Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Belarus’a yaptığı iki günlük resmi ziyaret kapsamında Belaruslu Mevkidaşı Aleksandr Lukaşenko ile Minsk’teki Bağımsızlık Sarayında bir araya geldi.
Putin ile Lukaşenko arasında dar formatta gerçekleşen görüşme yaklaşık 2 saat sürdü.
Ana konuları güvenlik ve ekonomi olan görüşmede Putin, iki ülkenin savunma iş birliğini güçlendireceğini belirtti.
Putin, “Modern koşullarda son derece önemli olan bir alan da savunma ve güvenliğin sağlanmasıdır. Ancak bunlar her zaman Belarus Devlet Başkanı ve benim görüş alanımdaki konular, özellikle son zamanlarda her iki taraftan meslektaşlarımızla birlikte bununla sürekli ilgileniyoruz” dedi.
Putin, Batı toplumunun düşmanca davrandığını, Belarus ve Rusya’nın gelişimini engellemeye çalıştığını ancak şu ana kadar bunu başaramadıklarına vurgulayarak, “Batı toplumunun hem Belarus hem de Rusya ile ilgili olarak seçtiği yön: mutlak düşmanlık, kalkınmamızı kısıtlama girişimleri ve egemenliğimize zarar verme. Bu konuda şu ana kadar hiç bir başarı elde edemediler. Ve bundan sonra da başaramayacıklarına eminim” diye konuştu.
Putin, yatırım işbirliği ve yüksek teknolojilerin Rusya ile Belarus arasındaki öncelikli işbirliği alanları arasında yer aldığını söyledi.
Rus lider, “Yatırım faaliyetlerinden bahsettiniz. Tabii ki öncelikle işbirliğimizin öncelikli alanlarına odaklanmamız gerekiyor. Her şeyden önce elbette yüksek teknoloji ve onunla bağlantılı olan her şey. Gelecek bunlara bağlı” ifadelerini kullandı.
‘Yaptırımlar Rusya için sorun yaratıyor ama gelişme fırsatları da var’
Rus lider, yaptırımların Rusya için bazı sorunlar yarattığını, ancak aynı zamanda kalkınma için fırsatlar da sunduğunu belirterek, “Dünyada 16 bin farklı kısıtlama önlemiyle en fazla yaptırım uygulanan ülke Rusya. Belli sorunlar yaratıyorlar elbette, görüyoruz, hissediyoruz ama aynı zamanda bize gelişim için de belli fırsatlar sunuyorlar” dedi.
Putin, Rusya ve Belarus’un ekonomik entegrasyona devam edeceğini, ekonomik etkileşimi derinleştirmeye ve Batı yaptırımlarından kaynaklanan zararı en aza indirmeye yönelik bir eylem planı üzerinde anlaşmanın son aşamada olduğunu belirterek, “Birlik Devleti Yüksek Devlet Konseyi’nin 29 Ocak’ta St. Petersburg’da kabul edilen kararına uygun olarak, Batı’nın yasadışı kısıtlamalarından kaynaklanan zararı en aza indirmek için ekonomik etkileşimi daha da derinleştirmeye yönelik gelecek vaat eden yeni entegrasyon alanları belirlendi. Teknolojik gelişme ve ithal ikamesi son aşamada” dedi.
‘Stratejik olmayan nükleer silahlarla tatbikatlar planlandığı gibi yürüyor’
Rusya’nın Belarus topraklarında stratejik olmayan nükleer silahlarla tatbikatlar yaparak durumu tırmandırmaya çalışmadığını, her şeyin planlandığı gibi gittiğini kaydeden Putin, “Bütün bunlar (stratejik olmayan nükleer silahların kullanımına ilişkin tatbikatlar) planlandığı gibi gerçekleşiyor, burada zorladığımız bir durum yok, ancak söylendiği gibi belirlenen görevlerin yerine getirilmesi gerekiyor. Bu, herhangi bir arızaya, hataya, koordinasyon eksikliğine izin verilmeyeceği bir alan” dedi.
Rusya Devlet Başkanı Putin, yaptığı açıklamada Rusya’nın Zelenskiy’nin meşruiyetinin sona erdiği gerçeğinden hareketle politikalarını sürdürdüğünü dile getirdi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya-Belarus görüşmelerinin ardından düzenlediği basın toplantısında, Moskova’nın Vladimir Zelenskiy‘in meşruiyetinin sona erdiği gerçeğinden hareket ettiğini söyledi.
Putin açıklamasında şu ifadelere yer verdi: Mevcut Devlet Başkanı Zelenskiy’in meşruiyetinin sona erdiğinin farkındayız. İsviçre’de yapılacağı duyurulan konferansın amaçlarından birinin, bugünkü Kiev rejiminin sponsorları olan Batı toplumuna, görevdeki devlet başkanının ya da zaten faal olmayan devlet başkanının meşruiyetini teyit ettirmek olduğunu düşünüyorum.
Putin, Rusya’nın yasal belgeleri imzalarken kiminle muhatap olabileceğini ve olması gerektiğini anlaması gerektiğini söyledi.
Vladimir Zelenskiy‘in görev süresi 20 Mayıs’ta sona ermişti. Ukrayna’da Devlet Başkanlığı seçimlerinin 31 Mart’ta yapılması ve yeni seçilen kişinin göreve başlaması Mayıs ayında gerçekleşecekti. Sıkıyönetim ve genel seferberlik gerekçe gösterilerek seçim iptal edilmişti. Zelenskiy, seçimin şimdi yapılmasının ‘doğru zaman olmadığını’ söyleyerek, bu hususun geride bırakılması gerektiğini öne sürmüştü.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya-Belarus görüşmelerinin ardından düzenlediği basın toplantısında, 2022’deki İstanbul anlaşmalarının hem Ukrayna hem de Rusya tarafına uygun olduğunu söyledi.
Putin İstanbul anlaşmalarına atıfta bulunarak şu cümleleri kaydetti:
Prensipte Ukrayna tarafı anlaşmadan genel olarak memnun kaldı, Rus tarafı da memnun kaldı. Sonuçlandırılması gereken bazı noktalar vardı ancak genel olarak, tekrar ediyorum: Ukrayna tarafı bu belgeyi imzaladıysa, bu Ukrayna tarafının bundan memnun olduğu anlamına gelir.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’nın Ukrayna ile müzakereleri yeniden başlatması halinde, yasal belgeleri imzalarken muhatap alabileceği ve alması gereken yetkililerin meşruiyetini anlaması gerektiğini söyledi.
Putin konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
Ukrayna ile barış görüşmelerine yeniden başlarken meşru yetkililerle muhatap olduğumuzdan tamamen emin olmalıyız. Bu soru Ukrayna’nın kendi içinde cevaplanmalıdır. Bence her şeyden önce parlamento, anayasa mahkemesi ya da diğer bazı makamlar bu sorunun cevabını vermeli.
‘Zelenskiy’in meşruiyetini teyit etmesini sağlamak istiyorlar’
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İsviçre’deki konferansın hedeflerinden birinin Kiev rejiminin sponsorlarının Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy‘in meşruiyetini teyit etmeleri olduğunu söyledi.
Rusya-Belarus görüşmelerinin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Putin, “İsviçre’de yapılacağı duyurulan konferansın amaçlarından birinin, Batı toplumunun, bugünkü Kiev rejiminin sponsorlarının Zelenskiy’in meşruiyetini teyit etmesini sağlamak olduğunu düşünüyorum” açıklamasında bulundu.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’nın Ukrayna ile müzakerelere devam etmeye hazır olduğunu ancak Türkiye ve Belarus’ta daha önce varılan anlaşmalar temelinde ve sahadaki durumu dikkate alarak müzakerelere geri dönmenin mümkün olduğunu söyledi.
Putin açıklamasında şu cümleleri kaydetti:
Şimdi görüşmelerin yeniden başladığını ve müzakerelere geri dönmemiz gerektiğini görüyoruz. Evet, dönsünler ama bir tarafın istediği temelde değil. Belarus ve Türkiye’deki müzakereler sırasında varılan prensip anlaşmaları temelinde ve sahadaki bugünkü gerçekler temelinde dönsünler.
Barış görüşmeleri çağrısı
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’nın Ukrayna ile barış görüşmelerinin yeniden başlatılması ve sağduyuya dayanması gerektiğini söyledi
Putin konuşmasında, “İş o noktaya gelirse elbette buna ihtiyacımız olacak. Ben barış görüşmelerinin ültimatomlarla değil, sağduyu ile ve sağduyuya dayalı olarak yeniden başlatılması gerektiği gerçeğinden hareket ediyorum. Ancak iş bu noktaya gelirse, elbette kiminle anlaşmamız gerektiğini ve kiminle anlaşabileceğimizi idrak etmemiz gerekecek” cümlelerini dile getirdi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’nın nükleer silah taahhütlerine tamamen uyduğunu ve ihlal ettiği hiçbir şey olmadığını söyledi.
Aynı tatbikatlar NATO’da da düzenli olarak yapıldığını topraklarında ABD’nin taktik nükleer silahları bulunan NATO ülkelerine ait askerin de bu tatbikatlara katıldığını ifade eden Putin, “Rusya’nın bu alandaki taahhütlerine uyma konusuna gelince, tüm nükleer silah taahhütlerimize tamamen uyuyoruz. Burada ihlal ettiğimiz hiçbir şey yok. NATO bloğunun çalışmalarına kıyasla olağandışı hiçbir şey yok” cümlelerini dile getirdi.
‘İran ile iyi ilişkilerimiz var’
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’nın İran ve İran halkıyla iyi ilişkilere sahip olduğunu belirterek, “Bir devlet olarak İran’la, İran halkıyla ve İran yönetimiyle çok iyi ilişkilerimiz var” dedi.
Gazetecilerin İbrahim Reisi‘nin ölümünün Tahran ile Moskova arasındaki ilişkileri etkileyip etkilemeyeceği sorusuna yanıt veren Putin şu cümleleri kaydetti:
İran’ın dış politikasına gelince, bunlar İran’ın kendi egemen kararlarıdır. İran büyük bir bölgesel güçtür ve dünya meselelerinde önemli bir rol oynamaktadır. Ancak bana göre böyle bir trajedinin ardından İran yönetiminin dış politikasında herhangi bir değişiklikle karşılaşmamız pek olası değil, zira İran devletinin temel dayanakları oldukça sağlamdır.
‘Rus helikopterleri sorunsuz bir şekilde uçtu’
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi‘ye eşlik edenlerin Rus helikopterlerini kullandığını belirterek sorunsuz bir şekilde uçtuklarına dikkat çekti.
Putin açıklamasında, “İbrahim Reisi’nin helikopterlerine eşlik edenler iki Rus helikopteriyle, uçtular. Rus yapımı helikopterlerle aynı koşullarda, aslında aynı güzargahta. Sorunsuz bir şekilde uçtular” cümlelerini kaydetti.
‘Avrupalı Komisyonu üyeleri sık sık saçmalıyorlar’
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, çok sayıda Avrupalı Komisyonu Üyesi olduğunu ve bunların sık sık saçmaladıklarını, bunun da üzüntü verici olduğunu söyledi.
Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze‘nin Avrupa Komisyonu üyelerinden birinin yabancı ajanlarla ilgili yasadan bahsederken Slovakya Başbakanı Robert Fico‘ya yönelik suikast girişimini örnek göstererek kendisini tehdit ettiği yönündeki açıklamasına ilişkin soruya verdiği yanıtta Putin şu cümleleri kaydetti: “Avrupalı bir komisyon üyesinin orada söyledikleri hakkında yorum yapamam. Orada çok sayıda komisyon üyesi var, sürekli değişiyorlar ve saçma sapan konuşuyorlar, biliyorsunuz. Ama eğer dediğiniz gibiyse, buna siyasi saçmalıktan başka bir şey diyemezsiniz. Bu bir rezalet. Maalesef, bilhassa bu alanda orta düzey yetkililerin sorumsuzluğu artıyor. Sık sık kendimiz de karşılaşıyoruz. Bu sadece üzüntü verici bir durum.”
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko ile yaptığı görüşmeyi çok verimli olarak nitelendirdi.
Putin konuşmasında şu ifadelere yer verdi: Aleksandr Lukaşenko’ya katılıyorum, bugünkü görüşmeler çok verimliydi. Başbakan yardımcıları ve diğer bakanların katılımıyla ekonomide, kültürel ve insani alanda, güvenlik ve savunmada Rus-Belarus işbirliğinin neredeyse tüm kilit konularını ele aldık
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Belarus’u Rusya’nın güvenilir bir müttefiki ve stratejik ortağı olarak nitelendirerek iki ülke arasındaki kardeşlik bağlarının önemine dikkat çekti.
Putin konuşmasında, “Bilindiği üzere bu ziyaret, Devlet Başkanı’nın seçilip göreve başlamasının ve Rusya Federasyonu hükümetinin kurulmasının ardından gerçekleştirilen ilk dış ziyaretlerden biridir. Bunu yaparak, Rusya’nın en yakın komşumuz, güvenilir bir müttefikimiz ve gerçek bir stratejik ortağımızla kardeşlik bağlarına verdiği önemin altını çizmek istiyoruz” cümlelerini zikretti.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya Federasyonu ve Belarus’un ekonomik entegrasyona devam edeceğini ve ekonomik etkileşimi derinleştirmek ve Batı yaptırımlarından kaynaklanan zararı en aza indirmek için bir eylem planının anlaşmanın son aşamasında olduğunu söyledi.
Rusya-Belarus görüşmelerinin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Putin, “29 Ocak’ta Petersburg’da kabul edilen Birlik Devleti Yüksek Devlet Konseyi kararına uygun olarak, yeni umut verici entegrasyon alanları belirlendi. Yasa dışı Batı yaptırımlarından, teknolojik gelişmeden ve ithal ikamesinden kaynaklanan zararı en aza indirmek için ekonomik işbirliğini daha da derinleştirmeye yönelik özel önlemler planı koordinasyonun son aşamasında” dedi.
‘Rusya ve Belarus arasındaki ticaretin yüzde 90’ından fazlası ulusal para birimleri ile gerçekleştiriliyor’
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya ve Belarus arasındaki ticaretin yüzde 90’ından fazlasının ulusal para birimleriyle gerçekleştirildiğini söyledi.
Rusya-Belarus görüşmelerinin ardından yaptığı açıklamada Putin, “Aynı zamanda Rusya-Belarus ticari işlemlerindeki tüm ödemelerin yüzde 90’ından fazlası ulusal para birimlerimizle yapılıyor” dedi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya ve Belarus’un uluslararası arenadaki eylemlerini koordine etmeye devam edeceğini, ülkelerin birçok küresel ve bölgesel meselede ortak pozisyonlardan hareket ettiğini söyledi.
Putin konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
Bugün ayrıca uluslararası arenadaki faaliyetlerin daha fazla koordine edilmesi konusuna da değindik. Rusya ve Belarus’un pek çok küresel ve bölgesel sorunda ortak görüşlere sahip olduğunu ve çeşitli çok taraflı platformlarda birbirlerine karşılıklı dostane destek sağladıklarını dile getiriyorum.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus savunma komplekslerinin ve taktik nükleer silahlarının Rusya ve Belarus sınırlarını güvenilir bir şekilde koruduğunu söyledi.
Rusya-Belarus görüşmelerinin ardından düzenlediği basın toplantısında Putin, “Belarus topraklarında ortak bir bölgesel birlik grubu konuşlandırıldı. Rusya’nın modern savunma kompleksleri ve taktik nükleer silahları, tüm bunlar ülkelerimizin ve Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü’nün batı sınırlarını güvenilir bir şekilde koruyor” cümlelerini dile getirdi.
‘Nükleer caydırıcı tatbikatları düzenli olarak yapıyoruz’
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’nın düzenli olarak stratejik ve stratejik olmayan nükleer caydırıcı güç tatbikatları gerçekleştirdiğini ve gerçekleştirmekte olduğunu söyledi.
Putin konuşmasında şu cümleleri kaydetti:
Rusya düzenli olarak stratejik nükleer kuvvetler ve stratejik olmayan nükleer caydırıcı kuvvetler tatbikatları gerçekleştirmiştir ve gerçekleştirmektedir. Tek fark, stratejik olmayan nükleer kapasitenin bir kısmının Belarus topraklarına konuşlandırılmasından sonra, bunu Belaruslu müttefiklerimizle birlikte yürütüyor olmamızdır.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’nın Belarus topraklarında stratejik olmayan nükleer silahlarla tatbikat yaparak herhangi bir durumu körüklemeye çalışmadığını, her şeyin planlandığı gibi devam ettiğini söyledi.
Putin, “Tüm stratejik olmayan nükleer silahların kullanıldığı tatbikatları planlı bir şekilde yapıyoruz, burada hiçbir şeyi karıştırmıyoruz, ancak söylendiği gibi her şey üzerinde çalışılmalıdır. Bu, herhangi bir başarısızlığa, hataya ya da tutarsızlığa izin veremeyeceğimiz bir alandır” dedi.
Sputnik
Yorumlar kapalı.