Dünyanın önde gelen büyümekte olan ekonomilerinin oluşturduğu BRICS ülkelerinin liderleri, Rusya Federasyonu’na bağlı Tataristan Cumhuriyeti’nin başkenti Kazan’da bir araya geldi. Zirvede 30’dan fazla ülkenin temsil ediliyor. Birliğin genişlemesi, ticarette “dolarsızlaşma” ve bölgesel çatışmalar, toplantıların ana gündemi…
Rusya’ya bağlı Tataristan Cumhuriyeti’nin başkenti Kazan, bugün 16’ncı BRICS Zirvesi için dünya liderlerini ağırlıyor.
Rusya’nın 2024 için dönem başkanlığını yaptığı BRICS’in genişlemiş haliyle ilk defa düzenlenen bu yılki liderler zirvesi, Batılı ülkelerin Rusya’yı izole etme girişimlerinin devam ettiği dönemde gerçekleşiyor.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya Federasyonu’na bağlı Tataristan Cumhuriyeti’nin başkenti Kazan’da düzenlenen BRICS Liderler Zirvesi’nin genişletilmiş toplantısında konuştu.
Küresel ticaretin ve dünya ekonomisinin önemli değişikliklerden geçtiğini vurgulayan Putin, “Öte yandan, ticari faaliyetlerin merkezi giderek gelişen pazarlara kayıyor. Çok kutuplu bir model oluşuyor ve bu da öncelikle küresel Güney ve Doğu ülkeleri ve tabii ki BRICS ülkeleri sayesinde yeni bir büyüme dalgası başlatıyor” şeklinde konuştu.
BRICS ülkelerinin dünyanın tahıl üretiminde önemli bir paya sahip olduğunu anlatan Putin, “BRICS nezdinde bir tahıl Borsasının kurulması, ham maddelerin adil ve öngörülebilir fiyatlanmasına destek olacaktır” dedi.
Putin, söz konusu girişimin piyasaları “olumsuz dış etkenlerden” de koruyacağını ifade ederek, “Zamanla tahıl borsasını tam teşekküllü bir emtia borsasına dönüştürmeyi düşünebiliriz. Değerli metaller ve elmaslar için ayrı bir BRICS platformu oluşturmak da uygun olacaktır” ifadesini kullandı.
BRICS nezdinde bir yatırım platformu kurmayı da teklif eden Putin, “Bu, ulusal ekonomilerimizi desteklemek ve Küresel Güney ve Doğu ülkelerine mali kaynak sağlamak için güçlü bir araç haline gelecektir” dedi.
Putin, BRICS’in nüfus ve sermaye artışı, şehirleşme, artan işçi verimliliği ve teknolojik girişimler sayesinde küresel ekonomideki konumunu daha da güçlendireceğini söyledi.
BRICS
BRIC, 2001 yılında ekonomik büyüklük, nüfus ve potansiyel ekonomik güçleri nedeniyle dikkat çeken dört büyük yükselen ekonomiyi temsil eden bir terimdir. BRIC kavramı Brezilya (B), Rusya (R), Hindistan (I) ve Çin (C) ülkelerini içerir. Bu dört ülke, dünya ekonomisinde önemli bir rol oynayacak potansiyele sahip olarak görülmüştür.
BRIC kavramı, yükselen pazar ekonomilerinin küresel ekonomide daha fazla etkileşimde bulunmaya başlaması ve dünya ekonomik dengelerinin değişmeye başlamasıyla ortaya çıktı. Bu ülkeler, büyük nüfusları, geniş ekonomik potansiyelleri ve büyüyen pazarlarıyla dikkat çekiyor. Bu grup, 2009 yılında BRICS’e dönüştü, Güney Afrika’nın da dahil edilmesiyle oluşan BRICS, bugün dünya ekonomisindeki önemli aktörlerden biri olarak kabul edilmektedir.
BRICS ülkeleri, ekonomik işbirliği, politika koordinasyonu ve küresel ekonomik yönetişimde daha fazla söz sahibi olma amacıyla düzenli olarak toplantılar yapmaktadırlar. Bu toplantılarda ekonomik konular, finans, ticaret ve diğer küresel meseleler ele alınır. Başlangıçta dört ülkeden oluşan bu örgütlenmenin katılımcı sayısı ve potansiyeli her geçen yıl artmaktadır.
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya’nın Kazan kentinde devam eden BRICS zirvesine katılıyor. Dünya nüfusunun yarısını, küresel ekonominin üçte birini temsil eden BRICS’e üyelik başvurusunda bulunan Türkiye, yeni ekonomik iş birliği arayışlarını sürdürüyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in davetiyle Kazan’daki BRICS zirvesine katılıyor. 36 ülkeden liderlerin katıldığı zirvede ana gündem ekonomi.
Rus haber ajansı RIA’nın diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Erdoğan ile Putin arasında yapılacak görüşmede nükleer enerji santralleri ve doğalgaz merkezi projeleri değerlendirilecek.
NATO üyeliği ve BRICS
Türkiye’nin BRICS üyeliği başvurusu NATO içinde tartışmalara neden oldu. NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Türkiye’nin egemenlik haklarına vurgu yaptı. Rutte “Türkiye ittifakın önemli bir parçası ve NATO’daki en donanımlı silahlı kuvvetlerden birine sahip” dedi.
BRICS’in etki alanı genişliyor
Bu yıl İran’ın da aralarında bulunduğu dört yeni üyenin katılımıyla büyüyen BRICS, küresel ekonomide alternatif bir güç odağı olarak öne çıkıyor. Grup, dünya nüfusunun yarısını ve küresel ekonominin üçte birini temsil ediyor.
Rusya Federasyonu’nun Tataristan Cumhuriyeti başkenti Kazan’da düzenlenen 16. BRICS zirvesi Rusya’nın dönem başkanlığında bir araya geliyor. Birliğin yeni üyelerinin ilk kez katıldığı bu ilk zirvede 22-24 Ekim günlerinde 22’si devlet ya da hükümet başkanı olmak üzere 36 ülkenin temsilcileri hazır bulunacak.
Mevcut 5 üyesine 6 yeni üyenin katılmasıyla kendi gündemini oluşturan BRICS Zirvesi öte yandan konuklar ve izleyicileriyle sert gerilimlerin kol gezdiği dünya sahnesindeki gelişmelerin de izlenebileceği önemli bir diplomatik forum olacak.
Associated Press (AP), “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, salıdan başlayarak Çin’den Şi Cinping, Hindistan’dan Narendra Modi, Türkiye’den Recep Tayyip Erdoğan ve İran’dan Mesud Pezeşkiyan ile bir araya gelerek Ukrayna’daki savaş ve uluslararası tutuklama emriyle kendisinin paryaya dönüşmüş olduğu tahminlerine meydan okuyacağını” yazdı.
Sovyetler Briliği’nin yıkılması sonrasında Batının egemenliğindeki dünya düzenine karşı denge sağlamak üzere kurulan ittifak başlangıçta Brezilya (B), Rusya (R), Hindistan (I), Çin (C) ve Güney Afrika’yı (S) içeriyordu. 2023 Zirvesi kararları uyarınca İran, Mısır, Etiyopya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan ocakta kuruluşa dahil oldu. Türkiye, Azerbaycan ve Malezya resmen başvuruda bulundular ve birkaç başka ülke de üyelik arzusunu dile getirdi.