1. Haberler
  2. Dünya
  3. İspanya Yüksek Mahkemesi Katalan lider Puigdemont hakkında terör soruşturması açtı

İspanya Yüksek Mahkemesi Katalan lider Puigdemont hakkında terör soruşturması açtı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Örnek Resim

Mahkemenin kararı, Meclis desteği için Puigdemont’un sertlik yanlısı JxCat Partisi’ne bel bağlayan İspanya Başbakanı Pedro Sanchez’in sol azınlık hükümetini zora sokabilir.

İspanya’da Yüksek Mahkeme, eski Katalonya Özerk Hükümet Başkanı Carles Puigdemont hakkında, 2017 yılında Katalonya’da başarısızlıkla sonuçlanan bağımsızlık referandumuyla ilgili protestolar nedeniyle ‘terörizm soruşturması’ açtı.

Mahkeme’den yapılan açıklamaya göre, “Katalonya eski başkanı ve ayrılıkçı lider Carles Puigdemont ve milletvekili Ruben Wagensberg, İspanya Yüksek Mahkemesi tarafından ‘Demokratik Tsunami’ davası kapsamında incelenen olaylarla ilgili terör suçları’ iddiasıyla soruşturuluyor” denildi. 

Ayrıca Yüksek Mahkeme, Puigdemont’un Demokratik Tsunami davasıyla ilgili olarak terör suçlarından soruşturulmasına ve uygun olduğu takdirde yargılanmasına” karar verdiğini açıkladı.

GELİŞMELER

İspanya’nın tarihindeki en önemli davalardan biri olan 2019’daki dava başkent Madrid’de görülmeye başlamış, davada ayrılıkçı 12 eski Katalan lider yargıç karşısına çıkmıştı.

Sanıklar “isyan”, “halkı isyana tahrik” ve “yasa dışı şekilde referendum düzenleyerek kamu fonlarını kötüye kullanmak” ile suçlanıyor.

Eski Katalonya Özerk Yönetimi Başkan Yardımcısı Oriol Junqueras için 25 yıla kadar hapis cezası, aralarında Katalonya Özerk Yönetimi’nin eski bakanlarının ve eski Katalonya Parlamentosu Başkanı’nın da bulunduğu sanıkların 17 yıla kadar hapsi talep edilmişti.

Birkaç aydır tutuklu olan 9 sanık, cezaevinden mahkemeye getirildi.

3 sanık ise daha önce kefaletle serbest bırakılmışlardı.

Bugün başlayan dava için mahkeme salonunun dışında bağımsızlık yanlıları ve karşıtları toplandı.

Katalonya Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Quim Torra da davayı izlemek üzere mahkeme binasına girmeden önce bağımsızlık yanlısı göstericilerin yanına giderek birlikte pankart taşıdı.

Başkan Torra'nın da aralarında bulunduğu göstericiler, mahkeme salonunun dışında "karar vermek suç değildir" yazılı pankart taşıdı.
Fotoğraf altı yazısı,Başkan Torra’nın da aralarında bulunduğu göstericiler, mahkeme salonunun dışında “karar vermek suç değildir” yazılı pankart taşıdı.

Referandum sonrası neler yaşandı?

İspanya’nın Katalonya Özerk Bölgesi’nde 1 Ekim 2017’de bağımsızlık referandumu yapıldı.

5 milyon 300 bin seçmenli Katalonya’da referanduma katılım oranı yüzde 42 oldu.

Yüzde 90’ın üzerinde “Evet” oyu çıkmıştı.

Madrid’deki merkezi yönetim referandumu yasa dışı saydı ve Katalonya yetkilileri hakkında dava açtı.

O dönem Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı olan Carles Puigdemont, referandumdan birkaç hafta sonra bağımsızlık ilan etti.

İspanya’da dönemin muhafazakar Halk Partisi hükümeti ise özerk bölgenin yönetimine el koydu. Yurt dışına çıkan Puigdemont, İspanya’ya geri dönmedi.

Carles Puigdemont, Almanya’da düzenlediği basın toplantısında, davanın İspanya demokrasisi için sınav niteliğinde olduğunu, davada görgü tanığı olarak ifade verme talebinin reddedildiğini söyledi.

Puigdemont, Avrupa Birliği’ne de, “üyesi bir ülkedeki anti-demokratik süreç” karşısında neden sessiz kaldığını sordu, bu tavrı Venezuela’ya yönelik tavırla karşılaştırdı.

AB üyesi ülkelerin çoğu muhalif Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaidó’yu geçici devlet başkanı olarak tanımıştı.

İtalyan mahkemesi, Katalan lider Puigdemont’un İspanya’ya iade kararını 2021’de ertelemişti

Puigdemont

Eylül 2021’de İtalya’nın Sardinya adasında gözaltına alınan ayrılıkçı Katalan lider Carles Puigdemont’un İspanya’ya iade edilmesiyle ilgili karar ertelendi. Karara kadar serbest kalan Puigdemont’un seyahat özgürlüğü de kısıtlanmadı.

Sardinya’daki Sassari İstinaf Mahkemesi’nde bugün görülen duruşmada Puigdemont hazır bulundu. Mahkeme, İspanya’nın iade talebiyle ilgili karar alabilmek için Avrupa mahkemelerinin Puigdemont’un dokunulmazlık hakkıyla ilgili kararını bekleyeceğini açıkladı. Bu karara kadar Puigdemont’a herhangi bir yaptırım uygulanmayacak.

Puigdemont’un avukatları ve savcılık mahkemeden bu yönde talepte bulunmuştu. Katalan lider de Sassari’de mahkemeden ayrılırken basın mensuplarına karardan “çok memnun” olduğunu söyledi.

Belçika’da yaşayan Carles Puigdemont, 23 Eylül’de bir Katalan halk festivaline katılmak için geldiği Sardinya’da gözaltına alınmıştı. İspanya’nın hakkında Avrupa çapında yakalama kararı çıkarması nedeniyle gözaltına alınan Puigdemont, ertesi gün çıkarıldığı mahkemece serbest bırakılmıştı.

Bu kararın ardından adadan ayrılan Katalan lider, bugünkü duruşma için yeniden Sardinya’ya döndü. Puigdemont’un destekçilerinden oluşan bir grup da Sassari’de mahkeme binası önünde toplandı.

2017’de düzenlenen bağımsızlık referandumunun ardından Puigdemont, İspanya tarafından ayaklanma, isyan ve kamu fonlarını kötüye kullanma suçlamalarıyla aranıyor.

Eski Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı olan Puigdemont, yasaklı referandum sonrası Belçika’ya yerleşmişti.

Puigdemont daha önce de 2018’de Almanya’da gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılmıştı.

Puigdemont’un geçen ay Sardinya’da gözaltına alınmasının ardından İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, “Carles Puigdemont’un adalete teslim edilmesi ve yargılanması gerektiği açık” demişti.

Katalan lider Puigdemont'un destekçileri.
Fotoğraf altı yazısı,Katalan lider Puigdemont’un destekçileri.

Puigdemont ise adil yargılanma garantisi olmadığı gerekçesiyle İspanya’ya dönmeyi reddediyor.

2019’da Avrupa Parlamentosu’na seçilen Puigdemont’un dokunulmazlık hakkı konusunda tartışmalar sürüyor. İspanya, resmi atama prosedürleri için Madrid’e gidemeyen Puigdemont’un Avrupa Parlamentesu üyesi olarak dokunulmazlık hakkını tanımıyor.

Avrupa Parlamentosu da Mart ayında Puigdemont’un dokunulmazlığını kaldırmıştı. Puigdemont’un bu karara karşı AB Genel Mahkemesi’ne yaptığı başvuru da, tutuklanarak İspanya’ya iade edilme riski olmadığı gerekçesiyle reddedilmişti.

Ancak Sardinya’da gözaltına alınması üzerine avukatları dokunulmazlık hakkının yeniden garanti edilmesi için mahkemeye acil başvuruda bulunmuştu.

Sardinya’daki Sassari mahkemesi iade konusunda karar alabilmek için, Avrupa Adalet Divanı’nın dokunulmazlık kararının beklenmesi gerektiğine hükmetti.

Kaynaklar: BBC, Euronews

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
İspanya Yüksek Mahkemesi Katalan lider Puigdemont hakkında terör soruşturması açtı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin