1. Haberler
  2. Dünya
  3. Pakistan hükümeti, İmran Han liderliğindeki PTI’nın yasaklanması gerektiğini söyledi

Pakistan hükümeti, İmran Han liderliğindeki PTI’nın yasaklanması gerektiğini söyledi

featured
Loud and clear: Imran Khan's supporters protest the delay in the announcement of election results in Karachi | AP
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Örnek Resim

Pakistan’da Şahbaz Şerif liderliğindeki hükümet, hapisteki eski Başbakan İmran Han’ın Pakistan Tehrik-i İnsaf (PTI) partisini yasaklama kararı aldı. Pakistan Enformasyon Bakanı geçen pazartesi günü yaptığı açıklamada, partinin yasaklanması gerektiğini söyledi.

Pakistan’daki Şahbaz Şerif liderliğindeki hükümet, ülkenin Bilgi Bakanı’nın pazartesi günü duyurduğu üzere, hapisteki eski Başbakan İmran Han‘ın Pakistan Tehreek-e-Insaf Partisi’ni yasaklamaya karar verdi. PTI, Pakistan’ın en büyük muhalefet partisidir.

Pakistan Enformasyon ve Yayın Bakanı Attaullah Tarar, bir basın toplantısında PTI’nin iddia edilen devlet karşıtı faaliyetleri nedeniyle yasaklanması yönünde bir karar alındığını duyurdu. Pakistan medyasına göre hükümet davayı Yüksek Mahkeme’ye götürecek.

Yasak kararını duyuran bakan, eylem için “güvenilir kanıt” olduğunu söyledi. Kararın, Khan’ın PTI’sinin Pakistan’da yasadışı kaynaklardan yabancı fonlar aldığına dair “kanıtlanmış suçlama” da dahil olmak üzere bir dizi faktöre dayandığını söyledi.

Bakan, “Yabancı fonlama davası, 9 Mayıs isyanları, şifre olayı ve ABD’de kabul edilen karar göz önüne alındığında, PTI’nin yasaklanması yönünde çok güvenilir delillerin mevcut olduğuna inanıyoruz” dedi.

71 yaşındaki İmran Han, Pakistan’ın güçlü ordusuna duyduğu hoşnutsuzluk nedeniyle 2022 yılının nisan ayında verilen güvensizlik oylamasıyla görevden alınmasının ardından hakkında açılan çok sayıda dava nedeniyle Ravalpindi’deki Adiala Cezaevi’ne gönderildi.

Cumartesi günü, bir oturum mahkemesi, Müslüman bir kadının iki evlilik arasındaki zorunlu bekleme süresinin ihlaliyle ilgili gayri İslami evlilik davasında Han ve eşi Bushra’nın mahkumiyetini bozdu. İki Toshakhana (hediye) davasında aldığı ceza da daha önce İslamabad Yüksek Mahkemesi tarafından askıya alınmıştı.

8 Şubat genel seçimlerinde, sandıklardan men edildikten sonra bağımsız olarak yarışan PTI en fazla sandalyeyi kazandı ancak Seçim Komisyonu, bağımsızların yalnızca siyasi partilere ayrılmış 70 ayrılmış sandalye için uygun olmadığını söyledi. Ancak, Yüksek Mahkeme’nin PTI’ye 23 sandalye veren emrinin, sandalye sayısını 100’ün üzerine çıkarması bekleniyordu.

Navaz Şerif‘in PML-N Partisi ile Bilaval Butto Zerdari’nin PPP’sinden oluşan iktidar koalisyonunun, 336 üyeli parlamento alt kanadında hala 200’den fazla üyesi bulunuyor.

India Today

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Pakistan hükümeti, İmran Han liderliğindeki PTI’nın yasaklanması gerektiğini söyledi
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Sonsöz Gazetesi | İlkeli Gazeteciliğin Yerel Öncüsü ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin