1. Haberler
  2. Dünya
  3. Hamas ve El Fetih dahil 14 Filistinli grup, Çin’deki görüşmelerin ardından Ulusal Birlik Hükümeti kurma konusunda anlaştı

Hamas ve El Fetih dahil 14 Filistinli grup, Çin’deki görüşmelerin ardından Ulusal Birlik Hükümeti kurma konusunda anlaştı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Örnek Resim

Hamas ve Fetih’in de aralarında bulunduğu rakip gruplar, Salı günü sona eren Çin’deki müzakereler sırasında bölünmelerine son verme konusunda anlaştı.

Çin Dışişleri Bakanlığı, Hamas ve Fetih gibi rakip Filistinli grupların, Salı günü sona eren Çin’deki müzakereler sırasında bölünmüşlüklerini sona erdirme ve geçici bir ulusal birlik hükümeti kurma konusunda anlaştıklarını açıkladı.

Pekin Deklarasyonu’nun, 21-23 Temmuz tarihlerinde Çin’in başkenti Pekin’de düzenlenen 14 Filistinli grup arasında uzlaşı diyaloğunun kapanış töreninde imzalandığı bildirildi.

Mısır ve diğer Arap ülkelerinin Hamas ile El Fetih’i uzlaştırmak için daha önce gösterdiği çabalar, Filistinlilerin siyasi isteklerini zayıflatan 17 yıllık güç paylaşımı anlaşmazlığını sona erdirmede başarısız oldu ve bu anlaşmanın sahadaki gerçeklere dayanıp dayanmayacağı henüz belli değil.

Toplantı, uluslararası arabulucuların Gazze için ateşkes anlaşmasına varma girişimleri sırasında gerçekleşti. Tartışma konularından biri de “ertesi gün” planıydı; yani 7 Ekim’de başlayan savaş sona erdiğinde Hamas yönetimindeki bölgenin nasıl yönetileceği.

Hamas’ın üst düzey yetkililerinden Hüsam Badran, Pekin Deklarasyonu’nun en önemli noktasının, Filistinlilerin işlerini yönetecek bir Filistin Ulusal Birlik Hükümeti kurulması olduğunu söyledi.

Badran, “Bu, Filistin meselelerinin savaş sonrası yönetiminde halkımızın çıkarlarına aykırı gerçeklikleri dayatmayı amaçlayan tüm bölgesel ve uluslararası müdahalelere karşı zorlu bir engel oluşturuyor” dedi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, amacının İran destekli Hamas örgütünü yok etmek olduğunu belirterek, bu örgütün savaş sonrası Gazze yönetiminde herhangi bir rol oynamasına karşı çıktı.

“İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Fetih lideri Mahmud Abbas terörizmi reddetmek yerine Hamas’ın katillerini ve tecavüzcülerini kucaklıyor ve gerçek yüzünü ortaya koyuyor. Gerçekte bu gerçekleşmeyecek çünkü Hamas’ın yönetimi ezilecek ve Abbas Gazze’yi uzaktan izleyecek. İsrail’in güvenliği yalnızca İsrail’in elinde kalacak,” dedi.

Sınırlı kontrol

Badran, ulusal birlik hükümetinin Gazze ve Batı Şeria’daki Filistinlilerin işlerini yöneteceğini, yeniden yapılanmayı denetleyeceğini ve seçimler için koşulları hazırlayacağını söyledi.

Şu anda Hamas Gazze’yi yönetiyor ve Fetih, İsrail işgali altındaki Batı Şeria’da sınırlı kontrole sahip olan Filistin Yönetimi’nin omurgasını oluşturuyor. Fetih’ten henüz bir açıklama yapılmadı.

Anlaşmanın detaylarında yeni bir hükümet kurmak için bir zaman çerçevesi belirtilmedi. Mart ayında, Fetih’in başında bulunan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, yakın yardımcılarından biri olan Muhammed Mustafa liderliğinde yeni bir hükümet atadı.

Anlaşma, Pekin için diplomatik bir darbe niteliğinde ve geçen yıl uzun süredir bölgesel düşmanlıklar içinde olan Suudi Arabistan ve İran arasında çığır açan bir barış anlaşmasına aracılık etmesinin ardından Orta Doğu’da artan nüfuzunu temsil ediyor.

Açıklamaya göre, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, kapanış töreninde yaptığı konuşmada, “Temel başarı, Filistin Kurtuluş Örgütü’nün (FKÖ) Filistin halkının tek meşru temsilcisi olduğunu açıkça ortaya koymaktır” dedi.

“Çin, Filistinli grupların iç uzlaşı temelinde yakın bir tarihte Filistin bağımsızlığına kavuşmasını içtenlikle umuyor ve bugün varılan Pekin Deklarasyonu’nun uygulanması için ilgili taraflarla iletişim ve koordinasyonu güçlendirmeye isteklidir.”

Güvenli dahil etme

Wang, en “önemli vurgunun” Gazze’nin savaş sonrası yönetimi konusunda geçici bir ulusal uzlaşı hükümeti kurulması konusunda varılan anlaşma olduğunu belirterek, uluslararası toplumun Gazze ve Batı Şeria’nın kontrolü için geçici bir Filistin hükümeti kurma çabalarını desteklemesi gerektiğini söyledi.

Hamas ve İslami Cihad, Filistinlilerin en yüksek karar alma organı olan PLO’nun üyesi değiller, ancak herhangi bir birlik anlaşmasının, kendilerinin dahil edilmesini sağlamak için PLO parlamentosu için bir seçim yapılmasını içermesini talep ediyorlar. İslamcı gruplar, İsrail ile barış anlaşmaları konusunda mevcut PLO ile anlaşmazlık içindeler.

Badran, yaptığı açıklamada, “Bu bildiri, halkımızın özellikle Gazze Şeridi’nde soykırımcı bir savaşla karşı karşıya olduğu önemli bir zamanda geliyor” dedi.

Rakip gruplar Hamas ve Fetih, yaklaşık 17 yıldır devam eden anlaşmazlıkları sona erdirmek için uzlaşı çabalarını görüşmek üzere ilk kez Nisan ayında Pekin’de bir araya gelmişti. Bu, Gazze’deki savaşın başlamasından bu yana bir Hamas heyetinin Çin’i ziyaret ettiği kamuoyuna açıklanan ilk ziyaretti.

Geçtiğimiz ay yapılması planlanan ikinci tur görüşmeler, iki tarafın birbirini suçlaması nedeniyle ertelenmişti.

Uzun süredir birbirleriyle çekişen Filistinli gruplar, Hamas savaşçılarının 2007’de kısa bir savaşla Fetih’i Gazze’den çıkarmasının ardından siyasi anlaşmazlıklarını çözmeyi başaramamıştı.

Çinli yetkililer son aylarda uluslararası forumlarda Filistinliler adına savunuculuklarını artırarak daha geniş çaplı bir İsrail-Filistin barış konferansı ve iki devletli çözümün uygulanması için belirli bir takvim çağrısında bulundular.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Hamas ve El Fetih dahil 14 Filistinli grup, Çin’deki görüşmelerin ardından Ulusal Birlik Hükümeti kurma konusunda anlaştı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Sonsöz Gazetesi | İlkeli Gazeteciliğin Yerel Öncüsü ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin