Pakistan, Yeni Delhi’nin geçen ay Hindistan Keşmir’inde yerli turistlere yönelik ölümcül saldırıdan İslamabad’ı sorumlu tutmasının ardından Hindistan’ın askeri bir müdahale planladığını söyledi. Hindistan Başbakanı Narendra Modi, saldırının destekçilerini “hayal güçlerinin ötesinde” cezalandıracağına yemin etti.
Pakistan saldırıyla ilgili iddiaları reddetti ancak hedef alınması halinde karşılık vereceği uyarısında bulundu
Hindistan, 2019 yılında Keşmir’de bir Hint askeri konvoyunun bombalanmasının ardından Pakistan içinde hava saldırıları düzenledi ve “terörist kamplarını” yok ettiğini söyledi. Pakistan jetleri, iki güne yayılan eylemler sırasında misilleme amaçlı bir hava saldırısı düzenledi ve bir Hint uçağını düşürdü.
Komşular üç savaşta çarpıştı – 1948, 1965 ve 1971’de – ve bağımsızlıklarını kazandıktan sonra sayısız kez çatıştılar, çoğunlukla her ikisinin de hak iddia ettiği Keşmir bölgesi yüzünden. Her ikisi de 1990’larda nükleer silahlar edindi ve Keşmir dünyadaki en tehlikeli çatışma noktalarından biri olarak kabul ediliyor.
Askeri uzmanlar, tarafların zorlanmadıkça nükleer silahları değerlendirmeyeceğini, ancak sınırlı bir çatışmanın bile tırmanma riskinin yüksek olduğunu söylüyor.
Hindistan ve Pakistan’ın birbirine çok yakın olduğu düşünülen böyle bir çatışmanın uçak, füze veya insansız hava araçları içermesi muhtemel, ancak Hindistan’ın çok daha büyük kaynaklarının daha uzun vadede devreye gireceği belirtiliyor.
Her iki taraf da 2019’dan bu yana yeni askeri donanımlar edinerek yeni konvansiyonel saldırı seçenekleri açtı.
Özellikle Hindistan, 2019’da dezavantajlı olduğuna inanıyor çünkü esas olarak eskiyen Rus jetlerine güvenmek zorundaydı. O zamandan beri, donanması için daha fazla siparişle birlikte, Batı’nın en iyi uçaklarından biri olan 36 Fransız yapımı Rafale savaş uçağını hizmete soktu.
Buna karşılık Pakistan, 2022’den bu yana partiler halinde Rafale’nin kabaca eşdeğeri olan Çin’in en gelişmiş savaş uçaklarından biri olan J-10’u aldı. Londra merkezli Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü’ne göre Pakistan’ın bu uçaktan en az 20 tane var.

Pazartesi günü Hindistan kontrolündeki Keşmir’in Srinagar kentindeki bir ticari binanın tepesinde duran bir Hintli paramiliter asker dürbün kullanarak gözetleme yapıyor. (AFP-JIJI)
Uçaklar gelişmiş yeteneklere sahip ve Rafale, görsel menzilin ötesinde çalışan Meteor hava-hava füzeleriyle donatılmış. Medyaya brifing verme yetkisi olmadığı için kimliğini açıklamayı reddeden bir Pakistanlı güvenlik görevlisine göre J-10, benzer PL-15 füzesiyle donatılmış.
2019 çatışmasında her iki tarafta açığa çıkan hava savunmalarındaki boşlukları kapatmak için Hindistan, Rusya’nın savaşta test edilmiş mobil uçaksavar füze sistemi S-400’ü güvence altına aldı. Pakistan, Rusya’nın S-300’üne dayanan HQ-9’u bir kademe aşağıda Çin’den temin etti.
Hindistan Hava Kuvvetleri’nde eski hava mareşali ve Yeni Delhi merkezli Hava Gücü Çalışmaları Merkezi’nin genel müdürü olan Anil Golani: “Kesinlikle bazı açılardan (2019’dan) daha iyi durumdayız. Ülkede harekete geçilmesi için çok fazla yaygara kopuyor ancak kişisel değerlendirmeme göre hem Hindistan hem de Pakistan tam kapsamlı bir çatışma istemiyor.”
Herhangi bir çatışmanın üzerinde asılı duran, Hindistan’ın rakibi ve Pakistan’ın yakın müttefiki ve en büyük askeri ekipman tedarikçisi olan Çin’dir. ABD, Hindistan ve Pakistan’ı gerginliği azaltmaya çağırsa da, Pekin’in hava gücüne ilişkin iç görüler için herhangi bir çatışmayı yakından izleyecektir.
Çin ve Hindistan 1962’de kısa bir sınır savaşı yaşadı ve iki ordu en son 2022’de gergin Himalaya sınırında çatıştı.
Pakistan’ın bir F-16 filosu (ABD uçağı) var. Washington ile bağların daha güçlü olduğu on yıllar önce satın alındı. Bu F-16’lar 2019 mücadelesinde konuşlandırıldı ve Hindistan’ın ABD’ye karşı protestolar yapmasına yol açtı, ancak Yeni Delhi artık Washington ile çok daha yakın bağların keyfini çıkarıyor.

Pakistan Ordusu’nun 1 Mayıs’ta Pakistan’ın Jhelum kentindeki Tilla Saha Atış Poligonları’nda gerçekleştirdiği yüksek yoğunluklu bir saha eğitim tatbikatı olan Çekiç Darbesi tatbikatı sırasında ateş topları yükseliyor.
Uzmanlar, Pakistan’ın bu kez F-16 ile ilgili siyasi sorunlardan kaçınmak ve daha gelişmiş bir uçağa sahip olmanın avantajını değerlendirmek için Çin’in J-10’ları ile öncülük edeceğini söyledi.
Ancak pilotun vurulma riski olmadığı için insansız hava aracı veya karadan fırlatılan füze saldırısının daha olası olduğu düşünülüyor.
Hindistan, savaşa hazır insansız hava araçları için İsrail’e yöneldi, Heron Mark 2’yi aldı ve ABD Predator insansız hava araçlarını sipariş etti.
Pakistan, Ukrayna’nın Rusya ile savaşında kullandığı Türkiye’nin Bayraktar TB2’sini ve yine Türkiye’den Akıncı’yı satın aldı, (Pakistanlı güvenlik yetkilisine göre)
Yaşanan gerginliğin ortasında Pakistan, pazartesi günü üç gün içinde ikinci füze denemesini gerçekleştirdi ve Hindistan, birçok eyalete güvenlik tatbikatı yapmaları talimatını verdiğini söyledi.
Ülkeler kara sınırlarını kapattı, ticareti askıya aldı, hava sahalarını birbirlerinin havayollarına kapattı ve Keşmir sınırında hafif silah atışları yaşandı.
Hindistan İçişleri Bakanlığı, sivil hazırlığı sağlamak için Çarşamba günü birkaç eyaletten sahte güvenlik tatbikatı yapmasını istedi, bir hükümet kaynağı Pazartesi günü söyledi. Hangi eyaletlerden bahsettiklerini söylemediler veya Pakistan veya Keşmir’den bahsetmediler. Tatbikatlar, hava saldırısı uyarı sirenleri, tahliye planları ve herhangi bir saldırı durumunda insanlara müdahale etme eğitimi içerecek, isminin açıklanmasını istemeyen kaynak ekledi.
Pakistan Ordusu daha önce, 450 km menzilli Abdali yüzeyden yüzeye balistik füzesinin başarılı bir şekilde fırlatılmasından iki gün sonra, 120 kilometre (75 mil) menzilli bir Fatah serisi yüzeyden yüzeye füzeyi test ettiğini söyledi. Hindistan’dan testler hakkında hemen bir yorum gelmedi. Hindistan’ın yetenekleri arasında, yaklaşık 300 km menzile sahip BrahMos süpersonik seyir füzesi ve Agni serisi kıtalararası balistik füzeler yer alıyor.
2019’daki çatışma neredeyse kontrolden çıkacaktı, ABD’nin müdahalesiyle durum sakinleşene kadar çok sayıda füze saldırısı tehdidi vardı.
Pakistan Hava Kuvvetleri’nde eski savaş pilotu olan Kaiser Tufail, Hindistan’ın 2019’da caydırıcılık sağlamayı başaramadığını, bu nedenle bu kez daha keskin bir saldırı hedefleyeceğini ve beraberinde daha fazla risk getireceğini söyledi.
Modi, 2019’daki çatışmaların ardından ülkesinde o dönemde sipariş edilen Rafale savaş uçaklarının eksikliğinin hissedildiğini, Fransız savaş uçağı olsaydı çatışmanın sonuçlarının farklı olabileceğini söyledi.
Tufail, “2019’da gördüğümüzün ötesine geçerseniz, bu çok riskli. Nükleer silahlı ülkelerin birbirleriyle mücadele etmesi son derece tehlikeli.”