“ATATÜRK, NAMI DİĞER ATAŞARK..”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Örnek Resim

 

Mısır delegesi Şitti Şaravi, Atatürk’ün sadece Türkiye’nin değil, bütün Doğu’nun atası ve önderi olduğunu söyleyip şöyle dedi: “Siz ona Atatürk dersiniz. Biz ise onu ‘Ataşark’ diye anarız!”

Kadınlar Birliği’nin 12. Kongresi, 18-24 Nisan 1935 tarihinde Yıldız Sarayın’da toplandı. Kongrenin açılışında, kongre başkanı Ashby’nin teklifi üzerine, Cumhurbaşkanı Atatürk’e şu telgrafın çekilmesine karar verilmiştir;

Cumhurbaşkanı Kemal Atatürk’e,
(Ankara)

“Uluslararası 12. Kadınlar Birliği Kongresi size, gösterdiğiniz teveccühden dolayı en samimi teşekkürlerini ve Türk kadınlığına bahşettiğiniz serbesti için sevincini arzeder.”

Bunun üzerine kongrenin altıncı gününde Atatürk’ten kongreye cevabi mesaj gelmiştir..

Akabinde Başkan Malaterre-Sellier, Türkiye Cumhurbaşkanı Kemal Atatürk’ten de bir telgraf geldiğini duyurdu. Kongre azaları hep birden ayağa kalkarak alkışlar arasında Cumhurbaşkanımızdan gelen şu telgrafı dinlediler:

“Bana karşı sarf ettiğiniz nazikâne sözlere samimiyetle teşekkür ederim. Kadının medeni ve siyasi haklarını kullanmasının, insaniyetin saadeti ve prestiji bakımından bir ihtiyaç olduğuna kaniim. Kongrenizin çalışmalarından müsmir (verimli) neticeler almanızı temenni ederim..”
(Alıntıdır)

Sizlere daha önce “Bir Türk’ün yaşayabileceği en büyük hatıra” başlıklı makalemde, Küba lideri Fidel Castro’ya yapmış olduğum tarihi ziyareti anlatmış ve Atatürk hakkında bizzatı şahsıma söylediği o güzelim veciz sözleri tekrar gözlerim dolarak aktarmıştım..

O, tıpkı Castro’nun örnek aldığı gibi tüm dünya liderlerine esin kaynağı ve rol model olmuş, herkesin kendinden bir şey bulduğu eşşiz bir liderdi. Bazıları ezeli kini ve kan uyuşmazlığı nedeniyle halen hazmedemiyor olsa da, gerçek evlatları olan bizler onunla ne kadar gurur duysak azdır..

Dr. Vecdet Öz

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
“ATATÜRK, NAMI DİĞER ATAŞARK..”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Sonsöz Gazetesi | İlkeli Gazeteciliğin Yerel Öncüsü ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin