İstanbul Belediyesi’ne 3. dalga operasyonu! 13 kişi tutuklandı

ibb-baskani-ekrem-imamoglu-gundeme-iliskin-degerlendirmelerde-bulundu_dcc36a0

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik 3. dalga operasyonda, mahkemeye çıkarılan 20 kişiden 13’ü tutuklandı, 7 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Tutuklananlar arasında İBB Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Taner Çetin, Halkla İlişkiler Müdürü Serap Karay, Halkla İlişkiler Müdür Yardımcısı Mustafa Karaoğlu ve Çeşme Belediye Başkan Yardımcısı Onur Gülin de bulunuyor.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından İBB’ye yönelik mali suçlar soruşturması kapsamında, 20 Mayıs Salı günü operasyon düzenlenmiş, 22 kişi hakkında gözaltı kararı çıkmış, sonradan iki kişinin ‘firari’ olduğu bildirilmişti.

Gün içinde adliyeye getirilen şüpheliler, ifadeleri alındıktan sonra ‘tutuklama’ talebiyle mahkemeye sevk edilmişti.

Konuyla ilgili başsavcılıktan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 2024/228233 sorusturma sayılı dosyasında, 16 şüphelinin tutuklanması ve 4 şüpheli hakkında adli kontrol kararı verilmesi talep edilmiş olup, 13 şüphelinin tutuklanmasına, 6 şüpheli hakkında da adli kontrol (Cmk 109/3-a-b maddeleri uyarınca yurt dışı çıkış ve imza atma) 1 şüpheli hakkında adli kontrol (Cmk 109/3-a-j maddeleri uyarınca yurt dışı çıkış yasağı ve ev hapsi) kararı verilmiştir. Bilgilerinize arz ederim.”

Tutukluluğuna karar verilen 13 kişi: Taner Çetin, Hüseyin Kum, Ergin Gönül, Mustafa Karaoğlu, Onur Gülin, Nihat Kolaber, Fikri Murat Demir, Arzu Can, Serap Karay, Faruk Ceyhan, Savaş Can, Çağatay Takaoğlu, Ahmet Rıdvan Murat

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik üçüncü dalga operasyonda Salı sabahı İBB Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Taner Çetin’in de aralarında bulunduğu 22 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 18 Mart’ta İstanbul Üniversitesi’nden aldığı diplomanın iptal edilmesinden bir gün sonra gözaltına alınmış daha sonra da 23 Mart’ta ‘yolsuzluk’ soruşturmasından tutuklanmıştı. Tüm bu süreç, İBB Başkanı’na son haftalarda açılan soruşturmaların ardından ve CHP’nin cumhurbaşkanı adaylığı ön seçiminin öncesinde geldi. Bu soruşturmaların başlangıcında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da “Onlar da çok iyi biliyorlar ki daha turpların büyükleri heybede. Telaşlarının sebebi bu,” demişti.

Ancak İmamoğlu tutuklanmasıyla aynı gün 15 milyona yakın oyla CHP’nin cumhurbaşkanı adayı olarak ilan edildi. Ardından İçişleri Bakanlığı kararıyla İBB Başkanlığı görevinden uzaklaştırıldı.

100’den fazla kişinin tutuklandığı bu ilk operasyonun ardından 26 Nisan’da savcılık tarafından, ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurma, yönetme ve kurulan örgüte üye olma’, ‘ihaleye fesat karıştırma’, ‘rüşvet’, ‘nitelikli dolandırıcılık’ suçlarından yürütülen soruşturma kapsamında 53 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Bu ikinci dalga operasyonda aralarında Dilek Kaya İmamoğlu’nun ağabeyi Cevat Kaya ve İBB Boğaziçi İmar Müdürü Elçin Karaoğlu’nun da bulunduğu 18 kişi hakkında tutuklama kararı verilmişti.

İmamoğlu’nun tutukluluğu ikinci aya yaklaşırken ve henüz ortada bir iddianame yokken 20 Mayıs’ta üçüncü dalga operasyon geldi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan yapılan açıklamaya göre, İBB Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Taner Çetin’in de aralarında bulunduğu 22 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Karar doğrultusunda gözaltı, arama ve el koyma işlemlerinin devam ettiği bildirildi.

Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır operasyonla ilgili “Tek amaçları İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni çalıştırmamak ve bu yüzden de tüm daire başkanlarını, tüm ekibini, belediye başkanımızı, yol arkadaşlarını Silivri’ye atan bir düzen var,” dedi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 18 Mart’ta İstanbul Üniversitesi’nden aldığı diplomanın iptal edilmesinden bir gün sonra gözaltına alınmış daha sonra da 23 Mart’ta ‘yolsuzluk’ soruşturmasından tutuklanmıştı. Tüm bu süreç, İBB Başkanı’na son haftalarda açılan soruşturmaların ardından ve CHP’nin cumhurbaşkanı adaylığı ön seçiminin öncesinde geldi. Bu soruşturmaların başlangıcında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da “Onlar da çok iyi biliyorlar ki daha turpların büyükleri heybede. Telaşlarının sebebi bu,” demişti.

Ancak İmamoğlu tutuklanmasıyla aynı gün 15 milyona yakın oyla CHP’nin cumhurbaşkanı adayı olarak ilan edildi. Ardından İçişleri Bakanlığı kararıyla İBB Başkanlığı görevinden uzaklaştırıldı.

Ardından, İmamoğlu’nun yerine CHP’li Belediye Meclis Üyesi Nuri Aslan İBB Başkanvekili olarak seçildi.

İmamoğlu’nun gözaltına alınması ve sonrasında tutuklanmasıyla tetiklenen kitlesel protestolar, Türkiye’de on yıldan uzun süredir görülen en büyük gösterilere dönüştü. Polis, protestolara karşı biber gazı, göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su ile karşılık verdi. İstanbul başta olmak üzere ülkenin birçok büyük şehrinde güvenlik güçleri göstericilere sert müdahalelerde bulunuyor.

Exit mobile version