Rusya’nın güneyindeki Dağıstan bölgesinde geçtiğimiz pazar günü düzenlenen bir dizi saldırının ardından yanan sinagogdan yoğun duman yükseldi.
Reuters haber ajansı, cadde ve uydu görüntüleriyle eşleşen bina konfigürasyonu, rengi ve çatısından konumu doğrulayabildi. Tarih, yerel raporlar ve aynı bölgeden gelen destekleyici videolarla doğrulandı. Rus haber ajanslarının aktardığına göre yerel İçişleri Bakanlığı, silahlı kişilerin ateş açması sonucu aralarında polis memurlarının da bulunduğu en az 15 kişinin öldüğünü ve 12 kişinin yaralandığını bildirdi. İçişleri Bakanlığı’nın ayrıca saldırıların hedefi olan bir sinagog ve bir Ortodoks kilisesinin ateşe verildiğini söylediği aktarıldı.
Dağıstanlı yetkili, oğullarının Rusya’daki terör saldırılarına karışması nedeniyle gözaltına alındı
Rus devlet haber ajansı TASS, kolluk kuvvetleri kaynaklarının, Dağıstanlı bir yetkilinin oğullarının saldırılara karışması nedeniyle gözaltına alındığını söylediğini aktardı. Melikov, video açıklamasında bölgedeki durumun kolluk kuvvetleri ve yerel yetkililerin kontrolü altında olduğunu belirterek, saldırılarla ilgili soruşturmanın militanların “tüm uyuyan hücreleri” açığa çıkana kadar devam edeceği sözünü verdi.
Herhangi bir kanıt sunmadan, saldırıların yurt dışından hazırlanmış olabileceğini iddia etti ve saldırıları bununla ilişkilendirmek amacıyla Kremlin’in Ukrayna’daki “özel askeri operasyon” dediği şeye atıfta bulundu. Mart ayında silahlı kişiler Moskova banliyösündeki bir konser salonunda kalabalığa ateş açarak 145 kişiyi öldürmüştü. Saldırının sorumluluğunu İslam Devleti örgütüne bağlı bir örgüt üstlendi. Rus yetkililerin Ukrayna’yı saldırıyla ilişkilendirmeye çalışmasına karşın, Kiev herhangi bir müdahaleyi şiddetle reddetti. (India TV News)
Dağıstan’ın Mahaçkale ve Derbent kentlerinde düzenlenen bir dizi ‘terörist saldırıda’ polisler ve siviller öldürüldü.
Silahlı kişilerin Pazar günü Rusya’nın Dağıstan bölgesinde bir sinagog, kilise ve polis karakoluna saldırması sonucu en az 20 kişi hayatını kaybetti. Bölgede Pazartesi gününden itibaren üç gün yas ilan edildi.
Dağıstan’daki gelişmeler
Dağıstan içişleri bakanlığı, Pazar günü yerel saatle 18:00’den (15:00 GMT) kısa bir süre önce, bazı saldırganların Derbent kentindeki bir Sinagoga ve bir Ortodoks kilisesine saldırmak için otomatik silahlar kullandığını söyledi.
Derbent, çoğunluğu Müslüman olan bölgede eski bir Yahudi topluluğuna ev sahipliği yapıyor.
İçişleri bakanlığı, silahlı kişilerin Derbent’in yaklaşık 125 km (75 mil) kuzeyinde Dağıstan’ın başkenti Mahaçkale’deki bir trafik polisi karakoluna eş zamanlı olarak saldırdığını söyledi.
Saldırganlar ve kolluk kuvvetleri karşılıklı silah sesleri çıkardı. Mahaçkale’deki Rus Ortodoks Göğe Kabul Katedrali’nde ağır silahlı saldırıların olduğu bildirildi.
Rusya Ulusal Terörle Mücadele Komitesi, Dağıstan’da Pazartesi günü saat 08:15’te (05:15 GMT) terörle mücadele operasyonunun başlatıldığını söyledi. Kısa süre sonra bittiği açıklandı. Bu tür operasyonlar sırasında yetkililer insanların hareketlerini ve iletişimlerini kısıtlayabiliyor.
Saldırılar, Moskova’daki Crocus Belediye Binası’ndaki bir konsere düzenlenen saldırıda en az 133 kişinin öldürülmesinden üç ay sonra gerçekleşti. Rusya’yı vuran son yıllardaki en kötü saldırının sorumluluğunu Afganistan merkezli Horasan Eyaleti İslam Devleti ISKP (IŞİD-K) üstlenirken, Moskova hiçbir delil olmaksızın Ukrayna’nın rolü olduğunu iddia etti.
Dağıstan
- Resmî adıyla Dağıstan Cumhuriyeti olarak bilinen Dağıstan, Rusya’nın güneybatısında yer alıyor. Kuzey Kafkasya’da Hazar Denizi kıyısında yer almaktadır.
- En büyük şehri ve başkenti Mahaçkale, Moskova’nın 1.588 km (986 mil) güneydoğusundadır.
Sinagog saldırısının kurbanları
- Rus yetkililer Pazartesi günü yaptığı açıklamada, 15’i polis memuru ve 5’i sivil olmak üzere 20 kişinin öldürüldüğünü açıkladı.
- Dağıstan bölgesinin başkanı Sergei Melikov, öldürülen siviller arasında Derbent’teki kilisede 40 yılı aşkın süredir çalışan Ortodoks rahip Nikolai Kotelnikov’un da bulunduğunu söyledi.
- El Cezire’den Daniel Hawkins’in Moskova’dan bildirdiğine göre, saldırıda yaralanan bir düzineden fazla kişi hastanede.
Dağıstan’ın önemi
Çoğunluğu Müslüman olan Dağıstan, 50’den fazla farklı etnik kökene ev sahipliği yapıyor. “Diller Dağı” veya “Milliyetler Dağı” olarak da bilinir.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kuzey Kafkasya bölgesini uzun süredir Rus devletine entegrasyon ve sadakatin poster çocuğu olarak gösterdi.
Kremlin’in, eski Wagner patronu Yevgeny Prigozhin’in geçen yılki başarısız darbe girişiminin ardından ilk Putin fotoğrafı için Dağıstan’ı seçmesi bu durumu açıkça ortaya koydu. Dağıstan’da Putin’in yerel halkla kaynaştığı, fotoğraf çektiği, bariz bir güven gösterisi yaptığı görüldü.
Dağıstan aynı zamanda Rusya’nın 1994 ile 1996 ve 1999 ile 2009 yılları arasında iki savaşla ezmeye çalıştığı ayrılıkçı harekete uzun süredir ev sahipliği yapan Çeçenya ile de sınır komşusudur.
Çeçenya’daki gerginlikler zaman zaman Dağıstan’a da sıçradı. 1999’da Çeçenya merkezli bir silahlı grubun 1000’den fazla savaşçıyla Dağıstan’a girmesi Rusya’nın askeri tepkisini çağrıştırıyordu. Bir aydan fazla süren çatışmaların ardından Rusya bölgenin tüm bölgelerini yeniden ele geçirdi.
Yakın zamanda Rusya Federal Güvenlik Servisi, Moskova’daki Crocus Belediye Binası saldırıları nedeniyle Dağıstan’da dört kişiyi tutukladı; bu da Rusya’nın bölgedeki ayrılıkçılığa ilişkin kaygılarına işaret ediyordu.
İsrail’in Gazze’ye yönelik savaşının ortasında Dağıstan, 29 Ekim 2023’te İsrail’in Tel Aviv’den kalkan bir uçağın inişini protesto etmek için bir kalabalığın Mahaçkale havaalanına baskın yapmasıyla da küresel manşetlere taşındı. Kalabalık İsrail karşıtı sloganlar attı. Bu durum havalimanının geçici olarak kapatılmasına neden oldu. En az 60 kişi tutuklandı. Rusya, havaalanındaki huzursuzluktan Ukrayna’yı ve Batı’yı sorumlu tuttu.
Dağıstan saldırısını kim gerçekleştirdi?
Saldırının sorumluluğunu henüz hiçbir grup üstlenmedi. Ancak bazı uzmanlar saldırganlarla IŞİD/IŞİD silahlı grubu arasında bir bağlantının göz ardı edilemeyeceğine inanıyor.
King’s College Londra Savaş Araştırmaları Bölümü Güvenlik ve Kalkınma bölümünde öğretim görevlisi Domitilla Sagramoso, Al Jazeera’ye “IŞİD gruplarıyla bir bağlantının olması mümkün ve muhtemelen kuvvetle muhtemel çünkü IŞİD’in bir nevi ağı olduğunu biliyoruz. Hiyerarşik bir yapı değil. IŞİD’e bağlı kişiler bu tür saldırıları gerçekleştirebilir” dedi. Sagramoso, “Bence IŞİD bağlantısının varlığını olası kılan şey, hedef türleri: Ortodoks kiliseleri, sinagoglar” diye ekledi.
Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Putin’in Pazar günkü saldırılarla ilgili raporlar aldığını söyledi.
Ülkenin en üst düzey cezai soruşturma kurumu olan Rusya Soruşturma Komitesi, 5 saldırganın da öldürüldüğünü söyledi.
Dağıstan lideri Melikov, “Terör saldırılarının arkasında kimlerin olduğunu ve hangi amacı güttüklerini anlıyoruz. Bu, birliğimizi parçalamaya yönelik bir girişimdir” dedi.
Rus hükümeti nasıl karşılık verdi?
Rusya Ulusal Terörle Mücadele Komitesi saldırıları terör eylemi olarak nitelendirdi. Putin saldırılara ilişkin henüz bir açıklama yapmadı.
Dağıstan bölgesi bölgesinde 3 gün yas ilan edildi.
Kaynak: El Cezire
Yorumlar kapalı.