1. Haberler
  2. Kategori Dışı
  3. Sabiha Gökçen Saygıyla Anıldı

Sabiha Gökçen Saygıyla Anıldı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Örnek Resim
Türkiye’nin ve Dünya’nın ilk kadın savaş pilotu Sabiha Gökçen, ölümünün 21.yıldönümünde saygıyla anıldı.1913 yıiında doğan Sabiha Gökçen, Türkiye’nin kurucu lideri Mustafa Kemal ATATÜRK’ün 8 manevi çocuğundan biridir. Atatürk’ün Bursa’yaptığı bir gezi sırasında okumak istediğini söylemiş ve ailesinden izin alınarak Atatürk tarafından 12 yaşındayken evlat edinilerek ilkokul ve koleje gönderilmiş, ardından yabancı dil eğitimi için Fransa’ya da gönderilmiştir.

1934’te Soyadı Kanunu çıktıktan sonra Atatürk tarafından kendisine Gökçen soyadı verilmiştir.

Sabiha Gökçen, 1935’te Türkkuşu”nun açılış töreninde yapılan planör gösterilerinden etkilenerek havacılığa ilgi duydu. Atatürk’ün de destek vermesi ile 1935’te Türk Hava Kurumu’nun Türk Kuşu Sivil Havacılık Okulu’na girdi, Ankara’da yüksek planörcülük brövelerini aldı.Gökçen, yedi erkek öğrenciyle birlikte Kırım’aa gönderilerek altı aylık yüksek planörcülük eğitimini tamamladı. 25 Şubat 1936’da ilk defa motorlu uçak ile uçmaya başladı.

Gökçen’in, uçuş eğitimde gösterdiği başarılardan dolayı,  Atatürk kendisine şunları söyledi: “Beni çok mutlu ettin… Şimdi artık senin için planladığım şeyi açıklayabilirim… Belki de dünyada ilk askerî kadın pilot olacaksın… Bir Türk kızının dünyadaki ilk askerî kadın pilot olması ne iftihar edici bir olaydır, tahmin edersin değil mi? Şimdi derhal harekete geçerek seni Eskişehir’deki Tayyare Mektebi’ne göndereceğim. Orada özel bir eğitim göreceksin.”

O yıllarda kızlar askerî okullara alınmadığı için özel bir üniforma giydirilerek Eskişehir Uçuş Okulu’nda, 1936-1937 döneminde 11 ay boyunca özel eğitim aldı. Ardından Trakya ve Ege manevralarına katıldı.

Manevi babası Atatürk öldükten sonra hayatını yeniden düzene sokan Gökçen, kadınların orduda görev yapmasına ilişkin yasa çıkmadığı için ordudan ayrıldı ve Türkkuşu Uçuş Okulu’na başöğretmen tayin edildi. 1955’e kadar bu görevini başarıyla sürdürdü. Türk Hava Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi oldu. Hayatı boyunca toplam 22 değişik hafif bombardıman ve akrobatik uçakla uçtu.

Gökçen, 1940 yılında Hava Okulu’nda askerî coğrafya ve toğoğrafya öğretmeni Üsteğmen Kemal Esiner ile evlendi ancak üç yıl sonra, 12 Ocak 1943’te eşini kaybetti.

1953 ve 1959’da davet edildiği ABD’ye Türk toplumu ve Türk kadınını tanıtmak amacıyla giden Gökçen için büyük bir Amerika turu düzenlenmiştir. Son uçuşunu 1996’da 83 yaşında iken Fransız pilot Daniel Acton eşliğinde Falcon 2000 uçağıyla yapmıştır.

1996’da havacılık kariyerinin en büyük ödülünü almıştır. Amerikan Hava Kurmay Koleji’nin mezuniyet töreni için düzenlenen “Kartallar Toplantısı”nın onur konuğu olarak katıldığı Maxwell Hava Üssü’ndeki törende “dünya tarihine adını yazdıran 20 havacıdan biri” seçildi. Bu ödüle layık görülen ilk ve tek kadın havacı oldu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Sabiha Gökçen Saygıyla Anıldı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin