MARS’ta beklendiğinden daha fazla su olabilir. Kum tepeleri ve akan nehirler…

mars1

Kızıl gezegendeki iki farklı gezicinin bulgularına göre, bir zamanlar Mars’ın yüzeyini sırılsıklam kum tepeleri ve akan nehirler süslüyordu.

Çin’in Zhurong gezgini, donun kum tepelerini 400.000 yıl önce bir araya getirmiş olabileceğine dair kanıtlar tespit etti. Ve daha batıda, NASA’nın Perseverance ekibi, bir zamanlar hızlı ve güçlü bir su yolunun Jezero kraterine girerek inanılmaz bir hızla su boşalttığına dair işaretler buldu.

İlk olarak 2021’de tespit edilen kum tepelerindeki huysuz özellikler, yakın zamanda Science Advances’te yayınlanan bir çalışmada açıklandı. Mayıs 2021’da Mars’a inen Zhurong, muhtemelen güneş panellerinde toz birikmesi nedeniyle planlı bir kış uykusu döneminden sonra uyanamadığı için şu anda uykuda.

Perseverance’ın farklı bir bölgede tespit ettiği nehir, bilim adamlarının korunmuş kum çubukları olduğuna inandıkları kaya oluşumlarının yüksekliğine dayanarak, bazı yerlerde 20 metreden daha derin olan Mars’ta şimdiye kadar bulunan en büyük nehir gibi görünüyor.

Utah’daki Brigham Young Üniversitesi’nde araştırmacı olan ve her iki görevde de yer almayan Jani Radebaugh, her iki bulgunun da “diğer gezegenlerin yüzeyine bir şeyler koymanın gerçekten değerli olduğu gerçeğini vurguladığını” söylüyor. “Her yaptığımızda yeni bir şey öğreniyoruz.”

Kum tepelerinde don

Çin, Zhurong gezicisini Utopia Planetia’ya indirdiğinde, Mars araştırma topluluğunda iniş yerinin seçimi hakkında bazı sorular vardı. Uzaydan yapılan gözlemler, bölgenin sel baskınına uğramış veya hatta bir okyanusa ev sahipliği yapmış olabileceği teorilerine yol açarken, su açısından zengin mineraller tespit edilmekten kurtuldu.

Zhurong’un kendini kanıtlaması uzun sürmedi. Gezici, yüzeye yakın yerlerde suyu düşündüren özellikleri neredeyse anında belirledi ve araştırmacılar, bölgedeki hidratlı mineralleri hızla bildirdi. Gezicinin yere nüfuz eden radarından elde edilen kanıtlar, yaklaşık üç milyar yıl önce bölgede ani su baskınlarına da işaret etti.

 

Kaynak: NATIONAL GEOGRAPHIC

 

Exit mobile version