ABD Temsilciler Meclisi, Epstein dosyalarının açıklanması yönünde karar aldı

johnson-3-gty-jef-251118_1763482403375_hpMain

Epstein’ın tasarısı Temsilciler Meclisi’nde sadece 1 hayır oyu ile büyük bir çoğunlukla kabul edildi.

Temsilciler Meclisi, aylar süren bekleyişin ardından Salı günü, Adalet Bakanlığı’nın merhum cinsel suçlu Jeffrey Epstein hakkındaki dosyalarının yayınlanmasını emreden yasa tasarısını büyük çoğunlukla kabul etti.

Tasarı 427-1 oyla kabul edildi ve tek karşı oy Cumhuriyetçi Parti Temsilcisi Clay Higgins‘ten geldi.

Tasarı şimdi Senato’ya gidecek, ancak kaderi henüz belirsiz. 

Virginia Giuffre’nin kardeşi de dahil olmak üzere yaklaşık bir düzine Epstein mağduru, oylama başlarken galerinin ön sıralarında oturuyordu. Oyların çoğunluğu aşması ve oylamanın tehlikede olmaması üzerine bazıları salondan ayrıldı.

Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson, Epstein meselesi hakkında alt mecliste oylama yapmaktan kaçınmıştı. Temmuz ayı sonlarında Johnson, Temsilciler Meclisi’nin Epstein meselesi yüzünden çıkmaza girmesi nedeniyle Ağustos tatiline bir gün erken girmişti.

Meclis Başkanı ayrıca, ABD tarihinin en uzun hükümet kapanması sırasında Temsilciler Meclisi’ni 50 günden fazla süreyle eve gönderdi ve Demokrat Adelita Grijalva’nın yemin törenini geciktirdi. Kapanma geçen hafta sona erdikten sonra, Arizona Demokratı, Epstein’ın görevden alınması dilekçesindeki 218. imzacı oldu ve bu durum, Meclis Başkanı’nı Kentucky Cumhuriyetçi Temsilcisi Thomas Massie ve Kaliforniya Demokrat Temsilcisi Ro Khanna tarafından ortaklaşa sunulan bir yasa tasarısını bu hafta oylanmak üzere meclise getirmeye zorladı.

Mike Johnson, 18 Kasım 2025’te Washington DC’deki Capitol Hill’de bir basın toplantısında konuşuyor.Roberto Schmidt/Getty Images

Johnson, Salı sabahı tasarıyı eleştirmeye devam etti ancak tasarının ilerletilmesi yönünde oy kullanacağını doğruladı.

Johnson, oylama öncesinde Temsilciler Meclisi’nde yaptığı konuşmada, bunun “siyasi bir uygulama” olduğunu ve yasa tasarısında “ciddi eksiklikler” bulunduğunu söyledi. Johnson, Senato’nun yasa tasarısında değişiklik yapmasını umduğunu söyledi.

Johnson, “[Trump’ın] saklayacak hiçbir şeyi yok” dedi.

Başkan ayrıca , Beyaz Saray Durum Odası’nda Cumhuriyetçi Parti Temsilcisi Lauren Boebert’i, meclis oylamasını zorunlu kılmak için yapılan ibra dilekçesini desteklemekten caydırma girişimi de dahil olmak üzere, bu önleme karşı çıkmıştı . 

Ancak Cumhuriyetçi Parti’nin kontrolündeki Temsilciler Meclisi’nde bu önleme yönelik desteğin artmasıyla karşı karşıya kalan Trump, hafta sonunda aniden kararını değiştirdi ve Cumhuriyetçilerin dosyaların yayınlanmasına “evet” oyu vermeleri gerektiğini, “çünkü saklayacak hiçbir şeyimiz yok” dedi.

Trump , tasarı masasına gelirse imzalayıp imzalamayacağı yönündeki baskıya rağmen pazartesi günü imzalayacağını söyledi. 

Trump, “Ben de buna varım” dedi.

“Epstein Dosyalarının Şeffaflık Yasası” adı verilen bu önlem, Adalet Bakanı Pam Bondi’yi, Adalet Bakanlığı’nın elinde bulunan Epstein ile ilgili tüm “sınıflandırılmamış kayıtları, belgeleri, yazışmaları ve soruşturma materyallerini” erişime açmaya zorlayacak. 

Başkan Donald Trump, 14 Kasım 2025’te Florida, Palm Beach’teki Mar-a-Lago malikanesine giderken Air Force One uçağında gazetecilere konuşuyor.Manuel Balce Ceneta/AP

Yasa tasarısı, Epstein ve hüküm giymiş suç ortağı Ghislaine Maxwell’in yanı sıra Epstein’ın “suç faaliyetleri, hukuki anlaşmaları, dokunulmazlığı, savunma anlaşmaları veya soruşturma süreçleri” ile bağlantılı olarak adı geçen veya atıfta bulunulan hükümet yetkilileri de dahil olmak üzere diğer kişilerle ilgili federal kayıtları talep ediyor. Önerilen yasa tasarısının metnine göre, mağdurların isimleri ve diğer tanımlayıcı bilgiler ile çocuk cinsel istismarı materyalini tasvir eden veya içeren her türlü bilgi ifşa edilmeyecek.

Johnson aylardır Temsilciler Meclisi Gözetim Komitesi’nin soruşturmasına dikkat çekiyor ve komitenin soruşturmasının Khanna-Massie tasarısından daha kapsamlı olduğunu iddia ediyor. Tasarıyı savunanlar, “bu oylamanın sicilinin Donald Trump’ın başkanlığından daha uzun süre dayanacağını” savunuyor.

Trump’ın Kongre’nin harekete geçmesini beklemesine gerek yok; serbest bırakma emrini hemen verebilir.

Kaynaklara göre, söz konusu yasa tasarısı Temsilciler Meclisi ve Senato’dan geçip Trump tarafından yasalaştırılsa bile, Adalet Bakanlığı’nın Epstein dosyasının tamamını yayınlaması pek olası değil. Devam eden soruşturmalarla veya Beyaz Saray’ın yürütme ayrıcalığı iddialarıyla ilgili tüm materyaller muhtemelen kamuoyunun bilgisinden uzak kalacak.

Epstein, genç kız ve kadın ticareti suçlamasıyla yargılanmayı beklerken 2019 yılında intihar ederek hayatını kaybetti.

ABC news

Exit mobile version