İsrail Gazze’de yardım konvoyunu vurdu, 5 kişi öldü

indir (31)

Gazze’de ABD’li yardım örgütü öncülüğünde tıbbi malzeme taşıyan konvoya düzenlenen saldırı, BM Gıda Ajansı aracının İsrail saldırısına maruz kalmasından birkaç saat sonra gerçekleşti.

Amerikan Yakın Doğu Mülteci Yardım Örgütü (Anera) Cuma günü yaptığı açıklamada, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) ait hastaneye tıbbi malzeme ve yakıt taşıyan bir konvoya füze saldırısı düzenlediğini ve yerel nakliye şirketinden birkaç kişinin öldüğünü belirtti.

İsrail herhangi bir kanıt göstermeden silahlı kişilerin konvoyu ele geçirmesinin ardından ateş açtığını iddia etti.

Gazze’de ABD’li yardım örgütü öncülüğünde tıbbi malzeme taşıyan konvoya düzenlenen saldırı, BM Gıda Ajansı aracının İsrail saldırısına maruz kalmasından birkaç saat sonra gerçekleşti.

Anera’nın Filistin direktörü Sandra Rasheed, Perşembe günü Gazze Şeridi’ndeki Salah al-Din Yolu üzerinde ilerleyen konvoydaki ilk aracın vurulduğunu ve yardım örgütünün Refah’taki Emirates Kızılay Hastanesi’ne malzeme getirmek için kullandığı bir nakliye şirketinde çalışan birkaç kişinin öldüğünü söyledi.

Foto: AP

Rasheed yaptığı açıklamada, Anera tarafından koordine edilen ve İsrailli yetkililer tarafından onaylanan konvoyda bir Anera çalışanının da bulunduğunu ve saldırıdan yara almadan kurtulduğunu söyledi.

Saldırı, ABD’nin İsrail’in Birleşmiş Milletler (BM) araçlarına yönelik saldırılarını eleştirdiği ve BM ile insani yardım kuruluşlarına yönelik saldırı ve tehdit söylemlerine son verilmesi çağrısında bulunduğu sırada meydana geldi.

Perşembe günü BM Güvenlik Konseyi’nin Gazze’deki insani durumla ilgili toplantısında ABD Büyükelçi Yardımcısı Robert Wood, İsrail ordusunun BM Gıda Ajansı’nın (World Food Programme – WFP) açıkça işaretlenmiş bir aracına defalarca ateş açtığını ve bu aracın Gazze’nin merkezindeki Vadi köprüsünde İsrail askeri kontrol noktasına doğru ilerlerken vurulduğunu vurguladı. Araç İsrailli yetkililerden izin aldığı belirtildi.

Gazze’de çatışmalara 3 gün ara

İsrail ve Hamas, Gazze şeridinde çocuk felci aşısı yapılabilmesi için çatışmalara 3 gün ara verilmesi konusunda anlaştı.

Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre aşı kampanyası, geçen hafta 25 yıldan sonra Gazze’de ilk kez bir bebeğin tip 2 çocuk felci virüsü nedeniyle felç olmasının ardından salgın riski nedeniyle çocuklara uygulanacak.

Aşılamaların ilk turu Pazar günü Gazze’nin merkezinde başlayacak ve yerel saatle sabah 6 ile öğleden sonra 3 arasında ara verilecek.

DSÖ üst düzey yetkilisi Rik Peeperkorn, aranın gerektiğinde dördüncü bir güne kadar uzatılabileceğini söyledi.

Peeperkorn, ikinci tur aşılamanın ilkinden dört hafta sonra yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Çocuk felci hastası olan 11 aylık Abdel-Rahman Abu El-Jedian, Deyr el-Belah’taki derme çatma bir çadır kampında uyuyor.Abdel Kareem Hana/Copyright 2023, The AP. All rights reserved

Perşembe günü BM Güvenlik Konseyi toplantısında DSÖ Acil Durumlar Direktörü Mike Ryan, “salgını durdurmak ve çocuk felcinin yayılmasını önlemek için kampanyanın her turunda en az yüzde 90 kapsama alanına ihtiyaç olduğunu” söyledi.

Yaklaşık 1.26 milyon doz çocuk felci aşısının Gazze’ye ulaştığı ve bunu 400,000 dozun daha takip etmesinin beklendiği bildirildi.

Aşılar Gazze’deki BM personeli ve yerel sağlık çalışanları tarafından gerçekleştirilecek, ancak İsrail ordusunun insani yardım birimi (COGAT) aşı çalışmalarının İsrail ordusuyla koordinasyon içinde yürütüleceğini belirtti.

İsrail’in Batı Şeria’da düzenlediği operasyon devam ediyor

İsrail’in Batı Şeria’da yürüttüğü geniş çaplı askeri operasyon üçüncü gününe girerken, İsrail ordusu Cenin kentinde bir ‘terör hücresini’ vurduğunu iddia etti.

İsrail askerleri ayrıca İran destekli İslami Cihad hareketinin yerel bir komutanının Tulkarem kentinde “önemli bir çatışma” sırasında öldürüldüğünü açıkladı. Dört Filistinli’nin de öldürüldüğü belirtildi.

İsrail zırhlı araçları Batı Şeria’daki Nur Şems mülteci kampında ilerliyor, Tulkerim.Majdi Mohammed/Copyright 2024 The AP. All rights reserved.

İsrail ordusu tarafından çarşamba günü Batı Şeria’nın Tulkerim, Cenin, Nablus ve Tubas kentlerinde başlatılan “geniş çaplı terörizm karşıtı operasyonda” en az 19 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, İsrail ordusunun “Cenin ve Tulkarm mülteci kamplarında İslamcı ve İran destekli terör altyapılarını” hedef aldığını iddia etti.

Filistinliler ise bu saldırıları Gazze’deki savaşın genişlemesi ve İsrail’in bölge üzerinde on yıllardır süren askeri hakimiyetini sürdürme çabası olarak görüyor.

Euronews Türkçe

ABD, İsrail’in Gazze’den tahliyesinde büyük değişiklikler yapılmasını istiyor

İsrail ordusunun, Gazze’nin Deyr el-Belah kentindeki Vakıflar Bakanlığı’na bağlı Dava Fakültesi’ni boşaltma uyarısının ardından Filistinliler, eşyalarını taşıyarak daha güvenli bölgelere göç etmeye hazırlanıyor. (Abed Rahim Khatib/Anadolu via Getty Images)

NPR’nin elde ettiği ABD Büyükelçiliği yazısında, Biden yönetiminin İsrail ordusunu, Gazze’de on binlerce sivilin tekrar tekrar yerinden edilmesine yol açan kitlesel tahliye emirlerinin “köklü biçimde artan” hızında önemli değişiklikler yapmaya çağırdığı belirtiliyor.

Geçtiğimiz Ekim ayında savaşın başlamasından bu yana ilk kez, İsrail ordusu tahliye emirlerini geri çekti ve Filistinli sivillerin Perşembe günü, ABD hükümetinin yetkililerin İsrail’i artık gerekli görmediği tahliye emirlerini iptal etmeye çağırdığını söylemesinden bir gün sonra, Gazze’nin merkezindeki bir bölgedeki evlerine dönebileceklerini duyurdu. İsrail ordusunun sözcüsü Nadav Shoshani, NPR’ye, militan roketatarları engelleme ve bir İsrailli rehine ile bir askerin cesedini kurtarma operasyonlarının ardından bölgeyi tekrar güvenli bölge ilan ettiklerini söyledi.

ABD’nin Kudüs Büyükelçiliği’nin 28 Ağustos tarihli, “hassas ancak gizli değil” ibaresiyle Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Dışişleri Bakanlığı’na gönderdiği telgrafta, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı yetkililerinin, İsrail’in tahliye emirlerinin Filistin halkı üzerindeki etkilerine ilişkin değerlendirmeleri yer alıyordu.

Belgede, İsrail ordusunun “daha fazla hareket özgürlüğü sağlamak için yürürlükten kaldırılan tahliye emirlerini iptal etmesi, nüfusun güvenli bir şekilde hareket edebilmesini sağlamak için tahliye emirlerinin verilmesinden sonra en az 48 saat operasyon düzenlemesi ve insani yardım alanlarını koruyarak sürekli erişilebilirliği sağlaması” da dahil olmak üzere birkaç “hafifletici önlem” öneriliyor.

Belgede, ABD’nin, İsrail ordusunun Gazze’de son bir ayda verdiği tahliye emirlerinin Filistinlilerin tekrar tekrar yerinden edilmesine yol açtığı ve İsrail’in siviller için belirlediği “insani bölge”nin boyutunu azalttığı yönünde endişe duyduğu ifade edildi.

Dışişleri Bakanlığı, yorum için NPR’ye henüz yanıt vermedi.

USAID, NPR’ye yaptığı açıklamada, kurumun iç belgeler hakkında yorum yapmadığını belirterek, “Gazze’deki insani koşullar inanılmaz derecede kötü ve ABD hükümeti en savunmasız kişilere ulaşan yardımı artırmak için durmaksızın çalışıyor.” dedi.

Muhtıraya göre, İsrail ordusu 22 Temmuz’dan bu yana Gazze’de en az 20 tahliye emri verdi. Bu, İsrail’in kara harekâtının önceki 10 ayına kıyasla önemli ölçüde artan bir hız. Bu tahliye emirlerinin birçoğu, sivilleri ordu tarafından güvenli kabul edilen giderek daha küçük alanlara iten sözde “insani bölgeler”deydi. BM, Gazze’min % 88’den fazlasının şu anda tahliye emri altında olduğunu tahmin ediyor.

Exit mobile version