İsrail ve Hamas, Batı Şeria’da 10 kişinin öldürülmesinin ardından Gazze esirlerini takas edecek
İsrail’in 30’u çocuk olmak üzere 110 Filistinli tutsağı serbest bırakması planlanıyor. Hamas ise bugün ilerleyen saatlerde iki taraf arasında gerçekleşecek üçüncü görüşmede, beş Tayland vatandaşı ve üç İsrailli olmak üzere Gazze’deki sekiz tutsağı serbest bırakacak .
İsrail ordusunun işgal altındaki Batı Şeria’daki Tammun kasabasına düzenlediği hava saldırısında en az 10 Filistinli hayatını kaybetti .
El Cezire’nin sahadaki ekibinin bildirdiğine göre, 500 binden fazla Filistinli, Gazze’nin kuzeyine geri döndü ve halkın bölgeye daha fazla yardım ulaşmasını bekliyor.
İsrail’in, işgal altındaki Doğu Kudüs, Gazze ve Batı Şeria’da bulunan BM Filistinli Mülteciler Ajansı’na (UNRWA) yönelik yasağı bugün başlıyor.
İsrail’in Gazze’ye yönelik savaşında 7 Ekim 2023’ten bu yana en az 47.417 Filistinli öldürüldü, 111.571 kişi yaralandı. O gün Hamas öncülüğündeki saldırılarda İsrail’de en az 1.139 kişi öldürüldü ve 200’den fazla kişi esir alındı.

Batı Şeria’daki El Aksa Şehitleri Tugayı’nın o zamanki lideri olan Zakaria Zubeidi, Aralık 2004’te işgal altındaki Batı Şeria’nın Cenin kasabasında Mahmud Abbas’ı desteklemek için düzenlenen bir başkanlık seçimleri kampanyası mitinginde destekçileri tarafından taşınıyor [Dosya: Nasser Nasser/AP Fotoğrafı]
İsrail, Gazze’deki son ateşkes anlaşmasıyla 110 Filistinli tutsağı serbest bırakacak
Bugün serbest bırakılacak 110 Filistinli arasında 30 çocuk ve tanınmış direniş savaşçısı ve tiyatro yönetmeni Zakaria Zubeidi de bulunuyor.
Filistinli Esirler Derneği, İsrail ile Hamas arasında varılan ateşkes ve esir değişimi anlaşmasının üçüncü aşaması kapsamında bugün İsrail hapishanelerinden 110 Filistinlinin serbest bırakılacağını duyurdu.
Filistinli Esirler Derneği, serbest bırakılan Filistinlilerin çoğunun işgal altındaki Batı Şeria’nın Ramallah kentine bağlı Radana bölgesine yerel saatle 12:00 civarında (GMT 10:00) ulaşmasının beklendiğini bildirdi.
Hamas ve diğer Filistinli gruplar tarafından esir alınan sekiz kişinin de serbest bırakılacağı belirtilirken, bunların arasında 5 Taylandlı ve 3 İsraillinin bulunduğu ifade edildi.
Bu, Filistin dışına sürgüne gönderilecek 20 mahkumu içermeyecek. Hapishane savunuculuğu grubu ayrıca serbest bırakılacak mahkumların adlarını ve yaşlarını içeren bir liste yayınladı; bunlar arasında en az 30 çocuk vardı.
Listede yer alan isimler arasında, 2021’de İsrail hapishanesinden dramatik kaçışıyla Filistinlileri heyecanlandıran ve İsrail’deki güvenlik yetkililerini şaşkına çeviren, tanınmış eski Filistin direnişçisi ve tiyatro yönetmeni 49 yaşındaki Zakaria Zubeidi de yer alıyor.
Associated Press’in haberine göre, Zubeidi bir zamanlar Filistin Yönetimi’ni (FY) kontrol eden Fetih partisine bağlı El-Aksa Şehitleri Tugayı’nın liderliğini yapmış ve 2000-2005 yılları arasında İsrail işgaline karşı gerçekleşen ayaklanmalarda aktif rol oynamıştı.
Trump, Gazze’de etnik temizlik istediğini öne sürüyor. Bu mümkün mü?
Analistler, Mısır ve Ürdün’ün reddetmeleri de dahil olmak üzere siyasi gerçeklerin Filistinlilerin toplu olarak yerlerinden edilmesini engellediğini söylüyor.
Gazze Şeridi’nde yüz binlerce yerinden edilmiş insanın kuzeydeki evlerine doğru yürüyüşü sırasında sevinç ve gözyaşlı buluşma sahneleri yaşanıyor.
Gazze’de 15 aylık savaştan sonra kırılgan bir ateşkes, geri dönüşü mümkün kıldı. Ancak hak savunucuları Filistin tarihinde nadir görülen bir tersine yer değiştirme vakasını selamlarken, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump Gazze’nin tüm nüfusunun Mısır ve Ürdün’e nakledilmesi çağrısında bulundu.
Trump muhabirlere, “Muhtemelen 1,5 milyon kişiden bahsediyorsunuz. Sadece her şeyi temizleyip ‘Biliyorsunuz, bitti,’ diyeceğiz.”
Analistler, Trump’ın önerisinin etnik temizliğe yol açacağını ancak bölgedeki jeopolitik gerçekler göz önüne alındığında bunun gerçekleşmesinin pek mümkün olmadığını söylüyor.
Washington DC Arap Merkezi Filistin/İsrail programı başkanı Yousef Munayyer, Trump’ın “utanmaz” açıklamasının tüm normları ve temel hakları ihlal ettiği için kınanması gerektiğini söyledi.
Ancak bunun bir miktar şüpheyle karşılanması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Munayyer, “Trump her türlü şeyi söylüyor. Bazen kastettiği şeyler oluyor. Bazen kastetmediği şeyler oluyor. Bazen 5 dakika önce yaptığı bir konuşmada duyduğu şeyler oluyor. Bazen duyduğunu sandığı ama yanlış anladığı şeyler oluyor” diye açıkladı.
Munayyer, Gazze’de etnik temizlik fikrinin yeni olmadığını, savaşın başladığı Ekim 2023’ten bu yana dolaşımda olduğunu söyledi.
Ancak Filistinlileri, bölgeye sınırı olan tek Arap ülkesi olan Mısır’a yerleştirme görüşmeleri Kahire tarafından hızla durduruldu. İşgal altındaki Batı Şeria’nın yanında bulunan Ürdün de kitlesel yerinden edilmeyi reddetti.
Trump’ın son açıklamalarının ardından her iki ülke de tutumlarını yineledi.
Munayyer, “Bu yalnızca bu ülkelerin Filistin’e karşı ne hissettiği veya İsrail-Filistin sorunu hakkında ne düşündükleri ile ilgili değil” dedi.
“Ayrıca bu onların kendi ulusal güvenlik endişeleriyle de ilgili – varoluşsal ulusal güvenlik endişeleri ki bu tartışmada gerçekten küçümsenemez.”
El Cezire