8,8 milyar ışık yılı uzaklıktaki bir galaksiden radyo sinyalleri tespit edildi.
Evren sadece 4,9 milyar yaşındayken var olduğuna inanılan galaksiden yayılmaya başlayan ışıklar bu süre zarfında dünyadaki radyo teleskoplarına ulaştı ve gözlenebilir oldu.
Tespitin mümkün olması ise bilim insanlarının, sinyali kaynak galaksisine kadar tespit etmek ve takip etmek için yerçekimsel mercekleme kullanmasıyla sağlandı.
Bulgular, galaksilerdeki atomik gazı uzun mesafelerde gözlemlemenin genel olarak uygulanabilirliğini göstermiş oldu.
Çalışmaya katılan gökbilimciler, Kanada’daki McGill Üniversitesi ve Bengaluru’daki Bilim Enstitüsü (IISc) ile birlikte çalışıyor.
Bilim insanları, bu tür rekor kıran radyo sinyallerini tespit etmenin, erken evrenin gizemlerini daha kapsamlı bir şekilde keşfetmek için kullanılabileceğini belirtti.
Hindistan‘daki Dev Metre Dalgası Radyo Teleskobu’yla (GMRT) gözlem yapan araştırmacılar, yüksüz ve atomik hidrojenin sinyalini şimdiye kadarki en uzak noktada yakaladı.
Sinyalin geriye bakış (lookback) süresi 8,8 milyar yıl olarak belirlendi. Bu da ışığın yayılmasından teleskobun algılayabileceği kadar ilerlemesine kadar 8,8 milyar yıl geçtiği anlamına geliyor.
Zira bu ışık sinyali yayılmaya başladığında evren yalnızca 5 milyar yaşındaydı.
Kanada‘daki McGill Üniversitesi’nden kozmolog Arnab Chakraborty, ‘Şimdiye kadar, bu özel sinyali yalnızca yakınlardaki bir galaksiden yakalamak mümkündü’ diye konuştu:
‘Biz de bu yüzden bilgimizi Dünya’ya daha yakın olan galaksilerle sınırlamıştık.’
Bilim insanlarına göre atomik hidrojenin yaydığı radyo sinyali 21 santimetre uzunluğundaki bir ışık dalgası.
Ekip, bu sinyalin SDSSJ0826+5630 adlı uzak bir galaksiden geldiğini tespit etti. Galakside halen yeni yıldızların oluştuğu saptandı. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society adlı bilimsel dergide yayımlanan bulgular, kendi galaksimiz Samanyolu’nun ilk zamanlar nasıl bir yer olduğuna dair önemli bilgiler verecek.
Kaynaklar: Onedio, İndependent Türkçe
Yorumlar kapalı.