahların “aşırılık yanlılarının” eline geçmesini engellemeye çalıştığını iddia ediyor. Bu tanımı, son olarak Esad’ı devirme operasyonunu yöneten başlıca Suriye muhalif grubu olan Heyett Tahrir el-Şam (HTŞ) olmak üzere, dönüşümlü bir aktör listesine uyguluyor.
İsrail, silah depoları, mühimmat depoları, havaalanları, deniz üsleri ve araştırma merkezleri de dahil olmak üzere askeri tesisleri hedef aldığını söylüyor.
İsrail ayrıca Suriye ve İsrail’i ayıran Golan Tepeleri boyunca tampon bölgeye askeri birlikler konuşlandırdı. Arazi, 1974’te BM tarafından aracılık edilen ateşkes anlaşmasının bir parçası olarak resmi olarak belirlenmiş bir silahsızlandırılmış bölgeydi.
İsrail, Golan Tepeleri’nin yaklaşık üçte ikisini işgal ediyor ve BM tarafından yönetilen tampon bölge dar, 400 kilometrekarelik (154 mil kare) bir alanı kaplıyor. Geri kalanı Suriye tarafından kontrol ediliyor.
Suriye güvenlik güçleri ayrıca İsrail tanklarının Golan Tepeleri’nden, başkente yakın olan ve Suriye topraklarına 10 km (altı mil) uzaklıktaki Katana’ya doğru ilerlediğini bildirdi.
İsrail askeri kaynakları ise böyle bir saldırı iddiasını yalanladı.
İsrail, başkente yönelik 100’den fazla hava saldırısının yanı sıra doğuda El Mayadin’e, kuzeybatıda Tartus ve Masyaf’a, Lübnan ile olan Kusayr sınır kapısına ve güneyde Halhalah askeri havaalanına saldırılar düzenledi.
İsrail’in egemen bir ülkeye karşı gerçekleştirdiği bu son saldırının gerekçesi nedir?
Kendisini savunmak için hareket ediyor.
Binyamin Netanyahu, Pazartesi günü gazetecilere yaptığı açıklamada, 1974’ten beri silahsızlandırılmış bölge olarak sınıflandırılan Golan Tepeleri boyunca uzanan eski Suriye topraklarının “sonsuza kadar” İsrail’in bir parçası olarak kalacağını söyledi.
İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Sa’ar, İsrail’in Pazar gününden bu yana gerçekleştirdiği saldırıları savunarak, İsrail’in tek amacının şüpheli kimyasal silah tesislerini ve uzun menzilli roket tesislerini hedef almak olduğunu, bu tesislerin İsrail’in komşularına yönelik devam eden saldırılarına karşı çıkan silahlı gruplar tarafından ele geçirilmesini önlemek olduğunu söyledi.
Sa’ar, yabancı medya mensuplarına verdiği brifingde, İsrail’in “tedbir amaçlı” hareket ettiğini söyledi.
“Bu nedenle, örneğin kalan kimyasal silahlar, uzun menzilli füzeler ve roketler gibi stratejik silah sistemlerine, bunların aşırılık yanlılarının eline geçmemesi için saldırdık” dedi.
Bu henüz net değil.
Hükümet, “İsrail’in savunması adına hareket etme” amacının dışında herhangi bir açıklamada bulunmadı.
Ancak bazı önemli İsrailli isimler bundan sonra ne olması gerektiği konusunda görüşlerini dile getirdiler.
Ulusal Birlik Partisi lideri ve Netanyahu muhalifi Benny Gantz, Pazartesi günü gazetecilere bunun İsrail için “tarihi boyutta bir fırsat” olduğunu söyledi. Politika yapıcıları “Dürziler, Kürtler ve Suriye’deki diğer gruplarla ilişkilerimizi geliştirmeye” çağırdı ve İsrail’in geleneksel olarak Esad’ı deviren silahlı muhalefet koalisyonuna karşı çıkan gruplarla ilişkiler geliştirebileceğini öne sürdü.
Aynı gün The Times of Israel, Gantz’ın önerisini daha da ileri götürerek Suriye’nin her biri İsrail de dahil olmak üzere dış aktörlerle işbirliği yapmakta serbest olan bir dizi kantona bölünebileceğini öne süren bir araştırmacı ve eski bir İsrail ordusu mensubuyla röportaj yaptı.
Kendisini Dürzi azınlığın bir üyesi olarak tanımlayan eski Albay Anan Wahabi, “Orta Doğu’daki modern ulus-devlet başarısız oldu” dedi.
El Cezire
El Cezire