Vatan Partisi’nden Ziraat Odasına Ziyaret; Tuzla Üretim Devrimi Kurultayı Geliyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Örnek Resim

Kartal Vatan Partisi Yönetim Kurulu ilçe kongresi sonrasında oluşan yeni yönetim kurulu planlanan ziyaretler çerçevesinde hem ziyaret edilen kurumların gündemini canlı tutmak hem de Türkiye çapında Vatan Partisi’nin düzenlediği Üretim Devrimi Kurultaylarına dikkat çekmek amacıyla ziyaretlerine devam ediyor.

Vatan Partisi Kartal İlçe Başkanı Perihan TEKİN Yönetim Kurulu ile birlikte Anadolu Yakasında 13 İlçeden Sorumlu Kartal Ziraat Odası Başkan Vekili Sayın Mustafa Ay’ı ziyaret etti.

Vatan Partisi Kartal İlçe Başkanı Perihan TEKİN Ve Kartal Ziraat Odası Başkan Vekili Mustafa AY

Üretim Kurultaylarının amacına vurgu yapılan ziyarette heyet ziraat üreticilerinin sorunlarını dinledi ve çözüm önerilerini kayıt altına aldı.

Başat Sorun; Tarımsal Ürünlerin Pazarlaması

2 Saate yakın süren görüşmede Kartal Ziraat Odası Başkan Vekili Sayın Mustafa Ay ‘’Üretim süreçlerinden daha çok İstanbul gibi bir metropolde olmamıza rağmen pazarlama süreçleriyle ilgili sorunlar yaşıyoruz. Bakanlığın ilgili kanunlarında yer almasına rağmen, Büyükşehir Ve İlçe belediyeleri tarım üreticisine pazarlarda yer açmıyor. Kanunda Pazar yerlerinin %20’sini üreticiye tahsis edilmesi zorunluluğu var ama Belediyelerden biz üreticilerimiz için Pazar yerleri alamıyoruz. İstanbul gibi Metropol bir ilde üretici pazarımız yok.  Bir tane Şile’ye kurduk Yeryüzü Pazarı adıyla hatta Slow Food olarak tescillendi pazarımız. Türkiye’nin 2. dünyanın 45. Yeryüzü pazarı olarak tescillenene bir Pazar, Doğal olarak üretilen, hiçbir şekilde ilaç veya kimyasal kullanılmayan dede tohumlarından üretilen ürünlerin satıldığı bir Pazar. Şilenin 57 köyünden 45 üreticinin yer aldığı Pazar gibi doğal ürünler pazarların sayısı arttırılmalıdır. Bu anlamda Belediler buna öncülük etmeli gerekli Pazar yerleri oluşturulmalıdır dedi.

Kapalı Pazar Yerleri Oluşturulmalı

Mustafa Ay devamında; ‘’Kartal özelinde de Mevcut Belediye Başkanı Sayın Gökhan YÜKSEL’in Başkan Yardımcılığı yaptığı dönemde de Kartal’a kazandırmak istediği üç kapalı pazar yeri projesi vardı. Kartal Belediyesi çalışmalarına devam ediyor. Belediye kendi içinde de yer bulmakta zorlandığını belirten Ay ‘’Anadolu yakasında zaten kısıtlı olan verimli kullanılabilir tarım arazileri de maalesef ki İmar Barışı yasasından sonra tahrip edilmeye başlandı. İmar affından yararlanmak adına araziye 2017’den sonra binalar dikildi. Villalar yapıldı. Şileden geçenlerde dağlık bölgede villalar yıkıldı.’’ dedi.

Bilinçsiz Tüketim İle Oluşan İsraf Önlenmelidir

Ülke olarak tarımda üretimden daha çok tüketimin üzerinde durulması gerekiyor. Çünkü olağanüstü ölçülerde israf söz konusu öncelikle birkaç platformda da dillendirdiğimiz gibi önce israfın önüne geçmek adına yapılacaklar ekmekten başlamalı. Yeni neslin buğdaydan ekmeye varıncaya kadar üretim süreçleri anlatılmalı. Nasıl zorlu şartlarda üretim yapıldığı, safraya gelen ekmekte kimlerin nasıl kutsal emeği olduğunu anlatmalıyız. Bugün Türkiye de günde ortalama 2 milyon ekmek çöpe atılıyor. 1,5 TL’den hesaplarsanız 3 milyon yapar. Her gün 3 milyon TL çöpe gidiyor. Bunun önüne geçmek zorundayız. Toplumsal olarak bunu yapmalıyız. Ekmeklerin Türkiye çapında gramajları çeşitlendirilmelidir. Tek kişinin yiyebileceği gramajlarda ekmekler üretilmelidir. Bakkalda zorunlu olmalı 50 gramlık 100 gramlık ekmekler satılmalı. Sadece ekmek değil sebze ve meyve için de aynı durum söz konusu. Kilo kilo sebze meyve alışverişi alışkanlığımızdan vazgeçmeliyiz. Kilo olarak alışveriş yaptığımızda meyvenin veya sebzenin bir tanesi bile çöpe gitse bu ülke çapında ciddi bir israfa tekabül ediyor. Toplum olarak henüz sebze ve meyvenin saklama koşullarını bile tam olarak bilmiyoruz. Buzdolaplarında naylon poşetler içinde çok fazla sebze ve meyve ziyan oluyor.  Bu giden milli servettir. Milli zenginliğimizdir.

Soldan Sağa; Perihan TEKİN, Mustafa AY, Şamil İLTER, Mehmet EVCİMEN

Üretim Araçlarının İsrafını da önlemeliyiz

Yine aynı şekilde tarımda üretim araçlarının da kullanımı bilinçli olmalı. Örneğin bir köyde bakıyorsunuz 50 traktör var. Aslında o köyün toprağını belki bir bilemediniz iki traktör çözecek ama bakıyorsunuz çok fazla sayıda traktör var.

 

Tarımsal Arazilerin Büyütülmesi Ve Üretime Kazandırılması Gerekiyor

Üretimin verimliliğinin artırılması da arazinin büyütülmesinden geçiyor. Boş, işlenmeyen çok fazla arazimiz var. Burada gelişmiş ülkelerde uygulana yöntem uygulanmalıdır. Ekilen araziden vergi almayarak fakat ekilmeyen araziden de arsa statüsünden üç katı fazla vergi alarak atıl durumda bırakılan arazilerin üretime katılması sağlanmalıdır. Kente yaşayan ve tarım arazileri olan vatandaşların tarlaları köylerinde atıl durumda kaşıyor. Kendi üretmediği gibi kardeşlerine ve ya akrabalarına da üretim yaptırmıyor.  Burada vergilendirmeleri sağlarsak bu sefer kentte ki vatandaş yok mu benim tarlamda üretim yapacak biri diyecek. Vergi vermek istemeyeceği için tarlasının kullanılmasını kendisi teşvik edecek.  Bu tür çözümler elbette kamu iradesi ile hayata geçecek projeler. Bakın gelişmiş ülkelerde binaların değeri yoktur. Arazinin toprağın değeri vardır. Çünkü toprak üretim sürecinde kazanç sağlar. Ama bir binayı faydaya dönüştüremezsiniz. Türkiye de de benzer uygulamalar yapmalıyız.

Ekmek İsrafını Nasıl Önleriz?

Tarsine göçü de etkileyecek önemli bir konu da köylerde dönemsel olarak örneğin 50 şer metre imarı genişletmek olduğunu vurgulayan AY köylerde imar genişletmesi olmadığı için köylümüz yeni binalar yapmakta zorlanıyor. Diğer toplumsal ve ekonomik koşullarında etkisi ile maalesef ki göçe zorlanan bir sistem var şuanda Türkiye’de. Fakat önerilerimiz hayata geçirilir ve topyekûn bir seferberlik ilan edilirse göç kesinlikle tersine döner ve Türkiye tarımda hak ettiği yerlere gelir.

Çözüm Önerileri

Kartal Ziraat Odası Başkan Yardımcısı Mustafa AY özetle bunların hayata geçirilmesi için Atıl konumdaki insan gücünün üretim süreçlerine dahil edilmeli

Kadınların istihdamının önü açılmalı

Gençlerimizi tarımdaki üretime katmalı ve üretim süreçlerini bire bir yaşayacak şekilde yetiştirmeliyiz.

Tarım arazileri ile ilgili düzenlemeler de hayata geçmeli dedi.

Vatan Partisi Kartal Heyetinin konuşulan konuların Üretim Devrimi Kurultaylarında da dile getirilmesinin önemine vurgu yaparak Kartal Ziraat Odasını kurultaya davet ettiler.

Mustafa AY bir kez Doğu Perinçek’in Üretim Devrimi Kurultayını dinlediğini ve gerekli özeni göstereceklerini dile getirdi.

Vatan Partisi Üretim Devrimi Kurultayı

Vatan Partisi’nin Üretim Devrimi Kurultayı Doğu Perinçek’in ve birçok üretici temsilcisinin katılımıyla 22 Mart 2020 tarihinde Tuzla’da gerçekleştirilecek.

Ziyareti gazetemize değerlendiren Vatan Partisi Kartal İlçe Başkanı Perihan Tekin şuanda en önemli merkezi görevimizin Üretim Devrimi Kurultayını örgütlemektir dedi. Bu tür ziyaretlerin 22 Mart tarihine kadar hızla devam edeceklerinin altını çizen Tekin Siyasi Partilerden Sendikalara, Meslek odalarından deneklere kadar tüm kesimleri ziyaret ediyoruz diyerek üretim süreçlerinde ki tüm kesimlerin kurultaya katılıp sorun ve çözüm önerilerin dile getirmesinin önemine vurgu yaptı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Vatan Partisi’nden Ziraat Odasına Ziyaret; Tuzla Üretim Devrimi Kurultayı Geliyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Sonsöz Gazetesi | İlkeli Gazeteciliğin Yerel Öncüsü ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin