İsrail, savaş propagandasına milyonlar harcıyor. İsrail Yanlısı troller…

F9R48IWWYAAe6zz

İsrail’e yönelik askeri kampanya kadar önemli olan, kamuoyundaki imajını kontrol etme mücadelesidir. 

İsrail yanlısı troller, X (Twitter) topluluk notlarına mobbing yapıyor

Gazze’de binlerce insanı öldürse bile, küçük Orta Doğu ülkesi bir propaganda savaşına milyonlarca dolar harcıyor; YouTube, Facebook, Instagram ve diğer çevrimiçi uygulamalarda reklam satın alıyor. Aynı zamanda İsrail yanlısı trollerden oluşan bir ordu, devam eden krizle ilgili çevrimiçi tartışmayı etkilemeye çalışarak X/Twitter’daki Topluluk Notları işlevini işgal etti.

KATLİAMLARI AKLAMAK İÇİN MİLYONLAR HARCANIYOR

İsrail, 7 Ekim’den bu yana YouTube’u reklam yağmuruna tuttu; Dışişleri Bakanlığı, Hamas’ın saldırısını takip eden iki hafta içinde reklamlara yaklaşık 7,1 milyon dolar harcadı. Gazeteci Sophia Smith Galer’e göre bu, neredeyse bir milyar gösterime denk geliyor.

İsrail hükümeti, kampanyasıyla ağırlıklı olarak zengin Batılı ülkelere odaklandı; başlıca hedefleri Fransa, Almanya, Birleşik Krallık, Belçika ve ABD’ydi. Yalnızca Fransa’da bakanlık 3,8 milyon dolar harcadı. İsrail hükümetinin diğer şubeleri de kuşkusuz reklamlara para harcadı. Kampanyanın ana mesajı, Hamas’ın IŞİD’le bağlantılı teröristler olduğu ve modern, laik bir demokrasi olan İsrail’in kendisini yabancı saldırganlığa karşı koruduğu yönündeydi.

İçeriğin çoğu, kanlı ceset fotoğraflarının yer aldığı bir dizi reklam da dahil olmak üzere YouTube’un hizmet şartlarını açıkça ihlal ediyordu. Bebeklere yönelik videolardan önce kamuoyunun ilgisini çeken bir reklam daha gösterildi. Pembe gökkuşakları ve dinlendirici müzikten oluşan bir sahnenin ortasında şu metin beliriyor:

Çocuğunuzun bunu okuyamadığını biliyoruz. Anne-baba olarak size söylememiz gereken önemli bir mesajımız var. İsrail’de Hamas (IŞİD) teröristleri tarafından 40 bebek katledildi. Sizin çocuğunuz için her şeyi yaptığınız gibi, biz de kendimizinkini korumak için her şeyi yapacağız. Şimdi bebeğinize sarılın ve yanımızda olun.

Dışişleri Bakanlığı’nın görüşlerinin neredeyse tamamı inorganiktir. YouTube yüklemelerinin çoğu yalnızca birkaç yüz görüntüleme alıyor. Ama reklam olarak seçilenler yüzbinlerce, hatta milyonlarca izlenme alıyor.

İsrail’in YouTube kampanyasına, diğer sosyal medya platformlarındaki kamusal tartışmayı kontrol etmeye yönelik kapsamlı girişimler de eşlik ediyor. Sadece bir hafta içinde Dışişleri Bakanlığı harekete geçti. Twitter’da 4 milyondan fazla izlenen 30 reklam, YouTube’da olduğu gibi, analiz verileri de Batı Avrupa’daki yetişkinleri aşırı derecede hedeflediklerini gösteriyor.

Bir reklamda “IŞİD” ve “Hamas” sözcükleri yer alıyordu; bu görüntüler, iki grubun adları tek bir grup halinde karışıncaya kadar giderek hızlanan rahatsız edici görüntüler içeriyordu. Mesaj yeterince açık olmadığı takdirde şu mesajla sonlandırıldı: “Dünya IŞİD’i yendi. Dünya Hamas’ı yenecek.”

Dışişleri Bakanlığı ayrıca Facebook, Instagram, mobil oyun ve dil eğitmeni Duolingo gibi uygulamalar üzerinden de çok sayıda reklam satın aldı.

TOPLULUK NOTLARI

Twitter’daki Topluluk Notları işlevi, yanlış bilgilerle mücadele etme girişimidir. Bu özelliğe kaydolan katkıda bulunanlar herhangi bir gönderiye not bırakabilir ve bu da potansiyel olarak yanıltıcı ifadelere bağlam katabilir. Topluluk daha sonra bu notlara oy veriyor ve yeterli sayıda kişi notu yararlı buluyorsa orijinal tweet’in altında sunuluyor.

Avantajları olmasına rağmen sistem kötüye kullanıma ve sızmaya hazırdır. 7 Ekim’den bu yana, İsrail yanlısı trollerden oluşan bir ordu bu işlevi üstlendi ve İsrail’i olumsuz bir şekilde veya Filistin’i olumlu bir şekilde gösteren mümkün olduğunca çok sayıda mevkiyi baltalamaya ve saldırmaya çalışıyor. Bu genellikle İsrail’in savaş suçlarını gizlemek amacıyla yapılıyor.

Gazeteci Caitlin Johnstone’ın paylaşımı: “Topluluk Notları katılımcısı değilseniz, Gazze hakkında İsrail’in bilgi çıkarlarına rahatsızlık veren herhangi bir tweet’in, sadece bir fikri dile getiren tweetler de dahil olmak üzere, anlatıyı manipüle etmeye çalışan İsrail savunucuları tarafından saldırıya uğradığının farkında olmayabilirsiniz.” 

Gazeteci Dan Cohen: Bunun bir örneği Gazze’deki El Ahli Hastanesi’ne düzenlenen saldırıdır. Hananya Naftali’nin (Başbakan Binyamin Netanyahu’nun yardımcılarından biri) mesajını silmeden önce İsrail’in saldırıyı gerçekleştirmesiyle övündüğünü belirten bir tweet’i altında Community Notes şunu yazdı: “Naftali, o zamandan bu yana kesin deliller bulunduğundan, ifadesini açıkça geri çekti. “Patlamanın Gazze’den yanlış ateşlenen bir roketten ateşlendiğini gösterdi.” Sunulan “kesin kanıt” Pentagon’un bir açıklaması ve eski bir İsrail Hava Kuvvetleri komutanının bir tweet’iydi.

Bu arada Lübnanlı siyasi yorumcu Sara Abdallah’ın, İsrail’in Gazze’deki St. Porphyrius Kilisesi’ni bombaladığı haberini veren bir tweeti Topluluk Notları tarafından işaretlendi. Bu, tüm kullanıcıların “Yanlış” yazan bir not eklediği anlamına geliyordu. Gazze’deki Aziz Porphyrius Ortodoks Kilisesi, 9 Ekim 2023 itibarıyla dokunulmadığını ve faaliyete geçtiğini bildirdi. Sorun şu ki, bu 19 Ekim’le ilgili son dakika haberiydi, dolayısıyla o saatten önce yapılan herhangi bir açıklama haberin değerlendirilmesinde anlamsızdı. Topluluğun notunu daha da baltalayan şey, İsrail’in neredeyse anında yıkımın sorumluluğunu kabul etmesiydi.

İsrail yanlısı troller de bariz karalamaların ötesine geçemedi. Joe Biden ve Benjamin Netanyahu’nun kucaklaştığı bir fotoğrafı paylaştığım popüler paylaşımımda, “Gelecekte bu görüntü tarihin en utanç verici anlarından biri olarak görülecek” sözleriyle Topluluk Notları şu mesajı ekledi: “Alan MacLeod, MintPress News’te Kıdemli Personel Yazarıdır. MintPress aşırı sol dezenformasyon ve Yahudi karşıtı komplo teorileri yayınlamasıyla ünlüdür.” Lowkey ve Mnar Adley gibi diğer MintPress çalışanları da sürekli olarak karalamalarla ve açıklama süsü verilmiş argümanlarla hedef alınıyor.

Haber: Alan Macledd / mintpressnews

Exit mobile version