Rusya ile yakınlaşan Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’dan Çin’e övgü

indir (33)

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, Pyongyang’ın Rusya’ya yakınlaşması ve uzun süredir Asya’da müttefiki olan ülkeye daha az bağımlı hale gelmesiyle birlikte, Çin Devlet Başkanı Şi Jinping‘e ölçülü bir dille selam gönderdi.

Resmi Kore Merkezi Haber Ajansı’nın Pazar günkü haberine göre Kim, Şi‘nin Kuzey Kore’nin doğum günü vesilesiyle gönderdiği tebrik mesajına cevaben gönderdiği mesajda, “Çin halkına modern sosyalist bir ülke inşa etmede daha büyük başarılar” diledi.

Seul merkezli uzman servis NK Pro’nun analizine göre, 190 kelimelik yazıda, bu yıl önemli ölçüde azalan yazışmalarının temel unsuru olan süslü dilden çok az vardı. Bu yıl devlet medyasında Şi ve Kim arasında ileri geri yazışmalara dair üç referans belirtilirken, 2023’te bu sayı 10’du.

NK Pro kurucusu Chad O’Carroll analizde ikili ilişkinin açıklamalarının “daha az coşkulu” olduğunu yazdı. Bu yılki mektuplarda 2023’e kıyasla daha soğuk ve daha ölçülü bir dil kullanılması “iki lider arasındaki bir zamanlar sıcak olan kişisel ilişkide elle tutulur bir mesafe olduğunu gösteriyor.”

Kuzey Kore, Çin ile olan bağlarının “dudak ve diş” kadar yakın olduğu benzetmesini sıklıkla kullanmıştır. Resmi medyası, sık sık “kardeş Çin halkına karşı derin güven ve dostça duygular”dan bahsetmiştir.

Bu arada Kim, Rusya ile olan alışverişini son bir yılda artırdı. ABD ve ortakları, bunun silah transferlerinin artmasına yol açtığını ve Pyongyang’ın Ukrayna’ya karşı savaşında Başkan Vladimir Putin’e yardım etmek için Rusya’ya milyonlarca top ve balistik füze gönderdiğini söyledi.

Seul ve Washington’a göre, karşılığında Rusya, Kuzey Kore’nin ekonomisini destekleyen ve Kim’in silah programlarını ilerletmesine yardımcı olan yardım gönderdi. Pyongyang ve Moskova, silah transferlerinin gerçekleştiğini gösteren kanıtlara rağmen suçlamaları reddetti.

Sadece topçu birliklerinin değeri muhtemelen birkaç milyar dolar ve Rusya’dan gelen yardım, Kim’in yaklaşık 12 yıl önce iktidara gelmesinden bu yana Kuzey Kore ekonomisine sağlanan en büyük katkı olabilir.

Soğuk Savaş’ın sona ermesinden sonraki dönemin büyük bölümünde Çin, Kuzey Kore’nin en büyük destekçisi olmuş ve Pyongyang’a ekonomik bir can simidi sağlamıştır.

Bu ay Rusya, Güvenlik Konseyi Sekreteri Sergey Şoygu‘yu Kim ile görüşmek üzere Pyongyang’a gönderdi. Kuzey Kore daha sonra Dışişleri Bakanı Choe Son Hui’yi mevkidaşı Sergey Lavrov ile görüşmeleri içeren nadir bir yurtdışı seyahati için Rusya’ya gönderdi.

Kim, Haziran ayında Putin‘i, Rus liderin 20 yıldan uzun bir süre sonra Pyongyang’a yaptığı ilk ziyaret için ağırladı ve iki ülke, saldırıya uğramaları halinde birbirlerinin yardımına gelme konusunda bir anlaşmaya vardı. Kuzey Kore lideri ayrıca Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinde “koşulsuz destek” sözü verdi.

Ukrayna askeri istihbarat şefi, Kuzey Kore’nin Moskova’ya gönderdiği mühimmatın, Rusya’nın tam kapsamlı işgalinin üçüncü yılına girerken ülkesinin savunması için büyük baş ağrılarına neden olduğunu söyledi.

Bloomberg

Exit mobile version