Avrupa ülkeleri, Kuzey Denizi’ni rüzgar enerjisi üretiminde bir merkez haline getirmeyi amaçlayan bir bildiri imzaladı.
Almanya, Fransa, İngiltere ve Hollanda’nın da aralarında olduğu 9 Avrupa ülkesi, Kuzey Denizi’nde 2030’a kadar 130 gigavat, 2050’ye kadar da 300 gigavat deniz üstü rüzgar enerji santrali kurulmasını ve altyapı güvenliğinin artırılmasını hedefliyor.
İngiltere, Almanya, Fransa, Hollanda, Belçika, Danimarka, İrlanda, Norveç ve Lüksemburg liderleri ve enerji bakanları ile AB Komisyonu yetkilileri, Belçika’nın Oostende şehrinde, Kuzey Denizi’ndeki deniz üstü rüzgar enerjisi yatırımları ve bağlantılarını artırmak için düzenlenen Kuzey Denizi Zirvesi’nde bir araya geldi.
Taraflar, zirvede Kuzey Denizi’nde rüzgar yatırımlarının hızlandırılması ve enerji bağlantılarının güçlendirilmesini taahhüt eden bir de bildiri imzaladı.
Uluslararası Enerji Ajansı İcra Direktörü Fatih Birol, “Kuzey Denizi’nin deniz üstü rüzgar enerjisi potansiyeli çok yüksek. Bu, dünyadaki en kaliteli deniz üstü rüzgarı. Potansiyeli, Avrupa’nın mevcut elektrik talebini altı katına çıkarmaya yetecek düzeyde.” şeklinde konuştu.
Kuzey Denizi, yeşil enerji santraline dönüşecek
Zirvenin ev sahibi Belçika Başbakanı Alexander De Croo, program kapsamında düzenlenen basın toplantısında, “Bu zirve, Kuzey Denizi’ni dünyanın en büyük yeşil enerji santrali yapmak için önemli bir kilometre taşını ortaya koyuyor.” dedi.
De Croo, bölgede 2030’a kadar 130 gigavat, 2050’ye kadar da 300 gigavat deniz üstü rüzgar elektrik üretim kapasitesi kurulmasını hedeflediklerini vurguladı.
Hedeflerin yakalanması halinde, Avrupa kıtasında elektriğin 300 milyon haneye Kuzey Denizi’nden sağlanacağına işaret eden De Croo, böylece, daha yeşil, enerjide bağımsız, istihdam yaratmaya devam eden, ağır sanayi faaliyetlerini Avrupa kıtasında tutabilen, sürdürülebilir bir şekilde büyüyen bir Avrupa kurmayı amaçladıklarını anlattı.
Yenilenebilir yatırımları hızlandıracaklarına işaret eden De Croo, “Kurulumu hızlandırmak istiyorsanız, imar ve ihale gibi süreçleri ve finansman modellerini standart hale getirmelisiniz.” diye konuştu.
De Croo, mevcut durumda yılda yaklaşık 7 gigavatlık deniz üstü rüzgar enerji santrali inşa kapasiteleri olduğunu anımsatarak, “Hedeflerimize ulaşmak istiyorsak yılda 20 gigavata ulaşmamız gerekiyor.” değerlendirmesinde bulundu.
Bu hedefi yakalamanın ancak özel sektöre yardım edilmesiyle mümkün olabileceğini anlatan De Croo, ülkelerin birlikte hareket etmesi ve hızla ilerlenmesi gerektiğini vurguladı.
Rüzgar ve güneşten üretim, gazı geçti
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de, geçen yıl AB’nin yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretiminde önemli artış olduğunu, ilk defa gaza kıyasla rüzgar ve güneşten daha fazla elektrik üretildiğini söyledi.
Avrupa’da Rusya-Ukrayna savaşıyla geçen yıl ciddi bir enerji krizi yaşandığını anımsatan von der Leyen, “Rus fosil yakıtlarına olan bağımlılığımızdan kurtulmayı başardık.” dedi.
Von der leyen, gaz tedarikinde Rusya’dan uzaklaşarak güvenilir ortaklara yöneldiklerini, Avrupa’da halkın da enerji tüketiminde yüzde 20 tasarruf yaptığını vurguladı.
“En önemlisi, yenilenebilir enerjiye büyük yatırımlar yaptık.” diyen von der Leyen, enerji krizine rağmen hem ekonomiyi büyütmeyi hem de sera gazı emisyonlarını azaltmayı başardıklarını söyledi.
Von der Leyen, “AB’nin yenilenebilir üretimde kriz yılında müthiş bir artış oldu. Geçen yıl ilave yenilenebilir enerji kurulumunu ikiye katladık. İlk defa gaza kıyasla rüzgar ve güneşten daha fazla elektrik ürettik.” değerlendirmesinde bulundu.
Yenilenebilir kaynakların AB’nin 2050 yılı hedeflerini yakalaması için çok önemli olduğuna dikkati çeken von der Leyen, bu yatırımların hızlanması gerektiğini anlattı.
Von der leyen, AB’nin yenilenebilir enerji için 2030 hedefini yüzde 32’den 42’nin üzerine yükselttiklerini anımsattı.
Liderlerin Oostende deklarasyonunu olumlu karşıladığını belirten von der Leyen, bunun, denizden rüzgar enerjisi üretim hedefini iki kat artırdığını söyledi.
Euronews
Yorumlar kapalı.