1. Haberler
  2. Öne Çıkan
  3. AKP’li Abdullah Güler’in Sokak Hayvanları için “ötenazi” açıklamasına tepki geldi. Katliam mı, Ötenazi mi?

AKP’li Abdullah Güler’in Sokak Hayvanları için “ötenazi” açıklamasına tepki geldi. Katliam mı, Ötenazi mi?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Örnek Resim

AK Parti milletvekili Abdullah Güler, yeni yasal düzenlemede sokak hayvanlarının ‘uyutulmasının’ zorunlu olduğunu söyledi.

Ancak Abdullah Güler yasada “uyutulma veya öldürülme” değil “ötenazi” tanımının kullanılacağını belirtti.

Sokak hayvanlarıyla ilgili yasal düzenlemede sona gelindiğini belirten AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, temmuz ayında Meclis tatile girmeden sunulması beklenen kanun teklifine ilişkin yaptığı açıklamada tepki çeken öldürme seçeneğinin zorunlu olduğunu söyledi. 

CNN Türk’te katıldığı programda yasayla ilgili konuşan Güler, “Köpek saldırısı sonucu yaralanan aileler, trafik kazasına sebebiyet veren, vefat eden ve yaralanan kişiler, yine kuduz riski kapsamında tedavi olan ve bu riski taşıyan kişiler olmak üzere toplumun her kesimi ile çok yakın bir görüşme trafiği yürüttük. En önemli başlık kısırlaştırma başlığı olacak. Kısırlaştırma ile beraber sahiplendirme, yani hayvan sever vatandaşlarımızı sahiplendirmeye özendirmemiz gerekiyor” dedi. Gazete Duvar’da yer alan habere göre: Güler, “Uyutulma olacak mı?” sorusunu, “Olmak zorunda. 5996 sayılı veterinerlik hizmetleri kanunu ile toplumsal risk taşıyan, kuduz riski taşıyan, hastalıklı ve sahiplendirilme imkanı olmayan, beslenme zorluğu çeken hayvanlarımız var. Dolayısıyla barınaktaki diğer hayvanlarında sağlığını korumak zorundasınız” diye yanıtladı.

Ötenazi hayvanlar için geçerli bir kavram mı?

Hastalıklı ve sahiplendirilme imkanı olmayan hayvanlara yönelik uygulamanın “öldürülme” ya da “uyutulma” değil, “ötanazi” tanımıyla yasada yer alacağını açıklayan Güler, “Sokaklar güvenli alanlar değildir hayvanlar açısından. Soğuk vardır, açlık vardır, saldırı vardır ve hastalıklar vardır yani hayvanlarımızın güvenli alana alınması gerekiyor. Sokakların güvenli hale gelmesi gerekiyor. Bu köpeklerin mutlaka toplanması lazım. Ve nitelikli, kalitesi yüksek barınaklara alınması gerekiyor” dedi.

Güler, “Barınağa alınan bir köpeğe ötenazi uygulanmasına kim karar verecek?” şeklindeki soru üzerine, “Veteriner hekim kontrolünde buraları kuruyorlar. Hekimlerimizin kontrolünde ortaya çıkacak hususlardır. Kuduz hastalığı, bulaşıcı hastalık taşıyan, saldırganlığı artmış ve rehabilite edilemeyecek boyutta vahşi bir hal almış köpekler var. Bunların tabii tespit ve kararını verecek de barınaktaki yönetici veteriner hekim ve kamu yöneticileri olacaktır” ifadesini kullandı.

Hayvan hakları savunucuları tepki gösterdi!

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler’in ‘uyutma’ adı altında ketletmeyi ‘ötenazi’ olarak tanımlamasına tepkili: “Ötanazi insanların kendi rızasıyla karar verdiği bir uygulama. Hayvanlarda ise böyle bir rıza söz konusu değil.”

AKP’nin sokak hayvanlarına ilişkin yasal düzenleme hazırlığında sona yaklaşılırken; AKP Grup Başkanı Abdullah Güler’in teklifte katletme ifadesinin yumuşatılarak ‘uyutma’ ifadesi yerine ‘ötanazi” tanımının yer alacağı yönündeki açıklaması tepki çekti.

Hayvan, Yaşam, Özgürlük İnisiyatifi’nden Güliz Gündüz, “Bunu uyutma adı altında ötanazi güzelleştirmeniz, meşrulaştırmanız öldüreceğiniz gerçeğini değiştirmiyor” dedi. HAYTAP Hayvan Hakları Federasyonu Ankara Temsilcisi Pelin Sayılgan da “Ötanazi insanların kendi rızasıyla karar verdiği bir uygulamadır. Hayvanlarda ise böyle bir rıza söz konusu değildir. Yine uyutma denilerek bunun üstü örtülmeye, yumuşatılmaya çalışılıyor, hayvanların toplu bir şekilde öldürülmesine biz katliam diyoruz” sözleriyle tepki gösterdi.

Hayvan, Yaşam, Özgürlük İnisiyatifi’nden Güliz Gündüz’ün açıklaması:

Yeni açıklamalara göre hayvanlara ötanazi uygulayacaklarını söylediler. Ötanazi bireyin kendi rızası alınarak yapılan bir şey. Burada köpeklere hiçbir şekilde ‘siz öldürülmek istiyor musunuz’ diye soramayacağımız için bunu uyutma adı altında ötanazi güzelleştirmeniz, meşrulaştırmanız öldüreceğiniz gerçeğini değiştirmiyor. Hayvanları öldürmek için türlü bahaneler uyduruyorsunuz. ‘Kuduz riski var’ diyorsunuz kuduz riski varsa COVİD riski de var biz bunu kabul etmiyoruz. Kuduzun zaten ülkede inanılmaz derecede azaldığını ve genelde yaban hayvanından bulaştığını biliyoruz.

Köpekleri katletmek için sonra sıra kedilere de gelecek, uydurduğunuz bir kılıf. Bunu hiçbir şekilde kabul etmiyoruz. Biz günlerdir Sakarya Caddesi’nde, Beşiktaş Meydanı’nda direnişteyiz. Bu yasa tasarısı geri çekilene kadar biz direnişimizi devam ettireceğiz. Hiçbir şekilde bu yasa tasarısını kabul etmiyoruz. 5199 sayılı kanunun 6. maddesinde koruyacaksınız, hayvana şiddet uygulayanlara, cinsel istismarda bulunanlara yatarı olan hapis cezası getireceksiniz, üretimi durduracaksınız. Kısırlaştırma yapmayan ve bu sorunu palazlandıran belediyelerinizi ceza kapsamına alacaksınız. Bundan başka hiçbir yol kabul etmiyoruz.”

HAYTAP Hayvan Hakları Federasyonu Ankara Temsilcisi Pelin Sayılgan, ötanazi uygulamasına karşı olduklarını açıkladı.

Pelin Sayılgan’ın açıklanması:

“Bir ay içerisinde sahiplenilmeyen hayvanlar öldürülecek. Kuduz riski taşıyanlar öldürülecek. Sokaklarda hiçbir şekilde hayvan bırakılmayacak. Bütün hayvanlar barınaklara toplanacak. Kuduz hastalığı kesin olarak ispatlanmış olan hayvanların zaten öldürülmesi gerekiyor. Çünkü kuduz iyileşme ihtimali olmayan ve hayvanın acılar içinde can vereceği bir hastalık. Böyle bir durumda hayvanın öldürülmesine karşı çıkmıyoruz. Fakat sağlıklı bir hayvanın sadece sahiplenilmediği için öldürülmesine, ötanazi denmesine oldukça tepkiliyiz. Ötanazi insanların kendi rızasıyla karar verdiği bir uygulamadır. Hayvanlarda ise böyle bir rıza söz konusu değildir. Yine uyutma denilerek bunun üstü örtülmeye, yumuşatılmaya çalışılıyor, hayvanların toplu bir şekilde öldürülmesine biz katliam diyoruz. Sağlıklı hayvanların öldürülmesini kabul etmiyoruz. Biz hayvan hakları savunucuları sokaklarda sürüler halinde hayvanların yaşamasını savunmuyoruz. Yıllardır bu yüzden popülasyonun kontrol altına alınması için mücadele ediyoruz. Bizim öncelikli önerimiz hayvan satışlarının, hayvan ticaretinin yasaklanması.

Yurt dışından kaçak olarak çok sayıda cins hayvan geliyor. İnsanlık dışı yöntemlerle bu hayvanlar üretilip internet üzerinden satıyorlar. Yine üretim çiftliklerinde satış pet shoplardan kataloglar üzerinden satışlarının önüne geçmediğimiz sürece, evcil hayvan ticareti yasaklanmadığı sürece nüfusu kontrol altına almamız imkansız. Belediyeler ise kısırlaştırma yapmakla bu sorunu çözemediklerini iddia etseler de aslında belediyeler yeterli kısırlaştırmayı yapmadılar. Eğer üretim yasaklanır, hayvanları terk eden kişilere çok ciddi yaptırımlar uygulanırsa ve etkin bir kısırlaştırma seferberliği başlatılırsa bu sorun 4-5 yıl içinde çözülür.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
AKP’li Abdullah Güler’in Sokak Hayvanları için “ötenazi” açıklamasına tepki geldi. Katliam mı, Ötenazi mi?
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Sonsöz Gazetesi | İlkeli Gazeteciliğin Yerel Öncüsü ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin