Karadeniz’de Moskva (Moskova) isimli Rus amiral gemisinin batırılmasının ardından, iki aya yakın bir süre savaş halinde olan Rusya-Ukrayna arasındaki krizin Karadeniz’e sıçramasından endişe ediliyor.
Ancak Türkiye’nin Şubat ayında Boğazları kapatması, hem savaşan tarafları hem de başta ABD olmak üzere arka plandaki devletleri büyük ölçüde rahatlattı.
Savaşta Rusya’nın kullandığı Moskova isimli geminin batırılmasının ardından Rusya kalan gemilerini güneye yönlendirdi. Montrö Antlaşması gereği kendi ülkesine dönen Rus gemileri Karadeniz’den çıkamıyor. Ayrıca bölgeye kıyısı olmayan ülkeler de gemi yollayamıyor. Bu da savaşın Karadeniz’de yayılması riskini azaltıyor.
Ukrayna’nın liman kenti Odessa’nın 65 deniz mili açığında bulunan Moskva’nın batmasından sonra ABD’li yetkililer diğer gemilerin 80 deniz mili açıkta olduğunu duyurdu.
1936’da imzalanan Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile Türkiye, savaş durumunda bölgedeki gemi trafiğini durdurabilirken, sadece ana üssüne geri dönecek savaş gemilerinin geçişine izin veriliyor. Buna dayanarak, Rusya’nın Karadeniz’de kalan dört gemisi dönmek isterse sadece ana üslerine dönmek için bu hamleyi yapan gemilere izin verilecek. Karadeniz’de konuşlanan gemilerin Karadeniz’i terk etmesine izin verilmeyecek.
Türk yetkililer savaş devam ederken Ankara’nın savaş gemilerinin girişine ya da çıkışına izin verilmeyeceğini kesin dille belirtti. ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, ise Türkiye’ye Montö Sözleşmesi’nin hükümlerini uyguladığı için teşekkür etmişti.