Sonsöz
  1. Haberler
  2. Yazarlar
  3. Dünya
  4. İsrail’in iki yönden saldırdığı Gazze’de açlık çeken siviller, BM depolarını yağmaladı

İsrail’in iki yönden saldırdığı Gazze’de açlık çeken siviller, BM depolarını yağmaladı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Örnek Resim

Reuters’ın haberine göre;  görgü tanıkları ifadesin zırhlı İsrail güçleri pazartesi günü Gazze Şeridi’nin ana şehrine iki yönden saldırdı. Gazze’nin merkezini güneyine bağlayan ana yolun hedef alınması, Filistinli sivillerin korunmasına yönelik uluslararası çağrıların artmasına neden oldu. Öte yandan İsrail güçleri, Hamas’ın esareti altında bulunan İsrailli bir askerin kurtarıldığını açıkladı.

Ordu, kadın askerin kimliğinin Ori Megidish olduğunu ve o zamandan beri tıbbi kontrollerden geçtiğini ve iyi durumda olduğunu söyledi. Serbest bırakılmasının koşulları hakkında hiçbir ayrıntı verilmedi.

İsrail ordusu, savaşın dördüncü haftasına girerken Filistinli sivillerin acilen yakıt, gıda ve temiz suya ihtiyaç duyduğu bölgedeki kara operasyonlarını genişletirken, son birkaç gün içinde 600’den fazla militan hedefini vurduğunu söyledi.

Gazze’deki Filistinli sağlık yetkilileri Pazartesi günü yaptığı açıklamada, İsrail’in üç haftadır süren hava ve kara saldırılarında 3.457’si çocuk olmak üzere 8.306 kişinin öldürüldüğünü söyledi.

BM Yetkilileri, kuşatma altındaki bölgeye gerekenden çok daha az insani yardım kamyonunun ulaştığını ve insanların yiyecek bulmak için BM depolarına saldırmasıyla sivil düzenin bozulduğunu söylüyor.

Birleşmiş Milletler Filistinli Mülteciler Ajansı (UNRWA) Pazartesi günü yaptığı açıklamada, bu durumun dört BM yardım dağıtım merkezini ve bir depolama tesisini faaliyet dışı bıraktığını söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü bölgesel acil durumlar şefi Rick Brennan Reuters’e yaptığı açıklamada, daha büyük bir insani operasyon için ateşkes yönündeki uluslararası çağrıları yineleyerek, “Bu, felaket üzerine bir felaket. Sağlık ihtiyaçları artıyor ve bu ihtiyaçları karşılama yeteneğimiz hızla azalıyor” dedi.

Beyaz Saray, Gazze’ye daha fazla yardım kamyonu göndermek için çalıştığını söyledi.

Hamas Militanları Tünellerde Saklanıyor

İsrail, Cuma günü geç saatlerde Gazze Şehri’nin altındaki tünellerden oluşan bir labirentte saklandığını söylediği Hamas militanlarını takip etmek için ilerlemeye başlarken, sivillerin Gazze’nin kuzeyinden güneyine gitmeleri yönündeki uyarılarını yeniledi.

İslamcı militanlar, İsrail tanklarının doğudan Gazze şehrine saldırı girişimini püskürttüklerini ve kuzey Gazze’de İsrail sınırı boyunca onlarla savaştıklarını söyledi.

Gazze’de iktidardaki Hamas’ın yanında savaşan İslami Cihad militan grubu, yaptığı açıklamada “Bugün bizim görevimiz savaşmak ve savaşmak” dedi ve şu anda ateşkes zamanı olmadığını ekledi.

İsrail ordusu, Hamas’ın önde gelen dört görevlisinin öldürüldüğünü açıkladı. İsrail Savunma Kuvvetleri’nin kısaltması kullanılarak yapılan güncellemede, “IDF birlikleri, binalara ve tünellere barikat kuran ve birliklere saldırmaya çalışan düzinelerce teröristi öldürdü” denildi.

İsrail askeri sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari yaptığı açıklamada, ordunun kara operasyonunu genişletmeye devam edeceğini söyledi.

Hagari, “Kara, hava ve deniz yoluyla koordineli operasyonların tam güçle sürdürülmesi için ek piyade, zırhlı ve muharebe mühendisliği kuvvetleri Gazze’ye giriyor” dedi.

İsrail'in Han Yunus'taki saldırılarının ardından

Filistinli gençler, Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus’ta İsrail saldırıları sonrasında hasar gören bir evin önünde yürüyor, 30 Ekim 2023. REUTERS/Mohammed Salem

Taraflardan hiçbiri diğerinin raporları hakkında yorum yapmadı.

İSRAİL GÜÇLERİ KUZEY-GÜNEY GAZZE ANA YOLUNA ULAŞTI

Pazartesi günü bölge sakinleri, İsrail güçlerinin Gazze Şehri’nin doğu yakasında düzinelerce hava saldırısı düzenlediğini ve bazılarının, karşılıklı ateşlerin ortasında tankların kükremesini bildirdiğini söyledi.

Görgü tanıkları, İsrail tanklarının aynı zamanda Gazze Şehri’ni bölgenin güney yarısından ayırarak kuzeydeki kuşatmayı yoğunlaştırmak amacıyla gün içerisinde Gazze’nin ana kıyı şeridindeki kuzey-güney Salahudeen yoluna da ulaştığını söyledi.

Daha sonra bölge sakinleri ve Hamas yönetimindeki hükümetin medya ofisi, tankların Gazze çevresindeki müstahkem sınır çitine doğru çekildiğini söyledi. Hamas’ın silahlı kanadı, yoğun havan ateşinin kendilerini geri püskürttüğünü, militan arkadaşları İslami Cihad ise savaşçılarının bölgede İsrail güçleriyle savaştığını söyledi.

Reuters raporları hemen doğrulayamadı. İsrail ordusu, kuvvetlerinin konumları hakkında ayrıntılı bilgi vermeyeceğini söyledi.

Filistinli sağlık yetkilileri Pazartesi günü Gazze Şehri’ndeki üç büyük hastanenin yakınlarına hava saldırısının çarptığını bildirdi. BM insani yardım ofisi OCHA, 117.000 sivilin kuzeydeki hastanelerde hasta ve doktorların yanında barındığını söyledi.

İsrail, Hamas’ı hastanelerin yakınlarına komuta merkezleri ve silahlar yerleştirmekle suçluyor ancak grup bunu reddediyor. Bölgenin en büyük tıp merkezi olan Gazze Şehri’ndeki El Şifa Hastanesi’nin yakınına sığınan Hatem Sultan, “Nereye gitmeliyiz? Hepsi tek bir ölüm” dedi.

OCHA, kurtarıcıların insanlara ulaşmakta zorluk çektiğini söyledi. Açıklamada, “29 Ekim itibarıyla en az 940’ı çocuk olmak üzere yaklaşık 1.800 kişinin kaybolduğu, enkaz altında sıkışıp kaldığı, ölmüş olabileceğiveya kurtarılmayı beklediği bildirildi” denildi.

OCHA ayrıca Filistinli silahlı grupların ayrım gözetmeksizin İsrail’e roket atmaya devam ettiğini ve herhangi bir ölüm bildirilmediğini söyledi.

Hamas dört rehineyi serbest bıraktı ve İsrail’in misilleme amaçlı saldırılarında 50 kişinin öldürüldüğünü söyledi. Hamas ve İslami Cihad, İsrail’in işgal ettiği Batı Şeria’daki Cenin kentinde de İsrail güçleriyle savaştıklarını söyledi. Filistin sağlık bakanlığı Pazartesi günü orada dört kişinin öldürüldüğünü söyledi. İsrail, hava saldırısında çok sayıda savaşçının öldürüldüğünü söyledi.

Dünya Çapındaki Tepkiler

İsrail-Filistin çatışması, dünya çapında Filistinlileri destekleyen gösterilere, antisemitik ve İslamofobik tacizlere yol açtı.

Rus yetkililer, Müslümanların çoğunlukta olduğu Dağıstan bölgesindeki bir havaalanını ele geçirdiklerini ve yüzlerce İsrail karşıtı protestocunun İsrail’den gelen bir uçaktaki Yahudi yolcuları aramak için tesise saldırmasının ardından 60 kişiyi tutukladıklarını söyledi.

Kaynak: Reuters

Nidal al-Mughrabi, Yomna Ehab, Ali Swafta, James Mackenzie, Henriette Chacar, Dan Williams, Emma Farge ve Jonathan Landay’in habercisi; Philippa Fletcher ve Mark Heinrich’in yazdığı; Düzenleme: Angus MacSwan, Hugh Lawson ve Howard Goller

İsrail’in iki yönden saldırdığı Gazze’de açlık çeken siviller, BM depolarını yağmaladı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Sonsöz Gazetesi | İlkeli Gazeteciliğin Yerel Öncüsü ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin