Ege Denizi’nde son bir haftada 400’den fazla deprem meydana geldi. 28 Ocak’tan itibaren başlayan sismik hareketlilik, özellikle Santorini ve Amorgos adaları çevresinde yoğunlaştı. Depremler 1,3 ila 4.8 büyüklüğünde kaydedilirken bölgede yaşayan halk arasında büyük bir endişe yarattı.
Yunan yetkililer bazı adalarda okulları tatil ederek acil durum ilan etti. Santorini ve Amorgos dahil 4 adada halkın deniz kıyılarından uzak durması ve kalabalık etkinliklerden kaçınması yönünde uyarılar yapıldı. Yunan hükümeti Başbakan Kyriakos Miçotakis liderliğinde acil bir toplantı düzenleyerek olası bir büyük depreme karşı alınabilecek önlemleri masaya yatırdı.
Sismik hareketlilik Türkiye kıyılarında da hissedildi. Bodrum’a 140 kilometre uzaklıkta gerçekleşen depremler Muğla ve Aydın bölgesinde yaşayan vatandaşlar tarafından fark edildi. Uzmanlar bölgedeki hareketliliğin büyük bir depreme yol açıp açmayacağını değerlendirirken 7 üzeri bir depremin tsunamiye neden olabileceği ve Türkiye kıyılarında yıkıcı etkiler yaratabileceği yönünde uyarılarda bulundu.
Yunanistan’da halkın panik içinde adaları terk etmeye başladığı bildiriliyor. İngiltere vatandaşlarına Yunan adalarına seyahat etmemeleri yönünde uyarılar yaptı. Ayrıca Santorini yakınlarında bulunan Kolumbo su altı yanardağı bölgedeki endişeleri artırıyor. Bilim insanları bölgede yaşanan sismik hareketliliğin tektonik kökenli olduğunu ancak volkanik aktivitelerle ilgili de takip yapıldığını belirtiyor.
Yetkililer vatandaşlara kıyı bölgelerinden uzak durma ve terk edilmiş binalara yaklaşmama çağrısı yapıyor. Ege’deki bu sismik hareketlilik azalacak mı, yoksa daha büyük bir deprem mi yaşanacak? Önümüzdeki günlerde yaşanacak gelişmeler bölgedeki riski daha net ortaya koyacak.