ABD’nin abluka uygulayıp karanlığa mahkum ettiği KÜBA’nın merkezinde güneş enerjili şarj istasyonu! İspanya Küba’ya 18 adet fotovoltaik sistem gönderdi…

Red Minimalist Breaking News Announcement Youtube Thumbnail (1)

Küba’nın merkezindeki güneş enerjili şarj istasyonu, karanlık bir adaya hayat veriyor.

 Nisan başlarında, yerel bir işletme sahibi, Küba’nın ilk güneş enerjili şarj istasyonu olduğuna inanılan bir yeri açtı ve bu hizmet ücretsizdi. Kübalılar kısa süre sonra bu güneş enerjili istasyona (Küba’da bilindiği adıyla “solinera”) akın ederek elektrikli araçlardan UV tırnak lambalarına kadar her şeyi şarj etmeye başladılar.

Küba hükümeti, kronik elektrik kesintileri ve son aylarda ABD’nin enerji ablukasından kaynaklanan ciddi doğalgaz kıtlığı karşısında hastaneler ve diğer kamu alanlarına güneş paneli kurulumunu hızlandırdı ve güneş enerjisi santralleri kurdu.

Yenilenebilir enerji, 2024’teki %3,6’lık orandan artarak adanın elektrik üretiminin yaklaşık %10’unu karşılıyor, ancak dağıtım hala sınırlı ve az sayıda Kübalı böyle bir sistemi karşılayabiliyor. 
Enerji düşünce kuruluşu Ember’e göre, küresel olarak elektrik üretiminin sadece %30’undan biraz fazlası güneş, rüzgar ve hidroelektrik gibi yenilenebilir enerjilerden geliyor.

Günümüzde arabalar için benzin kıtlığı yaşandığı için Kübalılar, şarj edilebilir motosikletler ve üç tekerlekli araçlarla kilometrelerce yol kat ederek Santa Clara güneş enerjisi istasyonuna gidiyorlar. Bazıları ise istasyona yürüyerek ulaşıyor. Yanlarında neredeyse bitmiş pilleri olan cep telefonları, pirinç pişiriciler, düdüklü tencereler ve enerjiye ihtiyaç duyan sayısız alet, cihaz ve araç taşıyorlar.

İspanya, süregelen enerji krizi ortamında temel hizmetleri desteklemek amacıyla Küba’ya 18 adet fotovoltaik sistem gönderdi

İspanya Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (AECID), bu Çarşamba günü Küba’ya yönelik insani yardım çalışmalarının ikinci aşamasını, adadaki sağlık merkezleri ve sosyal merkezlere kurulmak üzere toplam 10.000 kW kapasiteli 18 adet fotovoltaik kitin sevkiyatıyla tamamladı.

Haber Ajansları

Exit mobile version