Eurovision Şarkı Yarışması, soykırımcı İsrail’in katılmasını protesto eden 5 ülkenin çekilmesiyle başladı!

eurovision-genocide-song-contest

 70. yılına giren Eurovision Şarkı Yarışması’na, Gazze’de soykırım suçu işleyen İsrail’in katılımını protesto eden sanatçı ve ülkelerin çekilmesiyle gölge düştü.

Ev sahibi şehir Viyana, 35 ülkeden şarkıcı ve grupların kıtanın müzik tacı için sahnede yarışacağı bir hafta boyunca kalplerle ve yarışmanın “Müzikle Birleşmiş” sloganıyla süslendi.

Ancak 5 ülke İspanya, İrlanda, Hollanda, Slovenya ve İzlanda, İsrail’in dahil edilmesini protesto etmek için yarışmayı boykot ediyor.

Eurovision haftası boyunca Viyana’da Filistin yanlısı çeşitli gösteriler planlanıyor ve güvenlik önlemleri sıkılaştırılmış durumda; Avusturya’nın dört bir yanından polis memurları başkentte görevlendirildi ve komşu Almanya’daki güçlerden de destek alınıyor.

Geçtiğimiz ay, IŞİD’e bağlılık yemini etmekle suçlanan 21 yaşındaki Avusturyalı bir adam, 2024’te Viyana’da bir Taylor Swift konserine saldırı düzenleme planı yapmaktan suçunu kabul etti ve Avusturya’nın DSN istihbarat servisinin başkanı Sylvia Mayer, “İslamcı terör gruplarının yanı sıra İran bağlantılı grupların oluşturduğu terör tehdidi hala yüksek seviyede” dedi.

İsrailli şarkıcı Noam Bettan, Salı günü Wiener Stadthalle arenasında yapılacak yarı finalde izleyicilerden ve ulusal jürilerden oy almak için yarışan 15 isim arasında yer alıyor.

İlk 10, Perşembe günü yapılacak ikinci yarı finalden 10 isimle birlikte Cumartesi günü yapılacak büyük finale yükselecek.

İngiltere, Fransa, Almanya ve İtalya, yarışmanın en büyük finansörleri arasında oldukları için otomatik olarak finale katılmaya hak kazandı. 

Geçen yılın şampiyonu Avusturya ise ev sahibi ülke olarak finale yükseldi.

Bettan, 2025’te ikinci olan İsrail’i Cumartesi günkü finale “Michelle” baladıyla taşımayı hedefliyor. Geçen yılki İsrailli yarışmacı Yuval Raphael gibi, o da yuhalanırken şarkı söyleme pratiği yaptı.

Bahisçilerin favorisi olma statüsünü pekiştirmeyi uman Finlandiya, kemancı Linda Lampenius ve pop şarkıcısı Pete Parkkonen’in yoğun “Liekinheitin” (“Alev Atıcı”) adlı eseriyle sahne alıyor.

Salı günü yapılacak yarı finalde yarışacak diğer isimler arasında, hayranların favorisi olan parti-rap parçası “Ferto” (“Haydi Başlayalım”) ile Yunanistan’dan Akylas; duygusal “Rosa” ile Portekizli beşli Bandidos do Cante; ve Boy George’un konuk sanatçı olarak yer aldığı parti marşı “Superstar” ile küçük San Marino’yu temsil eden şarkıcı Senhit bulunuyor.

Uzun yıllar boyunca iyi niyetli ve bazen de daha sert ulusal rekabetlerin platformu olan Eurovision, son yıllarda pop müzik ve siyaseti birbirinden ayırmakta zorlanıyor. Rusya, Ukrayna’yı işgalinin ardından 2022’de yarışmadan ihraç edildi.

İsveç’in Malmö kentinde düzenlenen 2024 yarışması ve geçen yıl İsviçre’nin Basel kentinde düzenlenen etkinlikte, İsrail’in Gazze’deki Hamas’a karşı yürüttüğü savaş ve yarışmacısına oy toplamak için kuralları ihlal eden bir pazarlama kampanyası yürüttüğü iddiaları nedeniyle İsrail’in yarışmadan çıkarılmasını talep eden Filistin yanlısı protestolar yaşanmıştı.

Organizasyon yetkilileri İsrail’i yarışmadan çıkarmayı reddedince, Aralık ayında 5 ülke bu yıl katılmayacaklarını açıkladı.

Eurovision’u düzenleyen Avrupa Yayın Birliği, oy hileleri iddialarına yanıt olarak oylama kurallarını sıkılaştırdı; kişi başına oy sayısını 10’a indirdi ve “şüpheli veya koordineli oylama faaliyetlerine” karşı önlemleri artırdı.

Exit mobile version