Hamas, ABD’nin ateşkes önerisinin Gazze’de ‘öldürmelerin devamı’ anlamına geldiğini söyledi.
ABD, İsrail’in anlaşmayı kabul ettiğini söylerken, Hamas ise taleplerini karşılamayacağını ancak görüşme aşamasında olduğunu söyledi.
Filistinli örgütten bir yetkili , ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin İsrail’e sunduğu ateşkes teklifinin Hamas tarafından “hala görüşüldüğünü” ancak mevcut haliyle Gazze’de “öldürme ve kıtlığın devam etmesine” yol açacağını söyledi.
Beyaz Saray Basın Sözcüsü Karoline Leavitt, Perşembe günü yaptığı açıklamada, İsrail’in ateşkes teklifini “onayladığını” ve Trump yönetiminin Ortadoğu temsilcisi Steve Witkoff’un teklifi değerlendirilmek üzere Hamas’a sunduğunu söyledi.
Hamas Siyasi Büro üyesi Basem Naim, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, anlaşmanın “halkımızın taleplerinden hiçbirini, özellikle de savaşın durdurulmasını karşılamadığını” söyledi.
Naim, “Bununla birlikte hareketin liderliği, teklife verilecek yanıtı tam ulusal sorumlulukla inceliyor” diye ekledi.
Filistinli gruptan bir kaynak Reuters’a yaptığı açıklamada, Hamas’ın cuma veya cumartesi günü yanıt vereceğini söyledi.
Yeni önerinin ayrıntıları kamuoyuna açıklanmadı ancak Hamas’ın üst düzey yetkililerinden Sami Ebu Zuhri, Reuters’a yaptığı açıklamada, önerinin İsrail’in Gazze’ye yönelik savaşını sona erdirme, İsrail askerlerini bölgeden çekme veya yardımların savaştan zarar gören topraklara serbestçe girmesine izin verme yönünde herhangi bir taahhüt içermediğini söyledi.
Reuters, bir taslak kopyaya atıfta bulunarak, teklifin başlangıçta 60 günlük bir ateşkesi özetlediğini söyledi. Yirmi sekiz İsrailli rehine, canlı ve ölü, 1.236 Filistinli tutuklunun ve 180 ölü Filistinlinin kalıntılarının serbest bırakılması karşılığında ilk haftada serbest bırakılacaktı.
Başkan Trump ve arabulucular Mısır ve Katar’ın garanti altına aldığı bildirilen planda, Hamas’ın imzalamasıyla birlikte Gazze’ye yardım gönderilmesi de öngörülüyor.
İsrail hükümeti son öneriyi onayladığını kamuoyuna açıklamadı.
İsrail medyasında bu hafta yer alan haberlerde, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun Gazze’de tutulan esirlerin ailelerine, Witkoff’un geçici ateşkes önerisini uygulamaya koymaya hazır olduğunu söylediği öne sürüldü.
İsrailli siyasi analist Akiva Eldar, El Cezire’ye yaptığı açıklamada, İsrail’in çıkıp bir teklifi ilk kabul etmesinin “alışılmadık” olduğunu ve Netanyahu’nun Hamas’ın bu planı kabul etmesinin imkansız olduğuna bahse girmiş olabileceğini, böylece onları “kötü adamlar” olarak gösterip savaşı sürdürebileceğini söyledi.
Eldar, “Daha önce de oldu… ve Netanyahu suçu onların üzerine attı” dedi.
Çelişkili raporlar
Gazze’de ateşkesi yeniden sağlama girişimleri, İsrail’in Hamas’ın tamamen silahsızlandırılması talebi ve Filistinli grubun İsrail güçlerinin Gazze’den çekilmesi talebi de dahil olmak üzere, çatışmanın sona erdirilmesi koşulları üzerindeki derin farklılıklar nedeniyle başarısız oldu.
Bu son teklife ilişkin haberler, Hamas’ın bu hafta başında Witkoff ile ateşkesin “genel çerçevesi” konusunda bir mutabakata vardığını ve yalnızca “nihai cevabı” beklediğini iddia ettiği çelişkili haberlerin ardından geldi.
Gruptan yapılan açıklamada, “Witkoff ile kalıcı ateşkesi, İsrail işgal güçlerinin Gazze’den tamamen çekilmesini ve insani yardımların engellenmeden girişini garanti altına alan genel bir çerçeve üzerinde anlaşmaya vardık” denildi.
Hamas’ın açıklamasında, anlaşmanın ayrıca “ateşkes ilan edildiğinde Gazze’nin işlerini yönetecek profesyonel bir komitenin kurulmasını” da içerdiği bildirildi.
Anlaşma kapsamında Trump’ın ayrıca 60 gün içinde ateşkes sağlanması ve İsrail askerlerinin Gazze’den çekilmesinin garantisini vereceği bildiriliyor.
Ancak Witkoff daha sonra Reuters’a yaptığı açıklamada, bunların önerdiği herhangi bir anlaşmanın şartları olmadığını reddederek gördüklerinin “tamamen kabul edilemez” olduğunu söyledi.
Witkoff’a yakın isimsiz bir ABD yetkilisi de iddiayı reddederek Al Jazeera’ya grubun iddialarının “yanlış” ve “hayal kırıklığı” olduğunu söyledi. İsrail de iddiayı reddetti ve isimsiz bir yetkili The Times of Israel’e yaptığı yorumlarda bu ifadeyi “psikolojik savaş” ve “propaganda” olarak nitelendirdi.
İsrail, altı haftalık geçici ateşkesi bozduktan sonra 18 Mart’ta Gazze’ye yönelik savaşını yeniden başlattı. Netanyahu, çatışmaların “tam güçle” yeniden başladığını duyurdu.
Gazze’deki sağlık yetkililerine göre, İsrail ordusunun ateşkesi bozduktan sonra Gazze’ye yönelik amansız saldırıları aylar içinde yeniden başladı ve ateşkesin bozulmasından bu yana yaklaşık 4.000 kişi öldürüldü ve bölgedeki toplam ölü sayısı 54.000’i aştı.
İsrail ayrıca Filistin topraklarına giren insani yardımlara aylarca süren ölümcül bir abluka uyguladı ve BM yetkilileri bunun halkı kıtlığın eşiğine getirdiğini söylüyor.
İsrail, 19 Mayıs’ta ablukayı kısmen kaldırarak Gazze’ye az miktarda yardım girmesine izin verdi ancak ABD Genel Sekreteri Antonio Guterres, bunu ihtiyaç duyulan şeyin yalnızca bir “çay kaşığı” olarak niteledi.
Bu hafta, ABD ve İsrail destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı tarafından dağıtılan hayat kurtarıcı yardım malzemelerine ulaşmaya çalışan açlık çeken Filistinlilerin kalabalığı kaotik sahneler yaşadı. Bu yeni ve tartışmalı grup, kuşatma altındaki bölgeye yardım ulaştıracağını söylüyor.
El Cezire, Haber Ajansları