AB açıkladı: Göçmen başına Türkiye’ye 4.7 milyon Euro ödedik! Geri Kabul Anlaşması…

08921a11d0723900c847812c5738390a,111769a4

AB Komisyonu, Türkiye ile Kaçakların Geri Kabul Anlaşması‘nın yürümediğini raporladı. Türkiye’ye 2016’dan beri 10 milyar Euro’ya yakın para ödendiği ve sadece birkaç bin kaçağın Türkiye’ye iade edildiği kayıtlara geçti.

Avrupa Birliği, dünyanın her yanından ve özellikle Doğu Avrupa üzerinden gelen göçmen krizi ile boğuşurken, Türkiye ile yapılan 2016 tarihli “Geri Kabul Anlaşması” ve “Göçmenlerin Türkiye’de tutulması” şartlarının yerine getirilmediğini belirtti.

Avrupa Birliği Komisyonu tarafından hazırlanan raporda, “2016’tdan beri Türkiye’ye yaklaşık 10 milyar Euro aktarıldı. Ancak Türkiye halen, Yunanistan’a ülkesi üzerinden kaçak geçenleri geri almamakta ısrar ediyor” denildi.

Anlaşmanın yürürlüğe girmesinden bu yana Türkiye’nin sadece 2140 kaçak göçmeni geri aldığı belirtilirken, Bild Gazetesi, bu şekilde AB’nin bu hesapla her bir geri alınan göçmen başına Türkiye’ye 4.7 milyon Euro ödediğini yazdı.

Almanya Başbakanı Merkel ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da görüşüp anlaştığı gibi, AB ile imzalanan bu anlaşma, “Bire-Bir Kuralı”nı getiriyordu. Yani, AB sınır dışı ettiği her Suriyeli göçmen başına Türkiye’den bir göçmen alıyordu.

AB, bu yılın şubat sonu itibariyle 37 bin 397 Suriyeli’yi Türkiye’den aldı. Ancak Türkiye’nin 2020’den beri özellikle Yunanistan’a geçenleri geri almayı reddettiği ve konuyla ilgili ilerleme de sağlanamadığı belirtildi.

AB’nin bu anlaşma ile amacı, insan kaçakçılığının önünü kesmekti. Ancak bu gerçekleşmedi, tersine kaçak göç arttı ve AB’ye yığılmalar başladı.

Bu arada, Türkiye üzerinden Yunanistan, İtalya, Bulgaristan ve Güney Kıbrıs’a kaçak girişler de artarak sürüyor. Sadece 2022′de 51 bin 720 kaçak girişin olduğu, bunun da bir önceki yıla göre yüzde 50’lik artış anlamına geldiği belirtildi.

Yunanistan’a kaçak göçü ise bir yılda yüzde 209 arttı ve 15 bin 582 oldu. Doğu Avrupa üzerinden Almanya’ya kaçak girişler ise her geçen gün artıyor. Kaçaklarda ilk sırayı Suriyeliler, ikinci sırayı Türkler alıyor. (Sözcü Gazetesi / ALİ GÜLEN)

Bild gazetesinin 14 Mayıs’tan önceki haberi:

Erdoğan düşerse mülteci anlaşması çöker mi?

AB’nin Türkiye ile “mülteci anlaşması” 2016’dan beri yürürlükte. O dönemde bunun arkasındaki ana aktörler: Eski Şansölye Angela Merkel (68, CDU) ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan.

Anlaşma: Avrupa, Türkiye’ye milyarlarca dolarlık yardım sözü verdi; Buna karşılık Türkiye, kaçış yollarını kapatmayı ve mültecileri Yunanistan’dan geri kabulü taahhüt etti.

O dönemde anlaşma Avrupa’daki mülteci krizinin çözümünün anahtarı olarak görülüyordu. Ancak pratikte birkaç kez ihlal edildi. Erdoğan anlaşmayı sıklıkla siyasi koz olarak kullandı.

Türkiye’de 14 Mayıs’ta seçim var. Türk muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu (74) şu anda ÖNDE. Buna Erdoğan’ın sağlık durumunun kötü olması da ekleniyor.

20 yıllık iktidardan sonra İslami muhafazakar devlet başkanının değişmesiyle mülteci anlaşması da çökebilir.

Exit mobile version