New York belediye başkanlığı seçimini kazanan ZOHRAN MAMDANİ, şehrin ilk Müslüman belediye başkanı olacak

1761749643226

Zohran Mamdani, tarihi bir zaferle New York Belediye Başkanı seçildi.

Demokrat aday, Andrew Cuomo ve Cumhuriyetçi Curtis Sliwa’yı yenerek şehrin ilk Müslüman belediye başkanı oldu

AP’ye göre Zohran Mamdani, Salı gecesi New York Belediye Başkanlığı yarışını kazandı ve şehrin ilk Müslüman belediye başkanı olacak.

Demokrat aday Zohran Mamdani, Salı günü New York’un 111. belediye başkanı olarak seçildi. Eski vali Andrew Cuomo ve Cumhuriyetçi aday Curtis Sliwa’yı yenerek şehrin ilk Müslüman belediye başkanı olarak tarihe geçti.

Queens’li 34 yaşındaki demokrat sosyalist ve eyalet meclisi üyesi, oyların %50’sinden fazlasını alarak zafer kazandı. 67 yaşındaki Cuomo %40’ın biraz üzerinde oy alarak ikinci olurken, Cumhuriyetçi aday Curtis Sliwa oyların %7’sinin biraz üzerinde oy aldı.

Mamdani’nin tarihi zaferi, Demokratların ülke genelindeki bir dizi zaferinin ardından duyuruldu. Kongre Üyesi Abigail Spanberger, Virginia’nın ilk kadın valisi oldu, Mikie Sherrill, New Jersey’de Trump destekli valilik rakibini yendi ve Kaliforniya, partiye beş yeni kongre koltuğu kazandıracak olan Gavin Newsom’ın yeniden bölgeleme haritaları için yaptığı girişime oy vermeye hazırlandı.

Mamdani;

Parti teşkilatından kimi zaman isteksiz üyelerinin desteğini kazandı, ancak bazılarının direnişiyle karşılaştı. Cumhuriyetçiler, Mamdani’nin adaylığını Demokratların daha sola kaydığının kanıtı olarak nitelendirerek onun ivmesini bir silaha dönüştürmeye çalıştılar.

34 yaşındaki başkan, aynı zamanda şehrin tarihindeki en genç belediye başkanlarından biri olacak.

Eylül ayında yeniden seçilme kampanyasını sonlandıran ve görevine devam etmek zorunda kalan Eric Adams’ın yerine geçecek. Guardian Angels’ın kurucusu Curtis Sliwa ise Cumhuriyetçi Parti adayıydı.

Cuomo, Seçim Günü öncesinde yapılan anketlerde Mamdani’nin gerisinde kalıyordu, ancak Adams’ın kendisini deteklemesinin ardından bir miktar geriledi.

Mamdani, Haziran ayında şehrin Demokrat Parti ön seçimlerinde tarihi bir zafer kazandı.

Mamdani’nin zaferi, şehre fon sağlamayı kesmek ve federal birlikler göndermekle tehdit eden ABD Başkanı Trump için ne anlama geliyor?

Donald Trump, seçmenlere Zohran Mamdani’nin belediye başkanlığı yarışını kazanması halinde şehrin “tam bir ekonomik ve sosyal felaket” olacağı ve bu felaketi atlatamayacağı uyarısında bulunmuştu.

Mamdani, seçim arifesinde Pazartesi günü CNN’e verdiği röportajda, “Donald Trump’ın kampanyamızdan tehdit altında olduğunu açıkça görebiliyorsunuz. Tehdit altında olmasının sebebi, tıpkı onun kampanyası gibi, biz de işçi sınıfı New Yorkluların hayatlarındaki krizi, yani yaşam maliyetini teşhis etmiş olmamız. Ama onun aksine, biz bunu gerçekten başaracağız. Ve bu, onun görmeye dayanamayacağı bir tezat, çünkü o Beyaz Saray balo salonunu yenilemek için 300 milyon dolar harcarken, aynı miktarda para 100.000 New Yorkluya SNAP yardımları sağlayabilir” açıklamasında bulunmuştu.

Mamdani, devam eden hükümet kapanması nedeniyle etkilenen Amerikan gıda yardım programına atıfta bulunmuştu.

Trump, Mamdani’ye yönelik birçok saldırıda bulundu ve şehirdeki kaçak göçmenlerin federal göçmenlik yetkilileri tarafından tutuklanmasına izin vermezse onu tutuklamakla tehdit etti.

Zohran Kwame Mamdani, (d. 18 Ekim 1991) 2021’den bu yana Queens merkezli 36. bölgeden New York Eyalet Meclisi üyesi olarak görev yapan Amerikalı bir politikacıdır. Demokrat Parti ve Amerika Demokratik Sosyalistleri üyesi olan Mamdani, 2025 seçimlerinde New York Belediye Başkanlığı için Demokrat Parti’nin adayıdır.

Uganda doğumlu Mamdani, çocukken Amerika Birleşik Devletleri’ne göç etti ve 2014 yılında Bowdoin Koleji’nden mezun oldu. Siyasete girmeden önce New York’ta konut savunuculuğu ve rap müzik yapımcılığı yaptı. İlk kez 2020 yılında dört dönemli bir milletvekilini yenerek New York Eyalet Meclisi’ne seçildi. Meclisteki yasama öncelikleri arasında konut reformu, ulaşım ve enerji yer alıyor.

Mamdani, 2024 yılında 2025 belediye başkanlığı seçimlerinde New York Belediye Başkanlığı’na adaylığını açıkladı. Kampanya platformunda ücretsiz şehir içi otobüsleri, kamusal çocuk bakımı, belediyeye ait marketler, kira sabitli birimlerde kira dondurma ve uygun fiyatlı konut birimleri inşa edilmesi destekliyor.

Demokrat Parti ön seçim kampanyası sırasında Mamdani, Bernie Sanders ve Alexandria Ocasio-Cortez gibi önde gelen ilerici politikacılardan birçok destek aldı ve İsrail ve Filistin konusundaki açık sözlü görüşleriyle dikkat çekti. 24 Haziran 2025’te, önseçimlerde Andrew Cuomo’dan daha fazla oy alan Mamdani, varsayılan aday oldu. Seçilmesi halinde Mamdani, New York’un ilk Müslüman belediye başkanı, ilk Asyalı belediye başkanı, ilk Y Kuşağı belediye başkanı ve David Dinkins’ten sonra Amerika Demokratik Sosyalistleri ile ilişkilendirilen ikinci belediye başkanı olacak.

Mamdani, Bernie Sanders’ın 2016 başkanlık kampanyasından sonra kendini demokratik sosyalist olarak tanımladı. Kendisi Amerika Demokratik Sosyalistleri’nin bir üyesidir.

Kaynak: Haber ajansları

Exit mobile version