İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun 19 Mart’ta gözaltına alınması ve sonrasında tutuklanması sürecinin ardından gerçekleşen 2. dalga operasyonunda gözaltı sayısı 52’ye yükseldi.
İSKİ başta olmak üzere İBB’ye yönelik ikinci operasyon dalgasında şafak baskınlarıyla gözaltına alınanlar arasında İBB Genel Sekreter Yardımcısı, İSKİ Genel Müdürü, İSKİ Genel Müdür Yardımcısı ve İBB İmar Müdürü bulunuyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik soruşturma kapsamında düzenlenen ikinci dalga operasyonda, haklarında gözaltı kararı verilen 53 kişiden bir kişinin daha Pazartesi günü gözaltına alındığı, toplam gözaltına alınanlarının sayısının 52’ye yükseldiği belirtildi. Gözaltına alınan kişilerin İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ndeki işlemleri devam ettiği, işlemlerin sona ermesinin ardından Salı gününden itibaren 52 kişinin adliyeye sevklerin yapılacağı aktarıldı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca İBB’ye yönelik soruşturma kapsamında, 26 Nisan Cumartesi günü ilk etapta üst düzey yöneticilerin de aralarında bulunduğu 47 kişi gözaltına alındı.
Savcılık tarafından, ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurma, yönetme ve kurulan örgüte üye olma’, ‘ihaleye fesat karıştırma’, ‘rüşvet’, ‘nitelikli dolandırıcılık’ suçlarından yürütülen soruşturma kapsamında 53 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.
Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından cumartesi günü sabah saatlerinde İstanbul, Ankara ve Tekirdağ’da çok sayıda adrese eş zamanlı baskınlar düzenlendi.
Hakkında gözaltı kararı verilenler arasında İBB Genel Sekreter Yardımcısı Arif Gürkan Alpay, İSKİ Genel Müdürü Şafak Başa, İSKİ Genel Müdür Yardımcısı Begüm Çelikdelen, İBB İmar Müdürü Ramazan Gülten, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Vekili Ramazan Gültekin, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun özel kalemi Kadriye Kasapoğlu ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile beraber tutuklanarak cezaevine giren İBB Medya A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ongun’un eşi Gözdem Ongun‘un bulunduğu belirtildi.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, cumartesi günü Mersin’de düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, İSKİ başta olmak üzere İBB’nin birçok birimine düzenlenen yeni operasyon dalgasının zamanlamasına dikkat çekti. İBB’ye yönelik yeni operasyonun hedefinin “millet iradesine” ve “İstanbul’un rantına çökmek” olduğunu belirten CHP Genel Başkanı Özel, Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından Kanal İstanbul projesi kapsamındaki inşaatlara hız verildiğini vurguladı.

Ne oldu?
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 18 Mart’ta İstanbul Üniversitesi’nden aldığı diplomanın iptal edilmesinden bir gün sonra gözaltına alınmış daha sonra da 23 Mart’ta ‘yolsuzluk’ soruşturmasından tutuklanmıştı. Tüm bu süreç, İBB Başkanı’na son haftalarda açılan soruşturmaların ardından ve CHP’nin cumhurbaşkanı adaylığı ön seçiminin öncesinde geldi. Bu soruşturmaların başlangıcında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da “Onlar da çok iyi biliyorlar ki daha turpların büyükleri heybede. Telaşlarının sebebi bu,” demişti.
Ancak İmamoğlu tutuklanmasıyla aynı gün 15 milyona yakın oyla CHP’nin cumhurbaşkanı adayı olarak ilan edildi. Ardından İçişleri Bakanlığı kararıyla İBB Başkanlığı görevinden uzaklaştırıldı. Ardından, İmamoğlu’nun yerine CHP’li Belediye Meclis Üyesi Nuri Aslan İBB Başkanvekili olarak seçildi.
İmamoğlu’nun gözaltına alınması ve sonrasında tutuklanmasıyla tetiklenen kitlesel protestolar, Türkiye’de on yıldan uzun süredir görülen en büyük gösterilere dönüştü. Polis, protestolara karşı biber gazı, göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su ile karşılık verdi. İstanbul başta olmak üzere ülkenin birçok büyük şehrinde güvenlik güçleri göstericilere sert müdahalelerde bulunuyor.

İBB’ye yönelik 2. dalga operasyonda gözaltına alınan Ekrem İmamoğlu’nun Özel Kalem Müdürü Kadriye Kasapoğlu’na, emniyetteki sorgusunda ikinci el arabasının önceki sahibinin arabayla yurt dışına çıkış sebebi ve arabayı almak için yolladığı para sorulduğu öne sürüldü.
İBB’ye yönelik 2. dalga operasyonda gözaltına alınan Ekrem İmamoğlu’nun Özel Kalem Müdürü Kadriye Kasapoğlu’na, emniyetteki sorgusunda ikinci el arabasının önceki sahibinin arabayla yurt dışına çıkış sebebi ve arabayı almak için yolladığı para sorulduğu öne sürüldü.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yürütülen ‘yolsuzluk’ soruşturmasında dikkat çeken gelişmeler ortaya çıktı.
Soruşturma kapsamında gözaltına alınarak İstanbul Emniyet Müdürlüğünün Vatan Caddesi’ndeki yerleşkesine götürülen toplam 51 kişinin işlemleri tamamlanırken gözaltındaki ifade işlemleri dün öğleden sonra başladı.
Cumhuriyet’ten Engin Deniz İpek’in haberine göre; Ekrem İmamoğlu’nun Özel Kalem Müdürü Kadriye Kasapoğlu’na sorgusunda yöneltilen bazı sorular ise dikkat çekti.
Kasapoğlu’na sorgusunda sorulan sorulardan biri, üzerine kayıtlı ikinci el arabasının kendisinden önceki sahibinin yurtdışına çıkışıyla ilgili.
Soruda Kasapoğlu’na, söz konusu arabayı Aralık 2023’te aldığı hatırlatılırken Eylül 2022’de Ö.Y isimli kişinin arabayla yurtdışına çıkma sebebi soruldu.
Kasapoğlu, söz konusu kişiyi tanımadığını ve araç tescil tarihiyle birlikte yapılan hatırlatmadan da anlaşılacağı üzere arabayı 2023 yılında aldığını ve sorulan yurtdışı çıkış işleminden haberi olmadığını aktardı.
Kasapoğlu’na yöneltilen bir diğer soru da kendi hesabından yapılan 1 milyon 130 bin 130 TL’lik bir para transferiyle ilgili. Kasapoğlu, söz konusu transferin aldığı arabanın ödemesi olduğunu söylerken transferin tarihinin aracı üzerine kaydettiği 22 Aralık 2023 olduğu da sorgu kayıtlarına yansıdı.
Kasapoğlu’na sorgusunda ayrıca, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu dahil olmak üzere İBB’de çalışan pek çok kişiyle yaptığı telefon görüşmeleri de sorulurken S.K isimli bir kişinin Başsavcılığa verdiği şikayette açık hava reklamlarıyla ilgili iddiaları da soruldu.
Kasapoğlu, reklamlarla ilgili soruya “Benim görevim belediyedeki diğer birimler ile belediye başkanımızın koordinasyonunu sağlamak, toplanları planlamak, randevuları organize etmek ve yurttaşlarımız ile görüştürmekten sorumluyum. Yukarıda bana sorulan hususlar görevim ile bağlantılı değildir, alakam da yoktur” cevabını verdi.
Haber ajansları