Kuzey yarım küre yaz mevsimine adım attığında, sıcak hava dalgası Orta Amerika’nın Panama ülkesinde etkisini gösterdi ve kuraklık sorununu beraberinde getirdi. Panama Kanalı İdaresi (ACP), kuraklığın etkileriyle başa çıkmak amacıyla gemi trafiğinde sınırlamalara gitmek zorunda kaldı.
Karayip Denizi ile Pasifik Okyanusu’nu birleştiren Panama Kanalı, taşımacılık maliyetlerini düşürme avantajı nedeniyle uzun süredir şirketlerin tercihi olmuştu. Ancak bu kuraklık dönemi, kanalı kullanmak isteyen gemilerin uzun kuyruklar oluşturarak beklemesine neden oldu.
Her gün kanaldan geçen gemi sayısını 36’dan 32’ye düşüren ACP, kuraklık nedeniyle “eşi benzeri görülmemiş zorluklarla” karşı karşıya olduklarını ve böylesine tarihi bir kuraklığın yaşanmadığını ifade etti.
Uluslararası medya organı The Guardian’ın haberine göre, denizcilik ile ilgili anlık veriler sunan internet siteleri, kanal yakınlarında yaklaşık 140 geminin beklediğini gösterdi.
Norveç merkezli analiz firması Xeneta’nın önde gelen analisti Peter Sand, kanaldaki bu tür aksaklıkların kısa vadeli taşıma ücretlerini artırabileceğini ve “nakliyecileri tedarik zincirlerini gözden geçirmeye teşvik edebileceğini” dile getirdi.
Panama Kanalı’nın yöneticisi Ricaurte Vasquez Morales, “Düzenli güncellemeler, şeffaf iletişim ve denizcilik hatları ile yakın işbirliği yoluyla beklentileri yönetmeye çalışıyoruz. Bu sayede müşterilerimize gerçek zamanlı bilgiler sunarak bilinçli kararlar almalarına yardımcı oluyoruz” açıklamasında bulundu.
Küresel ticaretin yüzde % 6’sının akışını sağlayan bu kanaldaki kısıtlamalar hakkında analistler, bazı büyük gemilerin nehir geçişlerini sürdürebilmek için, taşıdıkları yükleri azaltmak zorunda kalabileceğine ve bu durumun küresel ticareti etkileyerek “fiyatların yükselmesine neden olabileceği” uyarısında bulundu.
Kuraklık nedeniyle su seviyesi düştü! Panama Kanalı’nda gemiler beklemeye geçti ve trafik oluştu.
Atlas Okyanusu’nu Pasifik Okyanusu’na bağlayarak deniz trafiğinin hızlanmasını sağlayan dünyanın en önemli kanallarından olan Panama Kanalı’nda kuraklık etkili oldu.
Kanal İdaresi, günde ortalama 36 olan gemi geçişlerini 32’ye indirirken, 80 kilometrelik su yolunda sınırlama, yağışlardaki azalma nedeniyle su seviyesinin de düşmesiyle gerçekleşti.
Dünyada en çok kullanılan ticaret yollarından biri olan Panama Kanalı’ndaki sorun, alternatif yollar aratmaya başlarken, geçtiğimiz yıllarda da bir geminin kanalda sıkışmasıyla dünya ticaretinde sorunlar yaratmıştı.
Uzmanlar, yağmurların artmaması halinde, gemi geçişlerinin daha kısıtlanabileceğini söylüyor.
1914 yılında yapımı tamamlanan Panama Kanalı, ABD’nin doğu ve batı kıyıları arasında mesafeyi 13 bin kilometre azaltıyor. Süveyş ve Panama Kanalları deniz taşımacılığının önemli geçiş noktaları olarak mesafeleri maliyetleri önemli ölçüde azaltıyor.