Küresel piyasalarda yatırımcılar, birkaç haftadır merkez bankalarının enflasyonla mücadele için keskin faiz artırarak küresel ekonomiyi resesyona sokacağı endişesini taşıyorlar.
Yatırımcılar, Fed Başkanı Jerome Powell’ın çarşamba ve perşembe günleri ABD Temsilciler Meclisi’ne yapacağı konuşmayı izleyecekler. Fed geçen hafta enflasyonla mücadelesinin “koşulsuz” olacağını belirtmişti.
Fed’in kıdemli yetkililerinden Christopher Waller da cumartesi günü, temmuz ayında 75 baz puan daha faiz artırılmasını destekleyeceğini söyledi.
Küresel faiz artışları ve Mayıs ayında yüzde 73’ü aşan enflasyonun gelecek aylarda yükselişini sürdürmesinin beklenmesine rağmen TCMB’nin 23 Haziran toplantısında politika faizini %14 seviyesinde sabit bırakması bekleniyor.
Anket katılımcıları Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın üretim ve ihracatı önceleyen ekonomi programı çerçevesinde düşük faiz kararlılığı nedeniyle yükselen enflasyona TCMB’nin faiz tepkisi vermeyeceği beklentisini korudu.
Geçen yıl gevşeme döngüsünün tetiklediği kur krizi TL’nin 2021’de dolar karşısındaki kayıplarını yüzde 44 seviyesine taşımış, bu da artan ithalat fiyatları sebebiyle enflasyonu körüklemişti.
Geçen yılki kayıpların üzerine TL, yüzde 14’ü nisandan beri olmak üzere yıl başından bu yana dolar karşısında yüzde 24 değer kaybetti.
Dolar/TL ise bu sabah 17.3555’e kadar yükselerek 20 Aralık’tan beri yeni en yüksek seviyesinde güne başladı.
Bugün veri gündeminde ise yabancı ziyaretçi sayısı ve mayıs ayı merkezi yönetim borç stoku verisi takip edilecek. Küresel piyasalarda emtia fiyatlarındaki rekor yükselişler ardından geçen hafta yaşanan düşüşler de piyasanın takip ettiği gelişmeler arasında.
Bankacılar hükümetin gelire endeksli senet gibi adımlardan döviz kaynağı yaratma ihtimali bulunan yurt dışı yerleşikler için tahsisli swap enstrümanı ise ayrı tutarak takip ediyor. Kalan uygulamalar yeni döviz kaynağı yaratma ihtimali içermiyor.
Yurt dışı yerleşiklerin, belirlenecek alanlarda kullanılmak üzere TL cinsi varlıklara erişim imkanının genişletilmesine yönelik uygulama yurtdışından yeni döviz kaynağı yaratıp yaratamayacağı açısından takip ediyor.
Türkiye’nin beş yıllık CDS’leri geçen hafta 844 baz puana yaklaştıktan sonra cuma gününü 823/839 seviyesinden tamamladı.
NATO’nun önümüzdeki haftaki zirvesi, Türkiye’nin Batı ile ilişkileri, Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin gelişmeler, TCMB’nin devam eden tahvil adımları ile en geç Haziran 2023’te gerçekleşecek seçimler piyasada takip edilen diğer gelişmelerden başlıcaları. (REUTERS)
Merkez Bankacılığı Forumu
Avrupa Merkez Bankası (ECB) Merkez Bankacılığı Forumu-2022, “Hızla Değişen Bir Dünyada Para Politikasının Zorlukları” başlığıyla 27-29 Haziran 2022 tarihleri arasında gerçekleşecek.
Bu yılki Forumda, Euro Bölgesi ekonomisinin karşı karşıya olduğu zorluklar ele alınacak.
Forum ile ilgili tanıtımda “Özellikle artan enerji fiyatları, pandemi kaynaklı arz sıkıntıları ve bastırılmış talebin serbest bırakılmasının bir sonucu olarak daha yüksek enflasyon, dünya çapında merkez bankaları için zor ve belirsiz bir ortam yarattı. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, özellikle Avrupa için ekonomik görünümü daha da karmaşık hale getirdi. Pandemi tarafından güçlendirilen eğilimler de dahil olmak üzere küresel bağlamda tüm bunların Euro bölgesi ekonomisi üzerindeki etkilerine ve bunların gelecekte para politikasını nasıl etkileyebileceğine bakacağız.” denildi.
Avrupa Merkez Bankası(ECB) Başkanı Christine Lagarde‘ın açılış konuşmasını yapacağı forumda bir çok panel düzenlenecek.
Forumun son günü düzenlenecek Politika Paneli’ne ABD Merkez Bankası(Fed) Başkanı Jerome Powell, İngiltere Merkez Bankası(BoE) Başkanı Andrew Bailey, Avrupa Merkez Bankası(ECB) Başkanı Christine Lagarde ve Uluslararası Ödemeler Bankası(BIS) Genel Müdürü Agustin Carstens katılacaklar.
Söz konusu forum TSI 15.30’da başlayacak.
Forum açılışta olduğu gibi yine Lagarde’ın konuşmasıyla sona erecek. (Dünya Gazetesi)