1. Haberler
  2. Dünya
  3. Fransa, Kürtaj hakkını Anayasal güvence altına alan ilk ülke oldu. Tasarı, ezici çoğunlukla kabul edildi…

Fransa, Kürtaj hakkını Anayasal güvence altına alan ilk ülke oldu. Tasarı, ezici çoğunlukla kabul edildi…

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Örnek Resim

Fransa, eski Yugoslavya’nın 1974 anayasasında yer almasından bu yana kürtaj hakkının anayasal olarak güvence altına alındığı ilk ülke oldu. Fransız milletvekilleri tasarıyı Parlamentonun olağanüstü ortak oturumunda 780-72 oyla onayladı.

Fransa’da Kongre üyeleri, bir kadının kürtaj hakkını ülkenin anayasasına dahil eden yasa tasarısını ezici çoğunlukla onayladı.  Versailles Sarayı’nda toplanan parlamentonun ortak oturumunda tasarı 72’ye karşı 780 oyla kabul edildi. Oylama sonucunda Fransa, eski Yugoslavya’nın 1974 anayasasında yer almasından bu yana kürtaj hakkının anayasal olarak güvence altına alındığı ilk ülke oldu.

Tasarı, 780’e 72’lik ezici bir oyla kabul edildi ve uzun süre alkışlandı

Kadın hakları aktivistleri, ABD’deki mahkeme kararlarında kürtaj haklarının geri alınmasının ardından Başkan Emmanuel Macron’un vaat ettiği tedbiri memnuniyetle karşılarken, ülke çapında kutlama sahneleri yaşandı.

Bu hamle, Fransa’yı, temel yasasında hamileliğin sonlandırılmasına açık koruma sunan dünyadaki ilk ülke haline getiriyor.

Parlamentonun her iki kanadı, Ulusal Meclis ve Senato, anayasanın 34. maddesinde kadınların kürtaj hakkının garanti altına alınacağını belirten değişiklik yapılmasına yönelik bir yasa tasarısını zaten kabul etti.

Parlamentonun alt meclisi başkanı Yael Braun-Pivet ortak toplantıyı açarken “Fransa ön planda” dedi.

“Kürtaj hakkının artık temel yasamızın bir parçası olacağını söyleyecek olan bu Kongre ile gurur duyuyorum” dedi.

Başbakan Gabriel Attal daha önce şöyle demişti: “Bütün kadınlara bir mesaj gönderiyoruz: Vücudunuz size ait ve kimse sizin adınıza karar veremez.”

ABD Yüksek Mahkemesinin 2022 yılında kadınların kürtaja erişimini garanti altına alan Roe v. Wade kararını bozma kararı, Fransa’daki aktivistleri ülkenin temel yasasında bu hakkın açıkça korunması için baskı yapmaya yöneltti.

Genel bir görünüm, Versailles'da parlamentonun her iki kanadının kongresinin toplanması sırasında milletvekilleri ve Senatörleri gösteriyor.
Milletvekilleri ve senatörler, 4 Mart 2024’te Paris’in güneybatısındaki Versailles’da kürtaj hakkını ülke anayasasına yerleştirmek için Parlamentonun her iki meclisinin kongresinin toplanması sırasında [Emmanuel Dunand/Reuters]

Fransız mevzuatının önsözünde “Maalesef bu olay münferit değil: birçok ülkede, hatta Avrupa’da, kadınların isterlerse hamileliğini sonlandırma özgürlüğünü ne pahasına olursa olsun engellemeye çalışan görüş akımları var” deniyor.

“Bu kürtaj hakkı ABD’de geri çekildi. Fondation des Femmes hakları grubundan Laura Slimani, “Ve dolayısıyla hiçbir şey bize Fransa’nın bu riskten muaf olduğunu düşünmemize izin vermedi” dedi.

“Bir feminist aktivist olarak, aynı zamanda bir kadın olarak da çok fazla duygu var. Ve bir bakıma çok fazla ciddiyet var, çünkü tarihi bir an yaşayacağımızı umuyorum” diye ekledi.

Eleştiri

Oylamaya verilen yanıtta kürtaj karşıtı grupların ve Marine Le Pen’in de aralarında bulunduğu aşırı sağcı liderlerin eleştirileri de yer aldı.

Le Pen, Macron’un yasayı siyasi puan toplamak için kullandığını söyledi.

Le Pen, “Bunu anayasaya dahil etmek için oy kullanacağız çünkü bununla bir sorunumuz yok” dedi.

Ancak bunu tarihi bir adım olarak adlandırmak abartı olur çünkü “Fransa’da hiç kimse kürtaj hakkını riske atmıyor” dedi.

Fransa Başbakanı Gabriel Attal, Fransız parlamentosunun üst ve alt meclislerini bir araya getiren özel kongrede yaptığı konuşmanın ardından milletvekilleri tarafından alkışlandı
Fransa Başbakanı Gabriel Attal (solda), özel kongre toplantısında yaptığı konuşmanın ardından milletvekilleri tarafından alkışlandı [Stephanie Lecocq/Reuters]

Katolik Aileler Derneği Başkanı Pascale Moriniere, oylamanın “panik” sonucu olduğunu söyledi.

“Fransızca olmayan bir tartışmayı ithal ettik, çünkü Amerika Birleşik Devletleri Roe v Wade davasının yürürlükten kaldırılmasıyla bunu yasadan çıkaran ilk ülke oldu” dedi. “Bunu anayasanın mermerine kazımak isteyen feminist hareketlerde paniğin etkisi vardı.”

Fransa’da kadınların 1974’ten bu yana kürtaj hakkı var.

KAYNAK : EL CEZİRE VE HABER AJANSLARI

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Fransa, Kürtaj hakkını Anayasal güvence altına alan ilk ülke oldu. Tasarı, ezici çoğunlukla kabul edildi…
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin