PAPA Ukrayna’da Barış için “Beyaz Bayrak” dedi, NATO Genel Sekreteri STOLTENBERG “Silah” dedi…

indir (26)

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Papa Francis’in Ukrayna’nın “beyaz bayrak cesaretine” sahip olması ve Rusya’nın işgaliyle tetiklenen savaşın sona erdirilmesi için müzakere etmesi gerektiği yönündeki yorumlarına katılmadığını açıkça ifade etti.

Stoltenberg, Papa’nın sözleriyle ilgili olarak “Eğer müzakere edilmiş barışçıl ve kalıcı bir çözüm istiyorsak, bunun yolu Ukrayna’ya askeri destek sağlamaktan geçer” dedi.

Brüksel’deki NATO karargahında Reuters haber ajansına mülakat veren Stoltenberg, “Müzakere masasında yaşananlar, savaş alanındaki güçle ayrılmaz bir şekilde bağlantılıdır” dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Papa Franciscus’un Ukrayna’ya Rusya’ya karşı “beyaz bayrak” açma çağrısını reddederek, savaşı derhal sona erdirme seçeneğinin yalnızca Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’de olduğunu söyledi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuştu.

Stoltenberg, Papa Franciscus‘un Ukrayna’ya Rusya’ya karşı “beyaz bayrak” açma çağrısına tepki gösterdi.

Ukrayna için “Teslimiyet, barış değildir” diyen Stoltenberg, savaşı sona erdirme gücünün yalnızca Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin‘de olduğunu söyledi.

Stoltenberg, tepkisinin şu anda beyaz bayraktan bahsetmenin zamanı olmadığı anlamına gelip gelmediği sorusu üzerine de “Ukraynalıların teslim olmasından bahsetmenin zamanı değil. Bu Ukraynalılar için bir trajedi olur. Aynı zamanda hepimiz için de tehlikeli olacaktır” cevabını verdi.

Stoltenberg, Ukrayna’nın yakında NATO’dan davet alıp almayacağı sorusuna ise, “Ukrayna, NATO müttefiki olacak. Asıl soru, eğer değil ne zaman olacağıdır. Ukrayna, şu anda NATO üyeliğine her zamankinden daha yakın” yanıtını verdi.

“İsveç’in çok kararlı bir müttefik olacağına” inandığını belirten Stoltenberg, ülkenin “yüksek sınıf” savunma kabiliyetlerini ve savunma sanayisini övdü.

İsveç’in NATO’ya katılmasının İsveç ve NATO için olduğu kadar kendisi için de önemli olduğunu ifade eden Stoltenberg, bir Norveçli olarak İsveç’i uzun yıllardır takip ettiğini ve 2014 yılında NATO genel sekreterliği görevine başladığında, görev süresi boyunca İsveç ve Finlandiya’nın katılımını denetleyeceğini hiç beklemediğini söyledi.

Stoltenberg, bu durumun “NATO’nun kapısının açık olduğunu gösterdiğini” belirtti.

Kristersson ise İsveç’in artık NATO’nun “onurlu bir üyesi” olduğunu belirterek, “Birlik ve dayanışma bir NATO üyesi olarak İsveç’in yol gösterici ışıkları olacaktır” dedi.

İsveç’in NATO’ya katılımı ile birlikte “eve döndüğünü” ve “yeni bir döneme” girdiğini kaydeden Kristersson, ülkesinin barış zamanında İsveç topraklarında nükleer silahlara ev sahipliği yapmayacağını ve bu karara ittifak tarafından “tamamen saygı duyulduğunu” kaydetti.

Papa Franciscus İsviçre Radyo Televizyonu’na (RSI) verdiği özel röportajda gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulunmuştu.

Ukrayna’nın savaşta beyaz bayrak çekip çekmemesine ilişkin bazı tartışmalar olduğunun hatırlatılması üzerine Papa, “Durumu görenin, halkını düşünenin, beyaz bayrağı kaldırma ve müzakere etme cesaretini gösterenin daha güçlü olduğuna inanıyorum. Bugün uluslararası güçlerin yardımıyla müzakere edilebilir. Müzakere cesur bir ifadedir. Yenildiğinizde, işlerin yolunda gitmediğini gördüğünüzde müzakere etme cesaretine sahip olmanız gerekir. Çekiniyorsunuz ama bu savaş, kaç ölümle son bulacak” ifadelerini kullanmıştı.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ise Papa’nın Ukrayna’ya yönelik “beyaz bayrak açma” çağrısına ilişkin, “(Vatikan’ı) geçmişteki hataların tekrarlanmasından kaçınmaya, Ukrayna’yı ve halkını yaşamları için verdikleri haklı mücadelede desteklemeye çağırıyorum” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Exit mobile version