BM Genel Sekreteri Guterres, küresel ısınma uyarısı yaptı: Çılgınlığı durdurun!

398168704_2223801804491529_69041388917983246_n

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’ten Nepal’de küresel ısınma uyarısı: Çılgınlığı durdurun,

BM Genel Sekreteri Guterres, Himalayalar’daki mesajında “fosil yakıt çağına” son verilmesi çağrısı yaparak, “çılgınlığı durdurun” dedi. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, küresel ısınma nedeniyle Nepal’in karla kaplı dağlarındaki buzulların 30 yılı aşkın bir süredir üçte birine yakınını kaybettiği uyarısında bulundu.

Everest Dağı yakınlarındaki bölgeye yaptığı bir ziyaret sırasında konuşan Guterres, küresel ısınmanın 1.5C’yi aşması halinde sel, kuraklık ve toprak kayması risklerine dikkat çekti.  Himalayalar’daki mesajında “Fosil yakıt çağına” son verilmesi çağrısı yapan Guterres, “Bugün burada dünyanın çatısından haykırmak için bulunuyorum, çılgınlığı durdurun” dedi. 

İklim bilimciler, Dünya’nın sıcaklığının son 100 yılda ortalama 0.74 santigrat derece arttığını, ancak Güney Asya’daki Himalayalar’daki ısınmanın küresel ortalamalardan daha fazla olduğunu dile getiriyor. 

İklim değişikliği Himalayaları nasıl etkiliyor?

Nepal’e dört günlük bir ziyarette bulunan Guterres, buzulların erimesinin göl ve nehirlerin kabararak tüm toplulukları sürüklemesi ve denizlerin rekor oranlarda yükselmesi anlamına geleceği uyarısında bulundu.

Ülkeleri “iklim kaosunun en kötüsünü” önlemek için küresel sıcaklık artışını 1.5 santigrat derece ile sınırlamaya çağıran Guterres, X’te paylaştıpı videoda, “Rekor sıcaklıklar rekor buzul erimesi anlamına geliyor. Buzullar geri çekiliyor, geri çekilemeyiz. İklim eylemiyle ilerlemeliyiz” diye konuştu. 

Bilim insanları haziran ayında yayınladıkları raporda, Hindukuş Himalayalarındaki buzulların küresel ısınma nedeniyle yüzyılın sonuna kadar hacimlerinin yüzde 75’ini kaybedebileceğini söyledi. Bunun da dağlık bölgede yaşayan 240 milyon insan için tehlikeli sellere ve su kıtlığına neden olabileceği belirtiliyor.

Exit mobile version