Balıkesir’deki mühimmat fabrikasında gerçekleşen 11 çalışanın hayatını kaybettiği ve 7 kişinin yaralandığı patlama anı ile ilgili güvenlik kameralarındaki görüntüler ortaya çıktı.
Patlamanın nedeniyle ilgili araştırma ve inceleme çalışmaları sürerken, ihmal iddiaları da gündeme geldi.
Balıkesir‘in merkez Karesi ilçesindeki mühimmat fabrikasında meydana gelen patlama ve çökme nedeniyle 11 kişi hayatını kaybetmişti.
İlçeye bağlı kırsal Kavaklı Mahallesi’nde özel bir firmaya bağlı faaliyet gösteren mühimmat fabrikasının kapsül üretimi yapılan bölümündeki patlamayla ilgili ekiplerin olay yerindeki çalışması sürüyor.
Patlamada Tuğba Demir (21), Çetin Karamüftüoğlu (38), Muhammet Ergin (34), Özlem Özçakır (33), Tuba Sert (41), Enes Kırmızı (28), Seda Akın (35), Seçil Çapa (24), Müberra Sönmez (45), Selin Karanlıkoğlu (27) ve Elif Özgür (19) isimli fabrika çalışanları hayatını kaybetmişti.
Balıkesir’deki patlamada yaşamını yitiren işçinin annesi: ‘Çalışma şartları insanlık dışıydı’
Balıkesir’deki patlamada yaşamını yitiren 38 yaşındaki Çetin Karamüftüoğlu’nun annesi Fidan Yılmaz: “16 saat çalışıyordu. Benim çocuğum uykusuz öldü. Çalışma şartları insanlık dışıydı.”
Balıkesir’de 24 Aralık’ta ZSR Patlayıcı Sanayi A.Ş.’deki patlama ve çökme sonrası 8’i kadın 11 işçi yaşamını yitirmiş, 7 işçi de yaralanmıştı.
Soruşturma kapsamında 10 kişi gözaltına alınırken, yaşanan faciayla ilgili ihmal iddiaları gündeme gelmeye devam ediyor.
Yaşamını yitiren işçilerden 28 yaşındaki Enes Kırmızı’nın eşi Feyza Kırmızı, “Sana bunu yaşatanlar hesabını verecek. Çok söyledi bana çok söyledi, 4 haftadır bozuk makine dedi. Tamir edip edip çalıştırdılar” demişti.
Önceki gün defnedilen 38 yaşındaki Çetin Karamüftüoğlu’nun annesi Fidan Yılmaz da BirGün‘den Aycan Karadağ’a konuştu. Yılmaz oğlunun ağır çalışma koşullarında hayatını kaybettiğini söyledi.
‘Benim çocuğum uykusuz öldü’
Fidan Yılmaz, oğlunun uzun ve insani olmayan saatlerde çalıştırıldığını ifade ederek şu açıklamayı yaptı: “16 saat çalışıyordu. Sabah 6’da servise biniyor, gece 1’de eve geliyordu. Yılbaşına kadar izin verilmediğini söylediler. Her gün 16 saat çalışacaksınız demişler. Benim çocuğum uykusuz öldü. Çalışma şartları insanlık dışıydı. Hele ki tehlikeli ürünlerin üretildiği bir yerde bu kadar ağır şartlarda, izinsiz çalıştırmak çok büyük bir risk. İşçilerin izin kullanmasına bile izin vermiyorlardı. Oğlumun ayağından iğne yaptırması gerekiyordu ama izin alamadığı için özel hastaneye gitmek zorunda kalıyordu.”
Fidan Yılmaz, oğlunun yaşadığı zorluklara dikkat çekerken, fabrikada işçilerin çalışma şartlarının denetimsizliğine ve iş güvenliği eksikliğine de vurgu yaptı. “Oğlum bir süre işsiz kalmıştı. Bu işi bulduğuna sevinmiştik. Böyle olacağını nereden bilebilirdik. İnsan hayatını bu kadar hiçe saymak kabul edilemez” diyen Yılmaz, olayın tüm boyutlarıyla aydınlatılmasını talep etti.
Çetin Karamüftüoğlu, bir dönem Balıkesir’in yerel gazetesi Merhaba Gazetesi’nde çalışmıştı. Profesyonel olarak fotoğrafçılıkla ilgilenen Karamüftüoğlu, Facebook profilindeki “kapak” bölümüne İstanbul’da çektiği bu fotoğrafı koymuştu.
Kalyoncu Ailesi’ne ödül gibi ihale
Silah ve mühimmat üretimi yapılan ZSR Patlayıcı Sanayi A.Ş.’nin Zirve Holding ve Senta Madencilik şirketlerine ait. Yani Zirve Holding’in sahibi Ömer Faruk Kalyoncu, fabrikanın ortaklarından biri.
Fabrikanın sahipleriyle ilgili herhangi bir işlem yapılmamışken, Kalyoncu Ailesi’ne yakın zamanda 5,7 milyar liralık yeni bir ihale daha verildiği anlaşıldı.
Kamu İhale Bülteni’nde yer alan bilgilere göre, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı Karayolları Genel Müdürlüğü, 19 Kasım 2024’te “Antalya-Kemer-Tekirova -Finike Yolunun” ikmal (tamamlama) işi ile “Antalya-Manavgat Yolundaki Kavşakların Yapımı” için bir ihale düzenledi. İhaleyi istediğine verme yöntemi olarak yorumlanan “pazarlık usulüyle” düzenlenen ihale, 5,7 milyar liraya Kalyon İnşaat ile Makyol İnşaat iş ortaklığında kaldı.
BirGün‘den İsmail Arı’nın haberinde yer verdiği bilgiye göre, dev ihale kamuoyuna dün duyuruldu.
Patlamayla ilgili 4 savcının yürüttüğü soruşturma ve bilirkişi heyeti ekibi incelemesi sürüyor.
İnşaat zengini Kalyon
Ömer Faruk Kalyoncu’nun İstanbul’daki nikah töreninde dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile dönemin Meclis Başkanı Bülent Arınç nikah şahitliği yaptı. Nikah törenine, dönemin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün de aralarında bulunduğu 11 bakan katıldı. Türkiye’nin 2020 yılında en çok sözleşme imzalayan 20 müteahhidi listesinin birinci sırasında da Kalyon İnşaat yer alıyordu.
Listede, Kalyon Holding’i; Kolin İnşaat, Cengiz İnşaat, Makyol İnşaat ve Özgün Yapı takip etti.
Kamudan aldığı ihalelerle köşeyi dönen Kalyon’un internet sitesinde yer alan bilgilere göre, Sabah ve ATV’yi satın alarak adından söz ettiren şirket, Mecidiyeköy-Mahmutbey Metro Hattı, Taksim Yayalaştırma Projesi, Bakırköy Adalet Sarayı, Mecidiyeköy Metrobüs İhalesi, İstanbul 3’üncü Havalimanı Projesi, Başakşehir Stadı ve Çanakkale-Ayvacık Yolu ile KKTC Su Temin Projesi gibi çok sayıda projeyi de üstlendi.
Kaynaklar: Sol haber, haber ajansları